Płatki owsiane można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Owsianka nie jest jedyną opcją. Ciekawym rozwiązaniem są również koktajle, ciasteczka, placki czy inne słodkości przygotowywane z dodatkiem płatków owsianych. Na tym jednak nie koniec. Siostra pokazała mi, że z tego cennego produktu da się zrobić również napar. To dobra propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i nie przepadają za „klasycznymi” zastosowaniami płatków owsianych.
Jak zrobić napar z płatków owsianych?
Przygotowanie napoju nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy połączyć ze sobą 4 łatwo dostępne składniki – płatki owsiane, wodę, miód i cynamon. Napar można pić nawet kilka razy dziennie (najlepiej przed posiłkiem) przez 2-3 dni w tygodniu. Potem warto sobie zrobić przerwę i za jakiś czas ponownie włączyć miksturę do jadłospisu.
Przepis: Napar z płatków owsianych
Ten napój wspomaga pracę jelit i ułatwia odchudzanie.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- 600 ml wody
- 100 g płatków osianych
- 1 łyżka miodu
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania
- Robienie naparuZagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej płatki owsiane i cynamon. Gotuj całość przez około 30 minut. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do wystudzenia pod przykryciem. Gdy ostygnie, dodaj do niego miód i całość dokładnie wymieszaj.
- Podawanie naparuPrzecedź napój przez gazę i przelej do szklanek.
Wskazówka: jeśli nie masz pod ręką czystej gazy, do przecedzenia naparu możesz wykorzystać sitko o drobnych oczkach.
Jakie właściwości ma napar z płatków owsianych?
Napar ma podobne właściwości jak płatki owsiane w klasycznej formie. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednocześnie przedłuża uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Oczyszcza jelita niczym miotełka. Wymiata z nich różne rodzaje złogów i resztek pokarmowych. Wspomaga proces usuwania toksyn organizmu.
Napar z płatków owsianych wpływa też pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje stężenie glukozy w organizmie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu rozmaitych schorzeń. Chroni przed miażdżycą, udarem mózgu, zawałem serca i innymi problemami zdrowotnymi.
Napar z płatków owsianych – przeciwskazania
Napar z płatków osianych nie jest wskazany dla osób, które zmagają się z nieswoistymi chorobami zapalnymi układu pokarmowego, na przykład wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy chorobą Leśniowskiego-Crohna. Warto pamiętać o jeszcze jednej bardzo istotnej kwestii – nadmiar błonnika podobnie jak jego niedobór jest szkodliwy dla organizmu. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości gastrycznych (wzdęć, biegunek, zaparć etc.). Specjaliści wskazują, że dzienna dawka błonnika pokarmowego nie powinna przekraczać 30 gramów.
Czytaj też:
Biorę to warzywo i w 10 minut robię z niego oszukaną owsiankę. Smakuje lepiej niż ta klasycznaCzytaj też:
Podkręcam dietę owsiankową, dodając te drobinki. Bezproblemowo pożegnałam się z tłuszczykiem