-
Kolorowa sałatka z kawałkami tuńczyka i jajek z aromatycznym sosem. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu
Sałatek nigdy dość, a ta z jajeczkiem, tuńczykiem z puszki, pomidorkiem, kukurydzą ... bajecznie kolorowa i aromatyczna zachęca do jej skosztowania. Wykonanie nie sprawi ci trudności!
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowy sękacz. Możesz upiec go na blasze
Wielbiciele sękacza z pewnością uwielbiają jego tradycyjną wersję, ale to nie jedyny sposób przygotowania tego ciasta. Sprawdź, jak odtworzyć je w piekarniku.
PrzepisyProdukty -
Jak wyhodować idealną rzeżuchę? Potrzebujesz na to tydzień
Od tygodnia do 10 dni potrzeba, aby wyhodować idealną rzeżuchę. Ta roślina kojarząca się z wiosną i Wielkanocą to skarbnica witamin, a dodatkowo działa... jak afrodyzjak.
Produkty -
Co zrobić, żeby żyć 100 lat? Takich produktów nie znajdziesz w diecie stulatka
Niebieskie strefy na mapie świata to rejony gdzie żyje najwięcej stulatków. Najnowsze badania wskazują jakie czynniki wpływają na długowieczność.
DietyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Uważaj z alkoholem! Dwa kieliszki wina mogą mieć więcej kalorii niż hamburger
Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że zawartość cukru w dwóch kieliszkach niektórych gatunków win może przekraczać dzienną zalecaną ilość cukru. Zauważono również, że większość etykiet alkoholu nie...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Tłuste, ale zdrowe produkty spożywcze. Zobacz, które wybrać
Sprawdź, czy w twojej diecie są produkty zawierające zdrowy tłuszcz. Dietetycy wskazują, że tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli jesz go z umiarem, nie musisz obawiać się, że utyjesz.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Omega 3 - zalety i korzyści kwasów tłuszczowych
Kwasy omega-3, uważane za swoiste „lekarstwo na wszystko” zalecane były dotąd na choroby sercowo-naczyniowe czy chorobę wieńcową. Nowe badania podważają jednak skuteczność ich działania. Co mówią analizy naukowców?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak łączyć witaminy i minerały? Tabela łączenia witamin i minerałów
Wiele osób stara się poprawić swój stan zdrowia poprzez przyjmowanie suplementów z witaminami i minerałami. Jak je łączyć, by robić to najbardziej efektywnie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
Quiz -
Czy mango jest zdrowe? NA co pomaga i jakie ma właściwości?
Mango to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale ma również imponujące właściwości odżywcze. Badania łączą mango i zawarte w nim składniki odżywcze z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza odporność, zdrowie układu pokarmowego i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Produkty, które obniżają cholesterol. Co pomaga na cholesterol?
Jeśli zmagasz się z wysokim poziomem cholesterolu, włącz do diety produkty, które faktycznie go obniżają.
ProduktySkładniki odżywcze -
Odczuwasz zmęczenie? Jedz więcej tych produktów spożywczych
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Kilka filiżanek kawy dziennie i słodycze już nie stawiają cię na nogi? Potrzebujesz na wiosnę zastrzyku energii. Sprawdź jakie produkty muszą koniecznie znaleźć się w twojej diecie.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?
Obsypane żółtymi kwiatami krzewy forsycji to bez wątpienia jeden z symboli wiosny. Ale czy wiesz, że te urocze kwiaty są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Ten napój to numer jeden na poprawę pamięci. Potwierdzają to badania
Jeśli chcesz poprawić swoją pamięć lub po prostu zachować jak najdłuższą zdolność zapamiętywania, jest jeden szczególny napój, który możesz chcieć dodać do swojej regularnej diety.
ProduktyDiety -
Ten jeden składnik może zwiększać stan zapalny w organizmie. Nie dodawaj go do porannej kawy!
Poranna kawa? Jak najbardziej! Jest zdrowa i potwierdzają to naukowe badania. Jednak uważaj na to, co do kawy dodajesz. Jest jeden szczególnie podstępny dodatek.
ProduktyDiety -
Fasola jest zdrowa. Oto, dlaczego powinno się włączyć ją do diety
Fasola jest podstawą zdrowej diety w wielu regionach świata. Według raportu opublikowanego przez American Diabets Association w regionach, w których ludzie są najzdrowsi i żyją najdłużej spożycie fasoli i roślin strączkowych jest...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te trzy produkty są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy są w twojej diecie
Badania przeprowadzone przez Penn State University College of Medicine w Hershey w Pensylwanii wskazują, że spożywanie niektórych produktów może mieć negatywny wpływ na zdrowie, a nawet może skrócić życie. Chodzi o produkty zawierające...
ProduktyDiety -
Jak skutecznie walczyć ze stresem? Mamy kilka rad
Trudno zaprzeczyć, żyjemy obecnie w trudnych czasach. Dodatkowo za nami już dwa lata pandemii, której skutki odczuwa niemal każdy. Stres daje się nam we znaki, a jego konsekwencje nie raz uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Poznaj...
Artykuł sponsorowany -
Chcesz schudnąć? Nie pomijaj tego posiłku
Są tacy, którzy starannie planują swoje posiłki i dokładnie wiedzą co i w jakiej ilości znajdzie się na ich talerzu, inni jedzą to, na co mają ochotę. W czym tkwi sekret odchudzania i czy jest jeden właściwy sposób, żeby zgubić zbędne...
DietyOdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Ukraińskie pierogi z ziemniakami i koperkiem. Sycące i zaskakująco smaczne
To danie chętnie jedzone w Ukrainie, ale też znane we wschodnich rejonach Polski. Jeśli lubisz pierogi, spróbuj tych z nietypowym farszem ziemniaczano-koperkowym.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, jeśli marchewki zwiędną? Jest prosty sposób, aby przywrócić im jędrność
Twoje marchewki straciły jędrność i stały się miękkie? Możesz wykorzystać je do gotowanych dań, ale jest prosty sposób, aby surowym warzywom przywrócić jędrność.
Produkty -
Zaskakujące skutki niepicia alkoholu. Sprawdź, co dzieje się organizmie
Badania wskazują, że prawie 70 proc. społeczeństwa w USA pije przynajmniej raz w roku alkohol, część z nich zagląda do kieliszka codziennie. Przeprowadzono badania, jaki wpływ na funkcjonowanie organizmu ma całkowite odstawienie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska