-
Węglowodany proste i węglowodany złożone – źródła i zapotrzebowanie organizmu
Węglowodany (sacharydy) to źródło energii, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z białkami i tłuszczami zaliczane są do grupy podstawowych składników odżywczych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej...
Składniki odżywczeOdchudzanie
Maja Błaszczyk
-
Ta herbata zawiera szkodliwą dla tarczycy substancję. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z rynku partie miętowej herbaty. Powód? Obecność szkodliwego nadchloranu.
Produkty
-
Kurze łapki do jedzenia to źródło kolagenu. Czy można je bezpiecznie jeść?
Kurze łapki w wielu krajach uznawane są za rarytas. Jakie mają walory zdrowotne i czy warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Przepisy
-
Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?
Uszak bzowy jest grzybem mun, który rośnie na konarach drzew liściastych. Ma cenne właściwości lecznicze, dlatego warto poznać go bliżej.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?
Maślanka powstaje z mleka krowiego, ale wbrew pozorom nie zawiera masła. Jakie ma właściwości odżywcze?
ProduktyŻywienie
-
Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby
Zatrucie grzybami może spowodować nie tylko własna pomyłka czy niewłaściwe przechowywanie zbiorów, ale też kupno grzybów z niesprawdzonego źródła. W Polsce świeże grzyby może oceniać klasyfikator grzybów lub grzyboznawca. Czym się różnią?
Produkty
-
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Poznaj 4 tłuszcze, które są najzdrowsze i najlepsze.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Sorbitol – zamiennik cukru. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Sorbitol to substancja słodząca, która dobrze rozpuszcza się wodzie. Jakie ma właściwości?
Produkty
-
Jadłeś tego grzyba? Przez trzy dni nie możesz pić alkoholu
Czernidłak pospolity to jadalny grzyb, ale pod żadnym pozorem nie można go łączyć z alkoholem. Co więcej, alkoholu nie należy spożywać kilka dni po zjedzeniu czernidłaka.
Produkty
-
Popularne mity dotyczące grzybów. Wiara w nie może kosztować życie
Czy trujący grzyb jest gorzki? I czy można stosować „test cebuli”? Sezon na grzybobranie trwa, dlatego warto obalić popularne mity dotyczące grzybów.
Produkty
-
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób
Okazuje się, że pomimo specjalnych pojemniczków na jajka, nie powinno się przechowywać ich na drzwiczkach lodówek.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Kurkuma – skutki uboczne. Czy kurkuma pomaga na wątrobę i żołądek?
Kurkuma to popularna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym trawienie. Jakie mogą być jej działania niepożądane?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Czy jadalnym grzybem można się zatruć? Quiz dla grzybiarzy-amatorów
Myślisz, że wiesz o grzybach niemalże wszystko? Rozwiąż ten quiz i sprawdź swoje możliwości!
Produkty Quiz
-
Sód w organizmie – jego rola, funkcje, źródła oraz nadmiar i niedobór sodu we krwi
Sód to jeden z makroelementów, które musimy dostarczać do organizmu w określonych ilościach. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak stosunkowo łatwo możemy go „przedawkować”, narażając się na...
Składniki odżywcze
Maja Błaszczyk
-
Masz te talerze w domu? Nie używaj ich do jedzenia!
Talerze z melaminy sprzedawne w sieci sklepów Action zawierają toksyczny formaldehyd, który migruje do żywności. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i wycofuje partię produktu.

-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktySkładniki odżywcze
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy do pasteryzacji potrzebny jest cukier? Ekspertka radzi, jak zrobić zdrowe przetwory
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce nie mają żadnych objawów zepsucia. Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tłumaczy, jak...
Składniki odżywcze
-
Czy grzyby przed gotowaniem należy umyć? Obalamy popularny mit
Przyjęło się, że grzybów kupionych w sklepie nie trzeba już myć, ponieważ zostały wstępnie oczyszczone. Czy to prawda?
Produkty
-
Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami. Czy choremu można podać mleko?
Kiedy wystąpią objawy zatrucia grzybami, należy jak najszybciej udać się do lekarza. Co zrobić, aby zminimalizować skutki zatrucia? Czy można choremu podać mleko albo alkohol?

-
Gruszka właściwości – czy gruszki są zdrowe?
Gruszki to owoce, które mają mnóstwo witamin i waGruszki to soczyste owoce, które mają cenne właściwości prozdrowotne. Jakie witaminy zawierają gruszki?rtości odżywczych. Ale czy każdy może je jeść?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Najczęściej powodem interwencji są... „grzyby podwórkowe”. Jak nie zatruć się grzybami?
Nie chcesz, żeby dziecko zatruło się grzybami? Nie dawaj mu ich wcale – radzi lekarz. A grzyboznawca uważa, że największy grzech grzybiarzy to brak zwracania uwagi na szczegóły i tłumaczy, dlaczego lepiej grzyby wykręcać. O czym trzeba...
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Groźna bakteria w produkcie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
W partii sezamu białego sprzedawanego w sklepach Lidl wykryto Salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany.
Produkty
-
Kawałki metalu w popularnym serze. GIS ostrzega
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu kilku partii sera koziego marki President. Powód? Możliwa obecność metalu w produkcie.
Produkty
