-
Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce, a które poza nią? Ekspertka wyjaśnia
Agnieszka Pocztarska prowadzi na Instagramie profil Czytamy Etykiety. W jednym z najnowszych postów napisała, które z warzyw i owoców należy przechowywać w lodówce, a które wręcz przeciwnie.
ŻywienieProdukty -
Mascarpone: delikatny ser, składnik tiramisu. Przepisy z mascarpone
Mascarpone to delikatny ser, który jest składnikiem wielu pysznych deserów. Co można zrobić z mascarpone? Poznaj przepisy na przysmaki z użyciem sera mascarpone.
ŻywienieProdukty -
Halibut: skarbnica kwasów omega-3, która wzmacnia odporność
Halibut to zdrowa ryba, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność organizmu. Jakie wartości odżywcze ma halibut?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Spożywanie zaledwie 25 g przetworzonego mięsa dziennie może zwiększyć ryzyko demencji
Badanie obserwacyjne sugeruje, że istnieje związek między spożywaniem 25 g przetworzonego mięsa dziennie i o 44 proc. wyższym ryzykiem demencji. Wykazano również związek między jedzeniem nieprzetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Alkohol może być dobry dla... zdrowia oczu. Ale tylko w określonej ilości
Badania wykazały, że osoby, które spożywają określoną ilość alkoholu tygodniowo, są mniej narażone na wystąpienie zaćmy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy ciastka faktycznie mogą być zdrowe? Odpowiedź może cię zadziwić
Ciastka to popularna słodka przekąska, ale w dobie popularności fitnessu często szukamy zdrowszych alternatyw. Czy istnieje coś takiego, jak zdrowe ciastka, czy może to tylko mit? Sprawdźmy!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nie masz czasu na pieczenie ciasta? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może umknąć nam upieczenie smacznego ciasta. Sprawdź nasz przepis! Będziesz zszokowany, jak pyszne jest to 10-minutowe ciasto bez pieczenia.
ProduktyŻywienie -
Jak prawidłowo mrozić jajka? To nie takie oczywiste
Mrożonych jajek można bez obaw używać nawet po dwóch miesiącach, jeśli zostaną zamrożone prawidłowo. Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak to zrobić.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Prosty przepis na masą marcepanową. Na Wielkanoc i nie tylko
Z masy marcepanowej możesz przygotować różne wielkanocne cuda. Ozdobić nią mazurka, zrobić z niej jajka lub zajączka. Marcepan warto zrobić samodzielnie w domu, by wiedzieć, co konkretnie się w nim znajduje. Poznaj więc prosty przepis na...
ŻywienieProdukty -
6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie
Szukasz zamienniku proszku do pieczenia? Sprawdź poniższe propozycje i wykorzystaj je w swoim przepisie.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jajka po polsku według Mateusza Gesslera. Sprawdź ten (nie tylko świąteczny) przepis
Szukasz ciekawego przepisu na Wielkanoc i nie tylko? Wypróbuj pomysł Mateusza Gesslera na jajka po polsku!
ŻywienieProdukty -
Przepis na chrzan prosto od Ani Starmach. Najlepszy na Wielkanoc!
Chrzan to nieodłączny element Wielkanocy. Ania Starmach zdradziła swój pomysł na ten pyszny i zdrowy dodatek do mięs i jajek.
ProduktyŻywienie -
Przepis na najlepsze babeczki wielkanocne. Czekoladowa rozkosz dla podniebienia!
Wielkanoc to czas na czekoladę! Po okresie skromnego jedzenia w czasie Wielkiego Postu smakuje najlepiej. A oto, jak w prosty sposób można zagospodarować czekoladę: przepyszne babeczki.
ProduktyŻywienie -
Czy kawa naprawdę hamuje rozwój dziecka? Oto, co na ten temat mówi nauka
Jednym z powodów, dla których kawa nie jest zwykle podawana dzieciom, może być powszechne przekonanie, że kofeina może hamować rozwój dziecka. Ale czy jest to prawdą?
ProduktyŻywienie -
Jak ozdobić jajka wielkanocne? Prosty sposób na kolorowe pisanki
Dekorowanie pisanek to wspaniała zabawa dla całej rodziny, nieodłącznie związana ze świętami wielkanocnymi.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Zielone warzywa liściaste powinny być obowiązkowym elementem posiłku. Oto, dlaczego
Według nowych badań Edith Cowan University spożywanie zaledwie równowartości jednej filiżanki zielonych warzyw liściastych każdego dnia może poprawić siłę i wydajność mięśni.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc – dzięki nim żołądek wytrzyma wszystkie smakołyki
Wielkanoc to wspaniałe święto, które możemy spędzić na jedzeniu pysznych potraw i jednoczesnym dbaniu o dietę.
Składniki odżywczeProdukty -
Chcesz zaskoczyć gości w Wielkanoc? Podaj im to wyjątkowe ciasto bananowo-kakaowe z ganaszem i kruszonymi orzechami
Jeśli piaskowe babki przyprawiają cię o mdłości, a sernik stał się utrapieniem, wypróbuj przepis na to wyjątkowe ciasto. Twoi goście będą zachwyceni!
ProduktyŻywienie -
Sztuczne słodziki – są zdrowsze niż cukier, czy nie? Oto, co myślą eksperci
Sztuczne słodziki mają słodki smak zbliżony do cukru, ale są pozbawione kalorii lub mają ich dużo mniej. Czy jednak są zdrowsze niż cukier?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Kofeina może ci służyć... dostarczana z umiarem. Oto, jak sprawdzić, czy dostarczasz jej za dużo
Uzależnienie od kofeiny wydaje się absurdem. Ale nadmiar tego składnika może nam zaszkodzić. Jak sprawdzić, ile kofeiny dostarczamy do organizmu w ciągu dnia?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tanie wino też może smakować dobrze! Wystarczy... podnieść jego cenę
Pewne przekonania o cenach produktów stanowią więcej, niż ich faktyczna wartość. Najlepiej pokazał to eksperyment amerykańskich naukowców, którego uczestnicy wypili podane im wino.
ProduktyŻywienie