-
Majeranek i sezam z salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie, produkty będą zutylizowane
Bakterie salmonelli zostały wykryte w partii majeranku i partii sezamu łuskanego. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść produktów objętych komunikatem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co zamiast ziemniaków na obiad? Smaczne zamienniki, od których się chudnie
Mimo że kulinarne fantazje Polaków przełamują coraz więcej granic, wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Tymczasem do wyboru jest wiele zdrowszych i mniej kalorycznych opcji.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak odgrzać kotlety, żeby nie były suche i twarde? Dzięki tej metodzie będą idealnie soczyste
Jeśli chcecie cieszyć się wspaniałym smakiem kotletów również na drugi dzień, po odgrzaniu – zastosujcie bardzo prosty trik. W ten sposób nie stracą one swojej soczystości i nadal pozostaną idealnie chrupiące.
ProduktyŻywienie -
Chrupiące chipsy bez grama tłuszczu. Jadłam je na diecie bez wyrzutów sumienia
Chipsy, które nie tuczą, brzmią jak abstrakcja? Okazuje się jednak, że to możliwe. Koniecznie spróbujcie tej pysznej przekąski, którą bez wyrzutów sumienia można jeść nawet w trakcie odchudzania.
OdchudzanieProdukty -
Makaron świderki wycofywany ze sklepów. Ważny komunikat GIS
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu całej partii makaronu świderki. To informacja ważna przede wszystkim dla alergików.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pijcie ten popularny sok, a kilogramy zaczną lecieć w dół. Zdążycie jeszcze przed sylwestrem
Sok pomidorowy jest świetnym wyborem dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Jeśli wybieracie ten ze sklepu – musicie uważać jednak na kilka szczegółów, ponieważ efekt może być odwrotny od zamierzonego.
OdchudzanieProdukty -
Zamiast śmietany dodaję do sosów te orzechy. Uwielbiam ten kremowy smak
Uwielbiam kremowe i sycące sosy do makaronu, ale niekoniecznie lubię do nich dodawać śmietanę. Znalazłam idealny zastępnik.
ProduktyPrzepisy -
Jeśli chcesz schudnąć, nie pij kawy z tymi dodatkami. Gdy to robisz, niszczysz też trzustkę
Tak jak tradycyjny Polak nie wyobraża sobie obiadu bez deseru, tak większości z nas kawa smakuje najlepiej ze słodkim dodatkiem. Pijemy ją w połączeniu z mlekiem, śmietanką, a do tego z ciastkiem. Ten nawyk może mieć poważne konsekwencje...
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Po czym poznać słodkie mandarynki? Zwróćcie na to uwagę, a już nigdy nie kupicie kwaśnych
Słodkie i naprawdę pyszne mandarynki można rozpoznać w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zwrócicie uwagę na kilka szczegółów. O jakie cechy dokładnie chodzi?
ProduktyŻywienie -
Rogal świętomarciński. Co to za przysmak i dlaczego jemy go 11 listopada?
Rogal świętomarciński to poznański przysmak, który zajadamy 11 listopada. Skąd wziął się fenomen tego wypieku?
ProduktyZofia Andruszewska
-
Lubisz pić słodką kawę? To jej najzdrowsza wersja
Nie przekonuje cię mała czarna bez cukru? Spróbuj posłodzić swoją kawę miodem. Podpowiadamy, jaki miód będzie najlepszy do słodzenia kawy i jaką temperaturę powinien mieć napój.
ProduktyPrzepisy -
Najszybsza pizza świata. Wystarczy, że masz w lodówce jeden składnik
Nie masz czasu na robienie ciasta drożdżowego na pizzę? Zrób to zupełnie inaczej – na przekór przepisom i kulinarnym zasadom.
PrzepisyProdukty -
Nie wyobrażałam sobie, że można jeść smażone liście. A jednak! Przepis na liście klonu w tempurze
Ten przysmak w Japonii zastępuje tradycyjne chipsy. Przygotowuje się go w domu, ale najlepiej smakuje ten z ulicznych food trucków. Liście smażone w oleju to przekąska, którą zaskoczysz gości.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski naukowców szokują
Cukrzyca typu drugiego jest uznawana za problem cywilizacyjny. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2035 roku z tym schorzeniem zmagać się będzie już ponad 590 milionów ludzi na świecie. Dlatego naukowcy nie ustają w wysiłkach, by...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Genialny trik
Ręczne obieranie ze skórki dużej ilości pomidorów może być nie tylko czasochłonne, ale wymaga też sporo pracy. Znamy jednak patent, dzięki któremu zajmie wam to dosłownie kilka minut. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Kawa zwietrzała? Dodaj ten jeden składnik, a odzyska swój aromat
Wiele osób uwielbia kawę za jej niezwykły aromat, który pobudza i dodaje energii. Nierzadko przywołuje też wiele ciepłych wspomnień. Co jednak zrobić, gdy kawa zwietrzała? Jest jeden prosty sposób, by odzyskała swój wyjątkowy zapach....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Promocja na awokado w Lidlu. Jak wykorzystać awokado w kuchni?
Od poniedziałku w Lidlu można kupić zielone awokado w promocyjnej cenie. Podpowiadamy, jak wykorzystać awokado w kuchni. Zrobisz z niego zdrowe koktajle, majonez, pyszne sałatki albo krem czekoladowy.
ProduktyPrzepisy -
Zaskakujący efekt wasabi. Dobra wiadomość dla starszych osób
Czy jedzenie przypominającego w smaku chrzan wasabi może poprawić pamięć? Okazuje się, że tak, a dowiedli tego naukowcy z Japonii.
Produkty -
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka
Uwielbiam cytrynowe desery, a kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie lemon crinkle cookies (cytrynowe popękane ciasteczka), natychmiast zapisałam je jako inspirację. Teraz w końcu sama upiekłam te wyjątkowe ciastka. Efekt przerósł moje...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Najprostszy przepis na babeczki jogurtowe, jaki znam. Nie potrzeba ani miksera, ani wagi
Te babeczki jogurtowe robię zawsze, kiedy nie mam czasu na wymyślne desery. Wystarczą dwie miski, łyżka do mieszania i kubeczek jogurtu. Z tym przepisem na muffiny poradzą sobie nawet dzieci.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Śniadanie mocy, czyli jajka farmerskie. Nie czuliśmy głodu aż do obiadu
Rozgrzewające i bardzo sycące. Takie są jajka farmerskie, czyli huevos rancheros. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował kucharz Leszek Wodnicki. My próbowaliśmy i jedno wiemy na pewno: jajka w tej wersji to prawdziwe śniadanie mocy.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska