-
Pomidorówka z czerwona soczewicą smakuje lepiej niż z ryżem. Przepis
Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup, którą tradycyjnie podaje się z ryżem lub makaronem. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie tych dodatków czerwoną soczewicą. Taka zupa jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki. Na liście jarzębinówka i nalewka z dyni
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy można wykorzystać sezonowe owoce, aby zrobić jesienne nalewki o zdrowotnych właściwościach. To między innymi nalewki z dyni, jarzębiny czy owoców czarnego bzu.
PrzepisyProdukty -
Herbata z szyszek chmielu. Pij na dobre trawienie i lepszy sen
Herbata z szyszek chmielu to napój, który kojarzy się z jesienią. Warto właśnie teraz zbierać zielone szyszki chmielu, aby przyrządzać z nich pełen zdrowotnych właściwości napar.
ProduktyPrzepisy -
Nalewka z kaliny nazywana jest lekiem dla kobiet. Jak ją przyrządzić?
Nalewka z kaliny pomoże przy bólach menstruacyjnych, obfitych miesiączkach i dolegliwościach związanych z menopauzą. Ale nie tylko. Podajemy sprawdzony przepis na kalinówkę.
ProduktyPrzepisy -
Jak prawidłowo smażyć cukinię? Ważna jest jedna zasada
Źle usmażona cukinia rozpadnie się i będzie nieapetyczna. Aby cukinia zachowała chrupkość, wystarczy zastosować jedną prostą zasadę.
ProduktyPrzepisy -
Tatar z gravlaxa. To prawdopodobnie najpiękniejsze danie, jakie jedliście
Jeśli Skandynawowie usłyszą „gravlax”, od razu wiedzą, o co chodzi. – To po prostu marynowana ryba. Ja proponuję zrobić z niej tatar podany z typowo polskimi dodatkami, ale też z akcentem azjatyckim, bo mamy tu kimchi – mówi Leszek...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Małże – wartości odżywcze, gatunki jadalne i sposób przygotowania
Małże to jedne z najchętniej spożywanych mięczaków. Zaliczają się do grupy smacznych i zdrowych owoców morza. Jakie gatunki małży są spożywane najczęściej? Jakie wartości odżywcze mają te mięczaki oraz jak nie popełnić błędu podczas ich...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Krewetki – wartości odżywcze, pomysły na dania oraz jak sprawdzić, czy są świeże
Krewetki to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne owoce morza, które coraz częściej goszczą w diecie Polaków. Wybieramy je nie tylko z karty dań w restauracjach, ale także przygotowujemy samodzielnie w domowym zaciszu. Dlaczego warto jeść...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Spalanie tłuszczu z brzucha. 5 zaleceń od dietetyczki
Tkanka tłuszczowa na brzuchu jest niekorzystna dla zdrowia, a co gorsze bardzo trudno się jej pozbyć. Jej nadmiar zwiększa ryzyko stanów zapalnych, rozwoju cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Co robić, aby wspomóc spalanie tłuszczu...
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Odchudzający koktajl z suszonych śliwek wysysa tłuszcz i przyspiesza trawienie
Koktajl na bazie suszonych śliwek pretenduje do miana cudownej mikstury na odchudzanie. Jego właściwości sprawiają, że w skuteczny i szybki sposób oczyszcza jelita, dzięki czemu kilogramy lecą w dół.
OdchudzaniePrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Napar na wzdęcia pij po jedzeniu. Przygotujesz go z 3 składników
Ziołowy napar z popularnych ziół pomoże na wzdęcia i dyskomfort trawienny po jedzeniu. Dowiedz się, jak zrobić go, wykorzystując rumianek, koper włoski i miętę.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Maślanka w diecie „ostatniej chwili”. Jak schudnąć w 2-3 dni?
Dieta „ostatniej chwili” pozwala zrzucić w ciągu 2-3 dni o. 2 kilogramów. Nie tylko odchudza, ale wpływa też korzystnie na pracę jelit. Oparta jest na maślance.
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Dynia jest dobra na odchudzanie i nie tylko. Dlaczego warto ją jeść?
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Niektóre korzyści wynikające z jedzenia dyni mogą cię zaskoczyć.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Czy warto jeść ziemniaki na śniadanie? Dowiedz się, jak przygotować z nich pyszną frittatę
Ziemniaki kojarzą nam się z daniem obiadowym, w polskiej kuchni są najczęściej dodatkiem do mięs. Dietetycy wskazują jednak, że to zdrowe warzywo warto jeść również na śniadanie. Poznaj sposób na przyrządzenie z nich pysznego, pożywnego...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Słodkie napoje a rak wątroby. Piją je prawie wszyscy, nie wiedząc, czym to grozi
Nie możesz odmówić sobie wypicia oranżady, słodkich napojów owocowych czy gazowanych? To wielki błąd. Po raz kolejny naukowcy wykazali, w jaki sposób spożywanie takich produktów niszczy wątrobę, powodując m.in. nowotwór tego narządu. Kto...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy solić fasolę? Odpowiedź może być zaskakująca
Fasola to jeden z najzdrowszych dostępnych produktów spożywczych. Jednocześnie wcale nie jest łatwo ugotować ją tak, aby była miękka i kremowa. Okazuje się, że mity na temat solenia fasoli wcale nie są prawdą.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Owsianka z miso i karmelizowanymi bananami. Nie można przestać jej jeść
Owsianka to niewątpliwie jedno z ulubionych śniadań wielu osób. Warto jednak zmieniać dodatki, z jakimi podajemy płatki, bo nowe składniki mogą dodać im smaku i wzbogacić ich wartość odżywczą. Owsianka z miso i karmelizowanymi bananami...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Makaron na diecie odchudzającej. Jak i którą pastę jeść najlepiej?
Nie wyobrażasz sobie życia bez makaronu, ale próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i zastanawiasz się, czy całkowicie musisz zrezygnować z tego produktu? Mamy dobrą wiadomość – jedzenie makaronu na diecie redukcyjnej jest dozwolone, ale...
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dżem, marmolada i konfitura – dlaczego warto je robić i co ma mniej cukru?
Przetwory w postaci dżemu, marmolady i konfitury to sposobów na przechowanie owoców na zimę. Na które z nich najlepiej się zdecydować, podpowiada dietetyczka Jadwiga Przybyłowska.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Pistacje chronią przed źle rokującymi nowotworami. Ile pistacji warto jeść dziennie?
Pistacje nazywane są uśmiechniętymi lub szczęśliwymi orzechami. Ich regularne jedzenie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Niewiele osób wie, że warto włączyć je do swojej diety choćby z tego powodu, że chronią przed zachorowaniem...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiszenie grzybów to najzdrowszy sposób na ich przechowanie. Przepis na kiszone grzyby
Kiszone grzyby są smaczne i zdrowe. To wspaniały dodatek do obiadu. Dowiedz się, jak wygląda kiszenie grzybów i które gatunki najlepiej się do tego nadają.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska