Goździki często dodawane są do grzańca z piwa i wina. Jednak ta przyprawa, oprócz niezwykłych właściwości smakowych daje wiele korzyści zdrowotnych. Za chwilę poznasz 8 z nich.
Aloes jest znany z właściwości leczniczych. Chociaż najczęściej stosuje się go miejscowo w celu leczenia oparzeń nawilżania skóry, używany bywa również w leczeniu różnych innych schorzeń. W ostatnich latach stał się nawet kluczowym...
Jedna z popularniejszych witamin, podawana zazwyczaj dzieciom w trakcie przeziębienia. A jednak jej prawdziwy potencjał nie jest ceniony przez wielu z nas. Jakie ma naprawdę zalety witamina C?
Nowe badanie dzieci i młodzieży wykazało, że ponad 25% spożywanych posiłków to tzw. puste kalorie – pochodzące z dodanych cukrów i tłuszczów stałych. Głównymi ich źródłami były napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, ciastka i ciasteczka,...
Szczaw jest pełen ważnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, układu odpornościowego, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Sięgając po szczaw dostaniesz...
Nowa analiza ponad 200 000 osób wykazała, że spożywanie wysokiej jakości węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Piwo to trzeci najpopularniejszy napój – po wodzie i herbacie. Zazwyczaj wytwarza się je przy użyciu wody, chmielu, drożdży i jęczmienia, czyli ziarna zawierającego gluten. A czy piwo może być bezglutenowe?
Popcorn to popularna, smaczna i zdrowa przekąska o dużej zawartości błonnika. Jest wytwarzana przez ogrzewanie ziaren kukurydzy, powodując wzrost ciśnienia i rozszerzanie się skrobi, aż do jej pęknięcia. Jednak niektóre osoby z...
Zaparcia to nieprzyjemny stan, który jest stosunkowo częsty. Możesz osiągnąć lepsze trawienie, wprowadzając proste zmiany w diecie. Zacznij od unikania lub ograniczania spożycia m.in. glutenu, czerwonego mięsa lub produktów mlecznych.
Olej rybny jest suplementem kwasów tłuszczowych omega-3, który został powiązany z szeregiem korzyści zdrowotnych. Co więcej, przyjmowanie suplementu oleju z ryb w określonych porach może pomóc zoptymalizować jego skuteczność i zapobiec...
Semiwegetarianizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa oraz nabiału. Semiwegetarianizm nazywany bywa także dietą półwegańską i często stanowi etap przejściowy dla osób chcących całkowicie...
Batony białkowe to popularne przekąski, które stanowią wygodne źródło składników odżywczych. Wiele osób je lubi, ponieważ są szybkim sposobem na spożycie białka i innych składników odżywczych. Ale czy są zdrowe i ułatwiają odchudzanie?
Badania sugerują, że picie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych zaburzeń trawiennych, w tym kamicy żółciowej i zapalenia trzustki, a także korzystnie wpłynąć na niektóre elementy procesu trawiennego, takie jak ruchliwość jelit.
Produkty Garcinia Cambogia należą do najpopularniejszych suplementów diety używanych do zrzucania zbędnych kilogramów. Są sprzedawane jako sposób na szybkie zmniejszenie masy ciała, ale wielu zastanawia się, czy są tak skuteczne w...
Palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to drzewo występujące w tropikach, z którego pozyskuje się wiele produktów spożywczych i napojów, w tym wodę kokosową, olej, mleko i śmietanę. Można się jednak zastanawiać, co odróżnia główne napoje...
Liście laurowe są powszechnym ziołem, z którego korzysta wielu kucharzy, przygotowując zupy i gulasze lub dusząc mięso. Nadają potrawom subtelny, ziołowy smak, ale w przeciwieństwie do innych ziół kulinarnych, zwykle zaleca się usunięcie...
Jeśli chęć wypicia napoju gazowanego zmieni się w uzależnienie, mogą wystąpić problemy ze zdrowiem psychicznym i fizycznym. Uzależnienie od takich napojów może prowadzić do przyrostu masy ciała, cukrzycy typu 2, stłuszczenia wątroby,...
Idzie lato, coraz więcej osób czuje, że to już ostatni dzwonek, by zrzucić kilka kilogramów. Ale nie jest to proste. Czym się wspomóc? Z odsieczą przychodzi natura.
Podczas gdy karton jaj może przechowywać przez 3-5 tygodni w lodówce, możesz zastanawiać się, czy bezpiecznie jest zamrozić te, których nie będziesz mógł użyć, zanim się zepsują. Za chwilę rozwiejemy te wątpliwości.
Produkty roślinne spożywane przez kobiety w ciąży podczas ich diety są rozkładane przez mikroflorę jelitową na substancje chemiczne, z których niektóre mogą przekroczyć barierę łożyskową i dotrzeć do płodu. Te obce substancje mogą...