Ta popularna mąka została wycofana ze sklepów. Zagraża zdrowiu! Sprawdź, czy nie masz jej w domu

Ta popularna mąka została wycofana ze sklepów. Zagraża zdrowiu! Sprawdź, czy nie masz jej w domu

Dodano: 
Mąka, zdjęcie ilustracyjne
Mąka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik
Główny Inspektor Sanitarny wystosował pilny komunikat. Apeluje do konsumentów, by nie spożywali popularnej mąki. Produkt jest niebezpieczny. Poznaj szczegóły komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego.

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem mąki żytniej razowej typu 2000. Produkt ma w swoim składzie toksynę, która, jak wynika z raportu przygotowanego na zlecenie GIS, może wywołać wiele problemów zdrowotnych. Jeśli masz ten towar w domu, lepiej czym prędzej go wyrzuć. Nie narażaj siebie i bliskich na niebezpieczeństwo.

Mąka żytnia – szczegóły wycofanego produktu

Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy popularnej mąki wyprodukowanej przez firmę Radix-Bis Sp. z o.o., z siedzibą przy ulicy Gerberowej 22 w miejscowości Rotmanka (kod pocztowy 83-010). Oto szczegółowe informacje na temat wycofanego wyrobu:

  • Pełna nazwa produktu: Mąka żytnia razowa typ 2000,
  • Masa netto: 900 gramów,
  • Numer partii: 11.12.2024
  • Data minimalnej trwałości: 11.12.2024

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania wadliwego produktu z rynku. Firma Radix-Bis zobowiązała się do poinformowania wszystkich klientów o zaistniałej sytuacji.

Dlaczego mąka żytnia została wycofana ze sprzedaży?

Przeprowadzone badania mąki wykazały, że w jednej z partii znajdują się zbyt duże ilości ochratoksyny A. Jej poziom znacznie przekracza dopuszczalne normy. To toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która wywiera szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Sprzyja powstawaniu stresu oksydacyjnego poprzez wzmaganie aktywności wolnych rodników. Pogarsza funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak na przykład choroba Parkinsona oraz choroba Alzheimera. Negatywnie działa również na nerki. Upośledza ich pracę i sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w obrębie narządów. Ochratoksyna A jest również uznawana za czynnik kancerogenny, czyli jedną z przyczyn występowania nowotworów.

Czytaj też:
Zrób to z mąką po przyjściu ze sklepu. Zapobiegniesz częstemu i przykremu problemowi
Czytaj też:
Te ekspresowe bułeczki robię z dwóch składników. Prościej się już nie da

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl