Ta zapiekanka robi się sama, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Sekretem jest zdrowy dodatek

Ta zapiekanka robi się sama, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Sekretem jest zdrowy dodatek

Dodano: 
Zapiekanka empadão
Zapiekanka empadão Źródło: Freepik
Przepis na tę zapiekankę dostałam od koleżanki, która wróciła z wakacji w Portugalii. Będę jej musiała gorąco podziękować, bo danie smakuje wybornie, a w dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu. To wręcz wymarzony pomysł na obiad.

Zapiekanka, o której mowa, to empadão, czyli portugalski przysmak, który cieszy się dużą popularnością również w wielu innych krajach, na przykład w Brazylii. Można ją przygotować na mnóstwo różnych sposobów – z dodatkiem owoców morza, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, makaronu, chleba, ryżu, tuńczyka itp. Ja przygotowuje ją jednak z innym, nieoczywistym składnikiem. Chodzi o dorsza.

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz dostarcza pełnowartościowego białka. Jest źródłem egzogennych aminokwasów, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Chodzi między innymi o ilozeucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę i tryptofan. Ryba obfituje również w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma w swoim składzie też selen, fosfor, wapń, magnez czy sód. Wszystkie wymienione wyżej związki odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu różnych tkanek i narządów. Działają ochronnie na serce i naczynia krwionośne. Zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Jak zrobić portugalską zapiekankę z dorszem?

Najbardziej pracochłonnym etapem jest przyszykowanie ziemniaków. Trzeba je obrać, ugotować i zetrzeć na tarce. Warto też podsmażyć cebulę. Dzięki temu danie nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu. Potem wystarczy już tylko wrzucić wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i całość posypać ulubionym serem. Możesz wykorzystać starty parmezan. Dobrze sprawdzi się też gouda albo cheddar. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by użyć mieszanki różnych serów.

Przepis: Portugalska zapiekanka z dorszem

Można ją serwować zarówno na obiad, jak i na kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Portugalska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 średni filet z dorsza
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4-5 oliwek (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki mleka do podgotowania ryby
  • tarty żółty ser do posypania zapiekanki
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli i wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój oliwki. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce. Podsmaż cebulę na maśle. Gotuj dorsza w mleku przez około 10 minut.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnij rybę w palcach. Dodaj do niej pozostałe składniki, czyli starte ziemniaki, podsmażoną cebulę, śmietanę, oliwki i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu oraz odrobinę gałki muszkatołowej). Wymieszaj całość i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na koniec posyp wszystko startym serem.
  3. Pieczenie zapiekankiWstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.

Wskazówka: Zapiekanka świetnie smakuje zarówno w wersji „na ciepło”, jak i „na zimno”.

Rada: Jeśli nie masz pod ręką dorsza, możesz użyć innej ryby (świeżej lub rozmrożonej).

Szybkie zapiekanki na obiad – inne propozycje

Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, wypróbuj też pomysły na inne szybkie przysmaki, na przykład szwedzką zapiekankę ziemniaczaną albo zapiekankę warzywną. Skład tego typu dań zależy wyłącznie od ciebie. Możesz z powodzeniem sięgnąć po resztki jarzyn i innych produktów, które zalegają w twojej lodówce bądź spiżarni.

Czytaj też:
Odkryj przepis na prostą zapiekankę z bakłażana. Ten zdrowy hit sezonu mam od dietetyczki
Czytaj też:
Z tych tanich warzyw robię szybką zapiekankę na obiad. To mój HIT na upalne dni

Źródło: Odżywianie WPROST.pl