-
Jak długo można przechowywać mięso w lodówce? Jedna zasada cię zaskoczy
Niewłaściwe przechowywanie mięsa w lodówce może skończyć się poważnym zatruciem. Jest kilka zasad, o których trzeba pamiętać, aby żywność była bezpieczna.
-
Niezdrowa zdrowa żywność. Co naprawdę jest zdrowe, a czego unikać w diecie?
Trudno ci zrozumieć, co jest naprawdę zdrowe, a czego powinniśmy unikać w diecie? Najnowsze badania opublikowane przez ekspertów ds. żywienia "The Washington Post" obalają mity na temat zdrowej żywności.
ProduktyDietyMonika Witkowska
-
Popularne batony zbożowe zanieczyszczone toksycznym tlenkiem etylenu
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu partii popularnych batonów zbożowych. Produkty są zanieczyszczone tlenkiem etylenu.
Produkty -
Plastikowe butelki wielokrotnego użytku uwalniają setki chemikaliów – wykazali naukowcy
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli kilkaset różnych substancji chemicznych w wodzie z kranu przechowywanej w plastikowych butelkach wielokrotnego użytku. Niektóre są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.
-
IKEA wycofuje partię klopsików. W środku może być plastik
Mrożone warzywne klopsiki sprzedawane w sieci IKEA mogą zawierać plastik. Sieć prosi klientów, aby sprawdzili, czy nie mają w domu wycofywanej partii.
Produkty -
Toksyczny tlenek etylenu w suplementach na odchudzanie. Producent wyjaśnia sprawę
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu suplementów na odchudzanie. O możliwym zanieczyszczeniu produktów toksycznym tlenkiem etylenu powiadomił sam producent.
Produkty -
Warzywa z własnego ogródka najzdrowsze? Badania gleby ogrodów działkowych
Czy sałata, szpinak lub ogórek z własnego ogródka są najzdrowsze? Sprawdzi to Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr).
-
Najzdrowsza dieta świata może narażać na pestycydy. Ważne ustalenia naukowców
Chociaż dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych, jest jedno „ale” co do jej spożywania.
DietyProdukty -
GIS wykrył fragmenty szkła w pasteryzowanych buraczkach. Produkt wycofywany ze sklepów
Główni Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu fragmentów szkła w buraczkach pasteryzowanych marki VICTUS.
Produkty -
5 mitów na temat pieczywa – czas obalić je wszystkie!
Temat pieczywa w ostatnich latach stał się dość kontrowersyjny. Nie do końca wiadomo, czy jest zdrowy i dobry dla sylwetki. Niektórzy rezygnują z niego całkowicie. Czy słusznie?
Składniki odżywczeProdukty -
Lucerna – właściwości, zastosowanie w lecznictwie
Lucerna (z łac. Medicago sativa) to roślina pastewna, która kojarzona jest przede wszystkim z paszą dla zwierząt. Ma jednak szerokie zastosowanie w lecznictwie, dostarczając organizmowi mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, jaki wpływ...
Składniki odżywczeProdukty -
Uwaga! Popularne batony wycofane ze sklepów
Firma Bakalland wycofuje określone partie batonów ze względu na zanieczyszczenie ich fragmentami szkła.
Produkty -
Które owoce wolno jeść mając cukrzycę? 10 propozycji
Chorując na cukrzycę nadal można jeść słodkie owoce. Kluczowa jest wielkość porcji i wybór owocu o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki odżywcze -
Naukowcy zidentyfikowali rodzaj oleju, który jest powiązany z rozwojem komórek rakowych
Czy usunięcie z diety oleju palmowego, który zawiera kwas palmitynowy, spowolni proces powstawania przerzutów rakowych?
Produkty -
Imbir źródłem zdrowia? Nie w tych 4 przypadkach
Imbir to prozdrowotna przyprawa, która zmniejsza ryzyko wielu chorób. Jednak nie wszyscy powinni go przyjmować – dowiedz się dlaczego.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Nietypowe produkty, które warto dodać do koktajlu
Znudził ci się koktajl ze znanych owoców i warzyw? Zmiksuj składniki, o których mało kto pomyśli, że nadają się do smoothie – oto ich lista!
ProduktySkładniki odżywcze -
Chrupki kukurydziane mogą być niezdrowe dla dzieci. Lepiej nie podawać ich zbyt często
Chrupki kukurydziane to częsta dziecięca przekąska, która podajemy już niemowlakom. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowa.
Składniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bezpieczne dla zdrowia?
Mikrofalówka zdaje się być ratunkiem dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą gotować. Ale czy podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce jest bezpieczne dla zdrowia?
Żywienie -
W produkcie bezglutenowym znalazł się gluten. GIS ostrzega i wycofuje partię
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie: partia kaszy gryczanej oznaczona jako bezglutenowa zawiera gluten. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży.
Produkty -
Naukowcy chcą oznaczać „śmieciowe jedzenie” jak papierosy
Grupa naukowców postuluje na łamach "BMJ Global Health", aby oznaczać niezdrowe jedzenie na opakowaniach.
ProduktyŻywienie -
Nowe ognisko ptasiej grypy na Warmii. Prawie 50 tys. indyków na rzeź
Nowe ognisko ptasiej grypy odkryto w Rudzienicach pod Iławą. Na sytuację zareagował już Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
-
Toksyczny tlenek etylenu w suplemencie na włosy i paznokcie. Ostrzeżenie GIS
Partia suplementu diety na zdrowe włosy i paznokcie jest zanieczyszczona tlenkiem etylenu. Feralna partia będzie zutylizowana.
Produkty -
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj
Zostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
-
Dorsz - właściwości odżywcze. Czy dorsz atlantycki jest zdrowy?
Dorsz to jedna z ryb, które doskonale wpływają na stan naszego zdrowia. Kojarzymy go m.in. z tranem. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dorsza oraz jakie wartości odżywcze ma ta ryba.
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk