Co pić do obiadu, by schudnąć? Znajoma poleciła mi nietypową herbatę, która smakuje jak morski popcorn

Co pić do obiadu, by schudnąć? Znajoma poleciła mi nietypową herbatę, która smakuje jak morski popcorn

Dodano: 
Genmaicha
Genmaicha Źródło:karma_pema/ Getty Images Signature
„Ryżowa herbata” nie cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Wiele osób nie wie nawet o istnieniu tego napoju. Byłam jedną z nich. „Oświeciła” mnie znajoma. Powiedziała, że to właśnie on pomógł jej schudnąć. Nie chciałam wierzyć, ale jej figura mówi sama za siebie.

„Ryżowa herbata”, czyli genmaicha jest japońską odmianą zielonej herbaty. Zawiera nietypowy dodatek – ziarna prażonego brązowego ryżu. Dzięki nim zyskuje niecodzienny aromat. W smaku przypomina popcorn, choć można w niej wyczuć również wyraźne „morskie” nuty. To ciekawe połączenie na długo zapada w pamięć. Ma też liczne walory zdrowotne, a do tego pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Co daje picie japońskiej zielonej herbaty?

Genmaicha cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich. Tam serwuje się ją bardzo często, zwłaszcza do posiłku. Zresztą nie bez powodu. Napój wywiera bowiem pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego – warto więc pić go podczas procesu odchudzania. Wspomaga przemianę materii oraz usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie obniża poziom „złego cholesterolu”, reguluje poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Zawiera też witaminy z grupy B, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Poprawiają też pamięć i koncentrację, niwelując zmęczenie.

Warto zauważyć, że japońska zielona herbata jest cennym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, czyli nierównowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Dominacja pierwszych cząsteczek nad drugimi prowadzi do wielu zaburzeń w funkcjonowaniu narządów i tkanek. Skutkuje przedwczesnym starzeniem się komórek. Zwiększa też ryzyko wystąpienia różnych chorób, na przykład miażdżycy, cukrzycy czy schorzeń nowotworowych. Organizm staje się bardziej podatny na infekcje.

Jak parzyć japońską zieloną herbatę?

Parzenie ryżowej herbaty nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani zaawansowanego technologicznie sprzętu. Wystarczy zapamiętać kilka prostych wskazówek. Genmaichę należy zalewać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (użycie wrzątku sprawi, że herbata stanie się gorzka). Warto więc nabyć termometr kuchenny – kosztuje zaledwie kilka złotych, a przydaje się nie tylko do robienia herbaty. Optymalny czas parzenia tej japońskiej herbaty to zaledwie 2-3 minuty. Na jedną filiżankę przypada około 5 gramów suszu. Po przygotowaniu napój warto odcedzić. Tę samą porcję suszu można zaparzać trzykrotnie, ale trzeba liczyć się z tym, że napój straci na intensywności smaku i aromatu, a czas parzenia ulegnie wydłużeniu.

Co jeszcze pić, by wspomóc odchudzanie?

Odpowiednie nawodnienie organizmu odgrywa bardzo istotną rolę w procesie zrzucenia zbędnych kilogramów. Dorosły człowiek powinien wypijać około 1.5-2 l płynów dziennie, nie tylko wody. Podczas odchudzania pomóc może również włączenie do jadłospisu napojów na bazie owoców, warzyw i przypraw, na przykład koktajlu z trzech składników albo smoothie o smaku chałwy. Warto wzbogacić menu także o napar z klitorii ternateńskiej, czyli kwiatu groszku motylkowego.

Czytaj też:
Bubble tea w wersji fit. Przepis na zrobienie jej w domu!
Czytaj też:
Skutki uboczne zielonej herbaty. Czy jej nadmiar może szkodzić?

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl