-
Eksperci: Żywienie odgrywa kluczową rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych
Prawidłowe żywienie kliniczne ma kluczowe znaczenie w leczeniu pacjentów z nowotworami – przypominają eksperci z zakresu onkologii.
DietySkładniki odżywcze -
Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin
Kompot z gruszek to zdrowy napój, który może być alternatywą dla kupnych soków. Jak go przygotować?
ProduktyPrzepisy -
„Śmieciowe jedzenie” może wywołać depresję? Te badania nie kłamią
Niezdrowa dieta może negatywnie wpłynąć nie tylko na sylwetkę, ale i funkcjonowanie mózgu. Dowiedz się, czym są i do czego prowadzą produkty ultra przetworzone.
DietySkładniki odżywcze -
Naturalne i zdrowe barwniki do lukru. Z czego je zrobić?
Ręcznie dekorowane pierniczki są ozdobą Świąt, ale też smakołykiem, po który chętnie sięgają najmłodsi. Podpowiadamy, jak zabarwić lukier, używając tylko naturalnych składników.
PrzepisyProdukty -
Groźne aflatoksyny w solonych orzeszkach. Jest ostrzeżenie GIS
Partia solonych orzeszków jest zanieczyszczona aflatoksynami. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany ze sklepów.
Produkty -
Jad kiełbasiany w paście warzywnej. GIS ostrzega: Stanowi zagrożenie dla życia
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez zakupem pasty warzywnej śródziemnomorskiej z pestkami dyni. Powód? W produkcie wykrto toksynę botulinową, czyli jad kiełbasiany, który stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Żywienie -
Laseczki jadu kiełbasianego w paście kanapkowej. GIS: „Poważne zagrożenie”
Obecność laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) oraz toksyny botulinowej wykryto w paście warzywnej. GIS wycofuje produkt i ostrzega przed zatruciem.
Produkty -
GIS ostrzega przed Salmonellą na skorupkach jaj. Cała partia idzie do utylizacji
Chodzi o partię jaj wyprodukowanych w Siedlcach. Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności obróbki termicznej jaj, aby uniknąć zakażenia.
Produkty -
Jak długo trzymasz mrożonki? Niektóre można przechowywać tylko miesiąc
Mrożonki to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności. Mrożone produkty zachowują większość swoich wartości odżywczych. Ale nie można ich przechowywać w nieskończoność.
Produkty -
Wekowanie jedzenia - jak pasteryzować jedzenie w słoikach? Co można pasteryzować?
Jedzenie, które pozostało po świętach można pasteryzować. Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste wyjaśnia, jak to zrobić.
Żywienie -
Powszechny dodatek do żywności może zmieniać ludzki mikrobiom
Nowe odkrycia naukowe wskazują na potrzebę dalszych badań nad długoterminowym wpływem emulgatorów w żywności na zdrowie człowieka.
Składniki odżywcze -
Tatar wołowy skażony Salmonellą. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Jak poinformował GIS, tatar wołowy wyprodukowany w Zakładach Mięsnych w Łukowie został skażony bakteriami salmonelli. Producent wycofuje wadliwą partię ze sklepów.
Produkty -
Kiełbasa tatarska wycofana ze sklepów. Powodem wykrycie bakterii Salmonelli
GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w określonej partii kiełbasy surowej tatarskiej od firmy Prosiaczek Sp. z o.o.
Produkty -
Jak długo można przechowywać jajka na twardo?
Jajka na twardo są bardzo pożywne i doskonale nadają się jako zdrowa przekąska lub jako część zbilansowanego posiłku. Mimo to mają krótszy okres przechowywania niż świeże jajka.
ProduktySkładniki odżywcze -
GIS znów wycofuje suplementy diety. Nie wolno ich spożywać!
Decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) określone partie popularnych suplementów diety zostały wycofane z obrotu.
Produkty -
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać
Rakotwórczy tlenek etylenu albo groźne dla człowieka mikotoksyny. Nie powinno ich być w pożywieniu, a jednak zdarza się, że trafiają do przypraw, mąki czy innych produktów.
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Trwałe i pożywne. Te produkty w puszce powinieneś mieć zawsze w swojej spiżarni
Żywność w puszkach nie zawsze jest doceniana i bywa często traktowana jako gorsza. To błąd. Z puszkowanych produktów można przyrządzić zdrowe potrawy.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 warzywa, które warto kupić jesienią od lokalnego rolnika
Na te warzywa właśnie trwa teraz sezon i bywają stosunkowo niedrogie. Poznaj 3 smakowite i odżywcze propozycje!
Składniki odżywczeProdukty -
Ranking najlepszych mięs. 10 polecanych propozycji
Kochasz mięso i nie wyobrażasz sobie bez niego obiadu? Sprawdź, czy znasz wszystkie pozycje z rankingu najlepszych mięs.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wymioty – jakie są ich przyczyny? Od niestrawności po wirusy żołądka
Niewiele jest rzeczy tak nieprzyjemnych, jak nudności i wymioty. Wszystko to odbywa się za pomocą sygnału z układu pokarmowego do mózgu. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co powoduje wymioty?
Żywienie -
Czy można jeść surowe bataty? Sprawdź, czy szkodzą zdrowiu
Słodki smak batatów przywodzi na myśl prawdziwą warzywną ucztę. Jednak czy koniecznie trzeba je gotować, piec lub smażyć?
ProduktySkładniki odżywcze -
GIS wycofuje suplementy diety. Zawierały rakotwórczy tlenek etylenu
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku partii suplemetów diety marki Medverita.
Produkty -
Jest toksyczny i rakotwórczy. Skąd tlenek etylenu bierze się w żywności?
Tylko w tym roku na terenie Unii Europejskiej wykryto tlenek etylenu w ponad 300 produktach. Także w Polsce. Dlaczego ta substancja jest tak niebezpieczna?
Produkty -
Niebezpieczne suplementy diety. GIS wycofuje je z rynku
Główny Inspektor Sanitarny nadzoruje proces wycofywania z obrotu określonych partii suplementów YANGO.
Produkty