-
Uwaga, salmonella w znanej chałwie! GIS wycofuje produkt ze sklepów
W popularnej chałwie z pistacjami marki Koska wykryto obecność bakterii Salmonella spp. GIS wycofuje produkt ze sklepów.
Produkty -
Szkodliwa roślina zarasta Polskę. Mimo to sprzedaje się ją jako leczniczą
Miód z nawłoci traktowany jest jako cenny i leczniczy produkt. „Rzeczywistość jest inna” – żalą się pszczelarze.
-
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jogurt czy twaróg? Właściwości i zalety nabiału
Z reguły produkty mleczne są zdrowe i pełne składników odżywczych. Przyjrzyjmy się składom i właściwościom jogurtu oraz twarogu.
Produkty -
W steku z... „krokodyla” i na skorupkach jaj wykryto bakterie Salmonella. Ostrzeżenie GIS
W mrożonkach o nazwie „Stek z krokodyla” oraz na powierzchni skorupek jaj z chowu klatkowego służby sanitarne zidentyfikowały obecność bakterii, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.
Żywienie -
Bezpieczne suszenie grzybów. Poznaj 5 najważniejszych zasad
Suszenie to najprostszy i bezpieczny sposób przechowywania grzybów. Są składnikiem wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Poznaj 5 zasad prawidłowego suszenia grzybów.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Żywienie -
Pasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?
Pasteryzowane duszone grzyby to dobry sposób na przechowanie ich na zimę. Podpowiadamy, jak dobrze pasteryzować grzyby.
PrzepisyProdukty -
10 błędów, które popełniasz, gotując w kuchni. Lepiej szybko z nich zrezygnuj!
Od zbyt małego nagrzania patelni po mycie świeżego kurczaka — oto błędy w gotowaniu, których należy unikać, aby przejść na wyższy poziom w kuchni.
Żywienie -
To przysmak dzików, ale zajadają się nim także ludzie
Jesień to czas na orzeszki bukowe. To inaczej bukiew. Te trójgraniaste, niewielkie orzechy można jeść. Są bogate w mikroelementy, ale uwaga – zawierają też toksyczne alkaloidy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy
Grzyby można wykorzystać jako znakomitą przyprawę, która podkręci smak potraw i nada im aromatu. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny proszek grzybowy oraz domowe kostki grzybowe. Zarówno jedno jak i drugie może być świetnym dodatkiem do...
ProduktyŻywieniePrzepisy -
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
Żywienie -
Gdzie nie wolno zbierać grzybów? Te pomyłki najczęściej popełniają grzybiarze
Jeśli wybierasz się na grzyby, sprawdź, gdzie nie wolno tego robić. Dowiedz się też, jakie okazy grzybiarze mylą najczęściej – ku przestrodze!
Produkty -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Żywienie -
Zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi? Musisz częściej jeść... jogurt
Jogurt to jeden z produktów, które naturalnie mogą obniżyć ciśnienie krwi – co wykazały badania University of South Australia.
Produkty -
Flora bakteryjna jamy ustnej? Większość Polaków nie zna tego pojęcia
Chociaż jesteśmy świadomi wpływu jamy ustnej na inne obszary zdrowia, większość rodaków nie dba o jej florę bakteryjną.
-
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA
Mieszkańcy Sabaudii w południowo-wschodniej części Francji przez ostatnie dekady zajadali się popularnymi grzybami łudząco podobnymi do jadalnych smardzów, przez co w tym regionie doszło do 20-krotnego wzrostu zachorowań na stwardnienie...
ŻywienieMonika Piorun
Wideo -
5 najlepszych zamienników smalcu – w trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę
Szukasz zdrowego zamiennika smalcu? Oto kilka smacznych propozycji, które warto wykorzystać m.in. do smażenia.
Składniki odżywczeProdukty -
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki często bywają trudne do odróżniania nawet dla wytrawnych grzybiarzy. Które z grzybów mylone są ze sobą najczęściej?
Składniki odżywczeProduktyAnna Sierant
Quiz -
Wybierasz się na grzyby? Oto okazy, które możesz znaleźć w Polsce jesienią
Dowiedz się, jakich grzybów szukać w Polsce jesienią. Jak je przyrządzić, żeby nam nie zaszkodziły?
Składniki odżywcze -
Epidemia otyłości to wina tego powszechnie stosowanego pestycydu? Naukowcy nie mają już wątpliwości
Zdrowo się odżywiasz, a pomimo tego ciągle tyjesz? Okazuje się, że chloropiryfos stosowany do oprysków warzyw i owoców spowalnia spalanie kalorii. Tylko w ciągu jednego roku przybywa nam przez to co najmniej 2,5 kg masy ciała – twierdzą...
ŻywienieMonika Piorun
-
W tych popularnych lodach dla dzieci wykryto rakotwórczy składnik. GIS ostrzega
Lody dostępne w sieci Biedronka zawierają tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona.
ŻywienieProdukty -
Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają
Czy czosnek może mieć negatywne skutki uboczne po spożyciu? Sprawdź, jakie efekty daje naprawdę spożycie czosnku.
Składniki odżywczeProdukty