Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem mąki żytniej razowej typu 2000. Produkt ma w swoim składzie toksynę, która, jak wynika z raportu przygotowanego na zlecenie GIS, może wywołać wiele problemów zdrowotnych. Jeśli masz ten towar w domu, lepiej czym prędzej go wyrzuć. Nie narażaj siebie i bliskich na niebezpieczeństwo.
Mąka żytnia – szczegóły wycofanego produktu
Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy popularnej mąki wyprodukowanej przez firmę Radix-Bis Sp. z o.o., z siedzibą przy ulicy Gerberowej 22 w miejscowości Rotmanka (kod pocztowy 83-010). Oto szczegółowe informacje na temat wycofanego wyrobu:
- Pełna nazwa produktu: Mąka żytnia razowa typ 2000,
- Masa netto: 900 gramów,
- Numer partii: 11.12.2024
- Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania wadliwego produktu z rynku. Firma Radix-Bis zobowiązała się do poinformowania wszystkich klientów o zaistniałej sytuacji.
Dlaczego mąka żytnia została wycofana ze sprzedaży?
Przeprowadzone badania mąki wykazały, że w jednej z partii znajdują się zbyt duże ilości ochratoksyny A. Jej poziom znacznie przekracza dopuszczalne normy. To toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która wywiera szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Sprzyja powstawaniu stresu oksydacyjnego poprzez wzmaganie aktywności wolnych rodników. Pogarsza funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak na przykład choroba Parkinsona oraz choroba Alzheimera. Negatywnie działa również na nerki. Upośledza ich pracę i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w obrębie narządów. Ochratoksyna A jest również uznawana za czynnik kancerogenny, czyli jedną z przyczyn występowania nowotworów.
Czytaj też:
Zrób to z mąką po przyjściu ze sklepu. Zapobiegniesz częstemu i przykremu problemowiCzytaj też:
Te ekspresowe bułeczki robię z dwóch składników. Prościej się już nie da