Kawa jest tak popularnym napojem, że jej spożycie zajmuje drugie miejsce po wodzie w niektórych krajach. Wielu z nas zaczyna od niej dzień. Ale czy można pić kawę na pusty żołądek?
Czy warto spożywać lecznicze przyprawy? Zdecydowanie tak, ponieważ ich właściwości przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Wśród najbardziej popularnych wymienia się kurkumę, imbir czy ginkgo biloba. Ale nie tylko. Czy wiesz, co warto...
Curry w proszku to mieszanka przypraw o jasnozłotym odcieniu. Może być wytwarzana z różnych przypraw, w tym kurkumy, kolendry, kminku, kozieradki i papryczki chili. Curry w proszku może oferować wiele korzyści zdrowotnych ze względu na...
Łyżeczka „tego”, odrobina „tamtego” – i możesz przekształcić zdrowe danie w coś, co nawet nie stało obok zdrowego posiłku. Jakie to składniki? Dowiesz się już za chwilę.
Znana z działania pobudzającego kofeina może wywołać także odwrotny efekt senności i braku energii. Dzieje się tak, gdy spożywasz jej za dużo lub o zbyt późnych porach. Jak prawidłowo spożywać kofeinę?
Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto...
Dieta ketotarian jest roślinną wersją diety ketonowej o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Ta dieta pozwala doświadczyć korzyści zarówno diety wegetariańskiej, jak i diety ketonowej.
Siarka jest jednym z głównych pierwiastków w atmosferze. Twoje ciało wykorzystuje siarkę do wielu czynności, w tym budowy i naprawy DNA, a także do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Dlatego uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości...
Goździki często dodawane są do grzańca z piwa i wina. Jednak ta przyprawa, oprócz niezwykłych właściwości smakowych daje wiele korzyści zdrowotnych. Za chwilę poznasz 8 z nich.
Aloes jest znany z właściwości leczniczych. Chociaż najczęściej stosuje się go miejscowo w celu leczenia oparzeń nawilżania skóry, używany bywa również w leczeniu różnych innych schorzeń. W ostatnich latach stał się nawet kluczowym...
Jedna z popularniejszych witamin, podawana zazwyczaj dzieciom w trakcie przeziębienia. A jednak jej prawdziwy potencjał nie jest ceniony przez wielu z nas. Jakie ma naprawdę zalety witamina C?
Nowe badanie dzieci i młodzieży wykazało, że ponad 25% spożywanych posiłków to tzw. puste kalorie – pochodzące z dodanych cukrów i tłuszczów stałych. Głównymi ich źródłami były napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, ciastka i ciasteczka,...
Szczaw jest pełen ważnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, układu odpornościowego, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Sięgając po szczaw dostaniesz...
Nowa analiza ponad 200 000 osób wykazała, że spożywanie wysokiej jakości węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Piwo to trzeci najpopularniejszy napój – po wodzie i herbacie. Zazwyczaj wytwarza się je przy użyciu wody, chmielu, drożdży i jęczmienia, czyli ziarna zawierającego gluten. A czy piwo może być bezglutenowe?
Popcorn to popularna, smaczna i zdrowa przekąska o dużej zawartości błonnika. Jest wytwarzana przez ogrzewanie ziaren kukurydzy, powodując wzrost ciśnienia i rozszerzanie się skrobi, aż do jej pęknięcia. Jednak niektóre osoby z...
Zaparcia to nieprzyjemny stan, który jest stosunkowo częsty. Możesz osiągnąć lepsze trawienie, wprowadzając proste zmiany w diecie. Zacznij od unikania lub ograniczania spożycia m.in. glutenu, czerwonego mięsa lub produktów mlecznych.
Olej rybny jest suplementem kwasów tłuszczowych omega-3, który został powiązany z szeregiem korzyści zdrowotnych. Co więcej, przyjmowanie suplementu oleju z ryb w określonych porach może pomóc zoptymalizować jego skuteczność i zapobiec...
Semiwegetarianizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa oraz nabiału. Semiwegetarianizm nazywany bywa także dietą półwegańską i często stanowi etap przejściowy dla osób chcących całkowicie...
Batony białkowe to popularne przekąski, które stanowią wygodne źródło składników odżywczych. Wiele osób je lubi, ponieważ są szybkim sposobem na spożycie białka i innych składników odżywczych. Ale czy są zdrowe i ułatwiają odchudzanie?
Badania sugerują, że picie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych zaburzeń trawiennych, w tym kamicy żółciowej i zapalenia trzustki, a także korzystnie wpłynąć na niektóre elementy procesu trawiennego, takie jak ruchliwość jelit.