-
Przechowujesz jedzenie na balkonie? Sprawdź, czym to grozi
Zdarza ci się, gdy jest chłodno wystawiać żywność na balkon? Gdy przygotowujemy przyjęcie lub świąteczny obiad miejsca w lodówce zaczyna brakować. Wtedy najczęściej ratujemy się wystawianiem garnków z potrawami na zewnątrz. Okazuje się,...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?
Nie ma zdrowszej i bardziej lekkostrawnej wersji tego popularnego dania, niż jajecznica zrobiona na parze. Można ją podawać nawet małym dzieciom.
PrzepisyProduktyDiety -
Znany burger wrócił do menu w McDonald’s. Ile kalorii ma kanapka Drwala?
Kaloryczność burgerów typu fast food bywa bardzo wysoka. Ile kalorii ma kanapka Drwala? Sprawdziliśmy!
ProduktyDiety -
10 pomysłów na dania z buraka. Buraczane sałatki, smoothie, zupa, hummus i domowy zakwas
Burak to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Zrobisz z niego zupę, drugie danie, zdrowe smoothie czy efektowną sałatkę.
PrzepisyProdukty -
Semaglutyd odchudza i zmniejsza masę ciała? Co to jest i jak działa?
Semaglutyd to substancja, która poprzez zmniejszenie wydzielania glukagonu zmniejsza masę ciała. Stosowana w leczeniu cukrzycy odnalazła zastosowanie również w leczeniu otyłości.
OdchudzanieProduktyMonika Piorun
-
Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań
Buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Piękny kolor nadają im zawarte w nich betaliny, które zmniejszają stan zapalny w organizmie i chronią przed rakiem. W kuchni warto sięgać po nie jak najczęściej. Proponujemy przyrządzenie Carpaccio z...
ProduktyPrzepisy -
Jak zrobić kruche ciasto na słodko? Idealne ciasto na tartę, spód sernika i kruche ciasteczka
Kruche ciasto to jedno z najprostszych ciast i z jego zrobieniem powinni poradzić sobie także początkujący kucharze czy dzieci zaczynające przygodę z domowymi wypiekami. Aby kruche ciasto było idealne, trzeba przestrzegać kilku prostych...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
O której najlepiej wypić pierwszą kawę? Odpowiedź może zaskoczyć
Budzisz się rano bez energii i jesteś senny? Pierwsza myśl to filiżanka gorącej kawy. Czy to dobry pomysł? Okazuje się, że z wypiciem kawy najlepiej poczekać. Dowiedz się, kiedy najlepiej sięgnąć po ulubiony napój.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego ciasto drożdżowe wyszło za twarde? O tym pamiętaj, kiedy robisz ciasto na drożdżach
Ciasta drożdżowe wymagają cierpliwości i dobrych składników. Jeśli lubisz drożdżówki, chałki drożdżowe czy pieczesz chleb na drożdżach, sprawdź, jakich błędów unikać.
ProduktyPrzepisy -
Kotlety mielone bez jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis
Czy kotlety mielone bez jajek mogą się udać? Okazuje się, że tak. Są bardzo smaczne. Kulinarni eksperci podpowiadają, czym je zastąpić.
ProduktyPrzepisy -
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy
Zagęszczenie zupy jest proste, jeśli znamy skuteczne sposoby. Co zrobić, by zagęścić zupę i by nam się nie zważyła?
Składniki odżywczeProdukty -
Tortilla, kukurydziany człowiek i ostra papryczka. Co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej?
Meksyk to pierwszy rywal Polaków podczas Mundialu w Katarze. Do meczu możesz zaserwować najlepsze meksykańskie przystawki. Będzie ostro, zdrowo i pysznie! Przeczytaj nasz miniprzewodnik i poznaj Meksyk od kuchni.
ProduktyPrzepisy -
Biały nalot na kawie rozpuszczalnej. Czy kawa może spleśnieć?
Jeśli masz w domu duży zapas kawy, wypróbuj prosty sposób na to, żeby nie zwietrzała. Ale co zrobić, jeśli na kawie zauważysz biały nalot?
ProduktyPrzepisy -
Tygodniowo zjadasz łyżeczkę mikroplastiku. W jakich produktach się znajduje?
Chociaż mikroplastik jest wszechobecny w żywności, a co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g, to wciąż brak oszacowań, jaka dawka jest dla organizmu bezpieczna. A na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do pokonania i badania...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na domową przyprawę do pierniczków. Już nigdy nie kupisz gotowej!
Zima i Boże Narodzenie mają zapach pierniczków. Jeśli też tak uważasz, zrób własną przyprawę piernikową.
PrzepisyProdukty -
Przepis na pesto rosso. Jak zrobić czerwone pesto z suszonych pomidorów?
To jeden z klasyków włoskiej kuchni. Czerwone pesto zrobisz dosłownie w 5 minut! Sekret to proste składniki dobrej jakości.
PrzepisyProdukty -
Jak prawidłowo przechowywać kawę? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać kawę, aby dłużej zachowała smak i aromat.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!
Czy przyszło ci kiedykolwiek do głowy, aby gotować pomarańcze? I to w całości? To właśnie one są najważniejszym składnikiem tego wyjątkowego ciasta.
PrzepisyProdukty -
Co pić, aby schudnąć? Najlepsze napoje na odchudzanie
Rozwiązania przychodzą... z Indii! Mieszkańcy tamtej części świata wiedzą, co pić, aby schudnąć. Sprawdź, które z ich specjałów dostępne są w Polsce.
OdchudzanieProdukty -
Obawiasz się, że kupisz podrabiany miód? Zrób ten prosty test ze słoikiem
Obawiasz się, że kupisz podrabiany miód? Sztuczny miód jest pozbawiony wartości odżywczych i leczniczych, którymi odznacza się ten naturalny. Specjaliści podpowiadają jak rozpoznać podrabiany miód. Zastosuj prosty test ze słoikiem!
ProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Po co biegać bladym świtem do piekarni, skoro pszenne, pachnące bułki można zrobić w domu. Są idealne na śniadanie, dlatego często nazywa się je po prostu bułeczkami śniadaniowymi.
PrzepisyProdukty