To najzdrowsze mielone, jakie znam. Soczyste, pełne smaku i lekkie, a zrobisz je w 30 minut

To najzdrowsze mielone, jakie znam. Soczyste, pełne smaku i lekkie, a zrobisz je w 30 minut

Dodano: 
Gotowane kotlety mielone
Gotowane kotlety mielone Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Kotlety mielone nie kojarzą się zwykle ze zdrowym odżywianiem. Ale w tej niecodziennej wersji możesz jeść je nawet na diecie. Są lekkie pyszne, a w dodatku sprzyjają utracie wagi. Sprawdź, w czym dokładnie tkwi ich sekret.

Zastanawiasz się jak zrobić dietetyczne kotlety mielone? Bardzo prosto. Nie potrzebujesz do tego wielu produktów. Wystarczy, że sięgniesz po trzy składniki i wprowadzisz kilka drobnych zmian w klasycznej recepturze. Tylko tyle, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Gwarantuję, że gdy raz zrobisz te przysmaki, długo nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. A kto wie, może całkiem z niego zrezygnujesz? Przekonaj się już dziś.

Jak zrobić dietetyczne kotlety mielone?

Zacznij od wyboru odpowiedniej „bazy” pod kotlety. Zamień wołowinę czy wieprzowinę na mięso z indyka. Jest niskokaloryczne, a w dodatku dostarcza sporych ilości białka oraz cennych związków. Zawiera między innymi potas, magnez, fosfor, żelazo i cynk, a także witaminy z grupy B. To doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Już niewielka porcja syci na długo i zapobiega gwałtownym „skokom” stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko napadów głodu i podjadania między posiłkami. W rezultacie ułatwia kontrolowanie masy ciała.

Jeśli chcesz zrobić dietetyczne kotlety mielone, które nie obciążają żołądka i sprzyjają odchudzaniu, zrezygnuj też ze stosowania panierki, a patelnię czy piekarnik zamień na parowar lub garnek z wkładem do gotowania na parze. Taka forma obróbki termicznej jest najzdrowsza. Pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze składników. Mięso nie traci na soczystości, a aromaty przypraw stają się intensywniejsze. Efekt? Delikatne, soczyste kulki, które rozpływają się w ustach.

Przepis: Dietetyczne kotlety mielone

Świetnie smakują i nie tuczą. Spróbuj!

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 300 gramów mielonego mięsa z indyka
  • 50 gramów parmezanu
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ulubione przyprawy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce.
  2. Robienie masy na kotletyDo mięsa, dodaj jajko, ser i ulubione przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Dokładnie wyrób masę.
  3. Formowanie i gotowanie kotletówZwilż dłonie, nabieraj porcje mięsa i formuj kotlety dowolnej wielkości. Gotuj je ok. 20 minut w parowarze lub w garnku z wkładem do gotowania na parze. W połowie gotowania obróć kotlety na drugą stronę.

Z czym podawać zdrowe kotlety mielone?

Te kotlety mielone świetnie odnajdą się w towarzystwie wielu dodatków. Możesz podać je na przykład z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami. Nie zapomnij o surówce. Najlepiej sprawdzi się ta przygotowana z sezonowych, świeżych warzyw, na przykład papryki czy cukinii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować przysmaki razem z sosem, na przykład pomidorowym, koperkowym, pieczarkowym czy jogurtowym. Potraktuj te propozycje jako inspirację i postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Zachowaj jednak umiar i zdrowy rozsądek.

Czytaj też:
Zdrowsze niż mięsne, prostsze niż myślisz i gotowe w 15 minut. Te kotlety pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Rekordowo niska cena masła w Biedronce. Sporo zaoszczędzisz, ale tylko przez 3 dni

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl