-
Jak nie przytyć w święta? 5 prostych wskazówek dietetyka
Czas świąt Bożego Narodzenia sprzyja niestety niezdrowemu odżywianiu i podjadaniu. Jak ograniczyć objadanie się w okresie świąt?
Produkty -
Dietetyk: Unikaj tego napoju, jeśli chcesz mieć płaski brzuch
Jaki jest najgorszy napój na płaski brzuch? Wcale nie jest to cola, czy mocno osłodzona herbata. Pułapka kryje się w... napojach energetycznych!
OdchudzanieProdukty -
Uczulenie na orzeszki ziemne - objawy a alergia
Alergia na orzeszki ziemne to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych. Co warto o niej wiedzieć?
Produkty -
Czy karp jest zdrowy? Oto jego właściwości odżywcze
Karp to ryba, która króluje na wigilijnym stole. Czy karp jest zdrowy? Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze i czy warto po niego sięgać częściej.
Składniki odżywcze -
Jak prawidłowo przechowywać ogórki? Nie trzymaj ich w lodówce!
Prawidłowe przechowywanie żywności sprawia, że dłużej cieszymy się jej świeżością, a jedzenie jest bezpieczne. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać ogórki.
Produkty -
Eksperci: Żywienie odgrywa kluczową rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych
Prawidłowe żywienie kliniczne ma kluczowe znaczenie w leczeniu pacjentów z nowotworami – przypominają eksperci z zakresu onkologii.
DietySkładniki odżywcze -
Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin
Kompot z gruszek to zdrowy napój, który może być alternatywą dla kupnych soków. Jak go przygotować?
ProduktyPrzepisy -
„Śmieciowe jedzenie” może wywołać depresję? Te badania nie kłamią
Niezdrowa dieta może negatywnie wpłynąć nie tylko na sylwetkę, ale i funkcjonowanie mózgu. Dowiedz się, czym są i do czego prowadzą produkty ultra przetworzone.
DietySkładniki odżywcze -
Naturalne i zdrowe barwniki do lukru. Z czego je zrobić?
Ręcznie dekorowane pierniczki są ozdobą Świąt, ale też smakołykiem, po który chętnie sięgają najmłodsi. Podpowiadamy, jak zabarwić lukier, używając tylko naturalnych składników.
PrzepisyProdukty -
Groźne aflatoksyny w solonych orzeszkach. Jest ostrzeżenie GIS
Partia solonych orzeszków jest zanieczyszczona aflatoksynami. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany ze sklepów.
Produkty -
Jad kiełbasiany w paście warzywnej. GIS ostrzega: Stanowi zagrożenie dla życia
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez zakupem pasty warzywnej śródziemnomorskiej z pestkami dyni. Powód? W produkcie wykrto toksynę botulinową, czyli jad kiełbasiany, który stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Żywienie -
Laseczki jadu kiełbasianego w paście kanapkowej. GIS: „Poważne zagrożenie”
Obecność laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) oraz toksyny botulinowej wykryto w paście warzywnej. GIS wycofuje produkt i ostrzega przed zatruciem.
Produkty -
GIS ostrzega przed Salmonellą na skorupkach jaj. Cała partia idzie do utylizacji
Chodzi o partię jaj wyprodukowanych w Siedlcach. Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności obróbki termicznej jaj, aby uniknąć zakażenia.
Produkty -
Jak długo trzymasz mrożonki? Niektóre można przechowywać tylko miesiąc
Mrożonki to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności. Mrożone produkty zachowują większość swoich wartości odżywczych. Ale nie można ich przechowywać w nieskończoność.
Produkty -
Wekowanie jedzenia - jak pasteryzować jedzenie w słoikach? Co można pasteryzować?
Jedzenie, które pozostało po świętach można pasteryzować. Jagna Niedzielska, propagatorka idei zero waste wyjaśnia, jak to zrobić.
Żywienie -
Powszechny dodatek do żywności może zmieniać ludzki mikrobiom
Nowe odkrycia naukowe wskazują na potrzebę dalszych badań nad długoterminowym wpływem emulgatorów w żywności na zdrowie człowieka.
Składniki odżywcze -
Tatar wołowy skażony Salmonellą. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Jak poinformował GIS, tatar wołowy wyprodukowany w Zakładach Mięsnych w Łukowie został skażony bakteriami salmonelli. Producent wycofuje wadliwą partię ze sklepów.
Produkty -
Kiełbasa tatarska wycofana ze sklepów. Powodem wykrycie bakterii Salmonelli
GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w określonej partii kiełbasy surowej tatarskiej od firmy Prosiaczek Sp. z o.o.
Produkty -
Jak długo można przechowywać jajka na twardo?
Jajka na twardo są bardzo pożywne i doskonale nadają się jako zdrowa przekąska lub jako część zbilansowanego posiłku. Mimo to mają krótszy okres przechowywania niż świeże jajka.
ProduktySkładniki odżywcze -
GIS znów wycofuje suplementy diety. Nie wolno ich spożywać!
Decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) określone partie popularnych suplementów diety zostały wycofane z obrotu.
Produkty -
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać
Rakotwórczy tlenek etylenu albo groźne dla człowieka mikotoksyny. Nie powinno ich być w pożywieniu, a jednak zdarza się, że trafiają do przypraw, mąki czy innych produktów.
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Trwałe i pożywne. Te produkty w puszce powinieneś mieć zawsze w swojej spiżarni
Żywność w puszkach nie zawsze jest doceniana i bywa często traktowana jako gorsza. To błąd. Z puszkowanych produktów można przyrządzić zdrowe potrawy.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 warzywa, które warto kupić jesienią od lokalnego rolnika
Na te warzywa właśnie trwa teraz sezon i bywają stosunkowo niedrogie. Poznaj 3 smakowite i odżywcze propozycje!
Składniki odżywczeProdukty -
Ranking najlepszych mięs. 10 polecanych propozycji
Kochasz mięso i nie wyobrażasz sobie bez niego obiadu? Sprawdź, czy znasz wszystkie pozycje z rankingu najlepszych mięs.
ProduktySkładniki odżywcze