Grejpfrut to smaczny owoc cytrusowy o wielu korzyściach zdrowotnych. Może jednak wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zmieniając ich wpływ na twoje ciało.
Dzienne spożycie magnezu wynosi 310–420 mg dla zdrowego dorosłego. Podczas gdy większość ludzi może zaspokoić swoje potrzeby za pomocą żywności, w niektórych przypadkach mogą być konieczne suplementy. Dowiedz się, kiedy je przyjmować –...
W kuchni programu Dzień dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Jakie rodzaje tego warzywa możemy dostać w sklepach? Kucharz podał przepis m.in. na wyjątkową kalafiorową sałatkę. Jak ją przyrządzić?
Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają...
Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, w dużej mierze ze względu na zawartość kofeiny. Zwykła kawa może zapewnić zastrzyk energii, choć nie zawiera prawie żadnych kalorii. Jednak różne dodatki, takie jak mleko,...
Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.
Warto znać sposoby na kaca, ponieważ często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu wypitego alkoholu na nasze samopoczucie o poranku. Dlatego warto o nich pomyśleć jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Oto kilka sposobów, jak złagodzić skutki...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Universitat Rovira i Virgili (URV) i Harvard Medical School wykazało, że spożywanie omega-3 głównie z ryb, ale także w suplementach zawierających te kwasy tłuszczowe, może modulować lipoproteiny,...
Dodanie szeregu przypraw do posiłku to niezawodny sposób, aby uczynić go smaczniejszym, ale nowe badania Penn State sugerują, że może również zwiększyć jego korzyści zdrowotne.
Uważa się, że ryby mogą być źródłem rtęci niebezpiecznej dla kobiet w ciąży i ich potomstwa. Niedawno zbadano, czy spożywanie ryb oraz ekspozycja na rtęć w ciąży mają negatywne konsekwencje zdrowotne dla dzieci.
Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego...
Wygląda na to, że pofolgowaliśmy sobie podczas kwarantanny. Cateringi dietetyczne – częściej zwane dietami pudełkowymi – spadły o połowę, ale przekroczyły już poziom sprzed pandemii.
Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako...
Chociaż spożywanie napojów alkoholowych od czasu do czasu nie jest szkodliwe dla zdrowia, nadmiar alkoholu może mieć negatywny wpływ na twoje ciało i samopoczucie. Pewnie zastanawiasz się, w którym momencie picie staje się szkodliwe dla...
Dieta hinduska jest wzorcem odżywiania, za którym zwykle podążają wyznawcy hinduizmu, z których większość mieszka w Indiach. Ogólnie rzecz biorąc, Hindusi przestrzegają diety lakto-wegetariańskiej , która wyklucza mięso, ryby i jaja, ale...
Biorąc pod uwagę, że otyłość jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na świecie, wiele osób chce stracić tłuszcz. Istnieje wiele nieścisłości wokół procesu utraty tłuszczu. Podczas odchudzania komórki tłuszczowe kurczą się, ponieważ...
Nie wszyscy mężczyźni mogą bez wysiłku zapuścić gęstą brodę. Na szczęście istnieje kilka sposobów zwiększania grubości brody w miarę upływu czasu. Jedną z potencjalnych metod jest przyjmowanie suplementów biotyny (witaminy B7), o których...
Praca w polu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka złośliwego, m.in. z powodu większego narażenia na promieniowanie UV. Wyniki badań sugerują, że ryzyko czerniaka może wzrastać przy zwiększonej ekspozycji na pewien rodzaj...
Oliwki – pikantny śródziemnomorski przysmak – są znane z tego, że są bogate w zdrowe tłuszcze i są zawarte w popularnej diecie śródziemnomorskiej, więc możesz się zastanawiać, czy oliwki mogą pomóc ci schudnąć. Za chwilę się tego dowiesz.