-
Fasola niepodległości. Kiedyś za jej uprawę była kara chłosty, dziś możesz z niej zrobić nawet... naleśniki
Jest biała, a purpurowe plamki przywołują skojarzenie z orzełkiem w koronie. Fasola niepodległości to prawdopodobnie najbardziej patriotyczna roślina w Polsce.
ProduktyPrzepisyKatarzyna Świerczyńska
-
Zregeneruje i wzmocni organizm. Przepis na prostą zupę krem z zielonych warzyw
Zielone warzywa to bogactwo cennych witamin i mikroelementów. Brokuły, szpinak, jarmuż i seler naciowy możesz wykorzystać do zrobienia prostej i pysznej zupy.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Salmonella w zielu angielskim! Skażone produkty aż trzech marek
Ziele angielskie w twoim sklepie może być skażone salmonellą. GIS wycofuje określine partie marek: Vitpol, Rustica i Portland.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ta choroba kradnie kości po cichu i podstępnie
Na całym świecie choruje na nią 200 milionów ludzi, w Polsce - aż 2,8 miliona. WHO zalicza ją do epidemii XXI wieku. Osteoporoza, bo o niej mowa, to choroba znana przez większość z nas, ale czy na pewno wiemy o niej wystarczająco dużo?...
Artykuł sponsorowany -
Czy każdy rodzi się ze zdolnością trawienia laktozy?
Niemal każdy z nas może bez przeszkód trawić laktozę, jednak z czasem może pojawić się nietolerancja. Z czego to wynika?
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeProdukty -
Rogala świętomarcińskiego możesz samodzielnie zrobić w domu! Przepis
Rogal świętomarciński to słodkość spożywana z okazji dnia św. Marcina. Ile ma kalorii i jak go zrobić? Oto przepis!
PrzepisyŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy. Są na to naukowe dowody
O prozdrowotnych właściwościach kawy mówi się coraz więcej. Nie bez powodu. Badania dowodzą, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Produkty -
Skrobia kukurydziana – zastosowanie kosmetyczne
Skrobia kukurydziana jest powszechnym składnikiem wytwarzanym z części ziaren kukurydzy, znanej bielmem. Jest stosowana jako środek zagęszczający do sosów, marynat, sosów, zup i zapiekanek. Chociaż większość ludzi stosuje ją do...
Składniki odżywczeProdukty -
Słodycze bez wyrzutów sumienia. Przepis na ciasteczka owsiane z marchwią
Wystarczy trochę płatków owsianych, marchwii, mąki i jajek, a wyczarujesz zdrowe ciasteczka owsiane – które sprawdzą się również na diecie.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Przepyszna i prosta zapiekanka z brukselki. Idealna na jesienny obiad
Brukselka to wciąż niedoceniane warzywo. Nie masz pomysłu, jak ją przyrządzić? Podpowiadamy: zrób prostą zapiekankę.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Nalewka na dolegliwości trawienne. Przepis na pieprzówkę
Nalewka na pieprzu to tradycyjny domowy specyfik na dolegliwości trawienne. Taką nalewkę bardzo łatwo zrobić.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Jesienna bomba witaminowa. Przepis na dwukolorowy koktajl z dyni i buraka
Połączenie dyni i buraka to pomysł na smoothie, które nie tylko przepięknie wygląda, ale świetnie smakuje i jest bardzo zdrowe.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Jak pozyskuje się olej z wątroby rekina i jakie ma korzyści zdrowotne?
Olej z wątroby rekina to olej pozyskiwany głównie od gatunków rekina głębinowego, żarłacza olbrzymiego i rekina kolenia. Od dawna jest stosowany w skandynawskiej medycynie ludowej w leczeniu wielu dolegliwości, w tym ran, raka, chorób...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
QUIZ wiedzy o jabłkach. Już pierwsze pytanie może cię zaskoczyć
Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Na świecie jest ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Sprawdź, co wiesz o jabłkach.
ProduktySkładniki odżywczeDiety Quiz -
Masz w kuchni ten model łyżki? Lepiej ją wyrzuć, jest niebezpieczna
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed użyciem łyżki kuchennej marki Florina, w której wykryto niebezpieczną dla zdrowia substancję.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki
Ta sałatka dostarczy czy ci niemal wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
4 ważne witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Inaczej organizm ich nie przyswaja
Niektóre witaminy przyswajają się tylko wtedy gdy są rozpuszczone w tłuszczu. Jakie to witaminy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tradycyjna nalewka z pigwy. Idealna na wzmocnienie odporności
To jedna z najbardziej popularnych w Polsce nalewek. Nic dziwnego, bo pigwówka jest ceniona nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść i jakie wybierać?
Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem błonnika, ale mają też inne zalety. Co trzeba o nich wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Przyprawy na trawienie - których warto używać w kuchni?
Zioła i przyprawy oferują szerokie spektrum prozdrowotnych korzyści, które nauka zaczyna dopiero odkrywać. Kuchnia każdej kultury wykorzystuje różne aromatyczne rośliny ze względu na ich smak, ale także ich specyficzne właściwości...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem
Dynia to jedno z najtańszych i najbardziej dostępnych jesiennych warzyw. Kończą ci się pomysły na jej przyrządzenie? Podpowiadamy: upiecz dynię z ziołami i serem.
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeDiety