Sieć Aldi wycofała ze wszystkich swoich marketów mąkę pszenną znanej i lubianej marki. Wykryto w niej niebezpieczną bakterię Escherichia Coli. Spożycie skażonego produktu grozi poważnym zatruciem. Dlatego należy czym prędzej zwrócić go do sklepu. Zobacz, o jaki wyrób dokładnie chodzi.
Skażona mąka – szczegóły wycofanego produktu
Komunikat Aldi dotyczy mąki pszennej marki Dobre Plony. Zanieczyszczenia wykryto w konkretnym produkcie. Poniżej zamieszczamy szczegółowe informacje na temat skażonego wyrobu:
MĄKA PSZENNA TYP 650
- opakowanie: 1 kg
- kod kreskowy: 28005155,
- daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025,
- dostawca: GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.
Zanieczyszczony towar należy zwrócić do sklepów Aldi. Można to zrobić do 3 marca 2025 roku (włącznie). Należność za produkt zostanie zwrócona w całości, nawet w przypadku braku paragonu (dowodu zakupu). Jednocześnie sieć zapewniła, że inne artykuły spożywcze dostarczane przez firmę GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O. są bezpieczne i nadają się do spożycia.
Dlaczego bakteria Escherichia Coli jest groźna?
Bakteria Escherichia Coli zazwyczaj wywołuje zatrucie pokarmowe. Towarzyszą mu takie objawy jak na przykład skurcze brzucha, bóle i zawroty głowy, wymioty, biegunki, nudności czy uczucie ogólnego osłabienia. Infekcja może mieć jednak również ciężki przebieg i doprowadzić do wystąpienia wielu niebezpiecznych powikłań. Chodzi między innymi o anemię i niewydolność nerek. W grupie osób szczególnie narażonych na wystąpienie przywołanych problemów zdrowotnych znajdują się małe dzieci, seniorzy, a także osoby z obniżoną odpornością i przewlekłymi chorobami.
Czytaj też:
Lekarka mówi wprost: to najgorsze sałaty, jakie można kupić. Polacy je uwielbiająCzytaj też:
Dietetyk ostrzega: najgorsze, co można zrobić z pomidorami. Polacy nagminnie popełniają ten błąd