-
Czarny bez – właściwości lecznicze. Poznaj zalety kwiatów i owoców
Czarny bez (Sambucus nigra) to jedna z roślin, które od wieków słyną z prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Jak działa czarny bez na nasz organizm? Jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśniamy?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nietypowe produkty na grilla. Są zdrowe i pyszne
Kiełbasa, karkówka i kaszanka – to najpopularniejsze, co wrzucamy na ruszt. Jednak nie tylko te produkty będą smaczne po grillowaniu. Sprawdź, czego jeszcze możesz użyć.
ProduktyOdchudzanieDiety -
Chcesz szybko schudnąć, przejdź na tę dietę
Istnieje wiele powodów, dla których warto przejść na odpowiednią dietę. Jednym z nich jest odchudzanie. Badania wskazują, że decydując się na wegańską dietę, szybko stracisz na wadze i będziesz zdrowszy.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Najlepszy suplement na mocniejsze mięśnie? Jest naukowa odpowiedź
Budowanie siły mięśni to przede wszystkim systematyczne treningi. Ale nie tylko one mają znaczenie. Wybory żywieniowe mogą wspomóc twoje sportowe cele.
Produkty -
Ta roślina to cenne zioło lecznicze i aromatyczna przyprawa. W Polsce jest traktowana jak chwast
Nie bez powodu nazywa się go chwastem cudotwórcą. Mowa o bluszczyku kurdybanku, aromatycznej roślinie o niezwykłych właściwościach leczniczych.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 niezwykłe właściwości cebuli, o których nie wiedziałeś. Będziesz zaskoczony
Cebula to warzywo, które powinno być zaliczane do tzw. superfoods. Jej wartości zdrowotne są ogromne.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Zaskakujące skutki jedzenia zbyt dużej ilości błonnika
Spożycie odpowiedniej ilości błonnika korzystnie wpływa na trawienie na trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Jak wskazują najnowsze badania, tylko 5 proc. Amerykanów zaspakaja codzienne zapotrzebowanie na...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Naturalny eliksir młodości. Wypróbuj jeden z najsilniej działających antyoksydantów świata
Skutecznie opóźnia procesy starzenia się organizmu, redukuje zmarszczki, jest też doskonałym naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i korzystnie wpływa na pamięć. Dowiedz się jak działa astaksantyna i w jakich produktach można ją znaleźć?
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ich niedobór w diecie może prowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem
Stanowią jeden ze składników siatkówki oka. Ich niedobór w diecie może doprowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem, co w starszym wieku może skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest to najczęstsza przyczyna trwałej utraty wzroku –...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Większa ilość błonnika w diecie pomaga zwalczać stany zapalne
Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Columbia University w USA wykazało, że spożywanie błonnika wspomaga leczenie stanów zapalnych w organizmie. Sprawdź, o jaki rodzaj błonnika chodzi i w jakich ilościach należy go spożywać.
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Podjadasz w pracy? Sprawdź, które przekąski wyjdą ci na zdrowie
W pracy, bez względu czy wykonujemy ją w biurze, czy na home office, często spędzamy więcej niż pół dnia. Niestety nie jest to jak pokazują badania czas sprzyjający zdrowym nawykom żywieniowym.
ProduktyDiety -
Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić
Zdrowe posiłki o wiele łatwiej jest przyrządzać, jeśli zgromadzimy odpowiednie zapasy. Niektóre mogą leżeć w lodówce, za to inne muszą być mrożone. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
GIS ostrzega alergików, ALDI przeprasza. Żurawina i orzeszki wycofane z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co to jest inteligencja żywieniowa i kto ją posiada?
Dlaczego mamy na coś ochotę i sięgamy po ten, a nie inny produkt do zjedzenia? Co podpowiada nam organizm? Nasze wybory mogą niż mądrzejsze, niż wcześniej sądzono – wskazują badania przeprowadzone przez naukowców z University of Bristol...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Twoje ciało potrzebuje tłuszczu. Zjedzenie tłustego owocu uchroni cię przed groźną chorobą
Mowa oczywiście o awokado. Najnowsze badania dowodzą, że zjedzenie dwa razy w tygodniu awokado zmniejsza ryzyko wstąpienia zawału serca. Naukowcy podkreślają, że to ważna informacja, bo według danych Światowej Organizacji Zdrowia,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Opłata cukrowa. Ile pieniędzy trafiło do NFZ i na co zostały wydane?
Opłata cukrowa to podatek od środków spożywczych nakładany na producentów, który ma ich motywować do redukowania ilości cukru i substancji słodzących w oferowanych towarach. Ma też wspierać prozdrowotne wybory konsumentów i ograniczyć...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ten napój służy kobietom w czasie menopauzy. Może działać jak łagodna terapia hormonalna
Ziarna kawy są bogatym źródłem estrogenu. Nawet małe ilości kawy mają pozytywny wpływ na zdrowie kobiet w okresie menopauzy.
Składniki odżywczeProdukty -
Mleka roślinne. Korzystne dla zdrowia, ale czy również dla środowiska?
Rozpoczynasz dzień od filiżanki świeżo zmielonej kawy z mlekiem? A może dodajesz do niej odrobinę mleka? Wiele osób mleko krowie zastępuje napojem, zwanym też mlekiem roślinnym. Wybór jest ogromny. Zanim sięgniesz po mleko owsiane,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
To jedno z najzdrowszych wiosennych warzyw. Możesz wykorzystać nawet obierki!
Sezon na szparagi? Korzystaj, ile się da, bo to jedno z najzdrowszych warzyw – niezależnie od tego, czy wolisz białe czy zielone szparagi. Wykorzystać można każdą ich część, także obierki i zdrewniałe końcówki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Na jej punkcie oszalał cały świat. Sprawdź, jakie korzyści przynosi zdrowiu
Chodzi o glon o nazwie chlorella, niedostrzegalny gołym okiem jednokomórkowy organizm o wyjątkowych właściwościach. Ze względu na wartości odżywcze chlorella jest tak popularna, że rocznie produkuje się jej aż 2000 ton w 70 krajach na...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
To kawa robi z twoimi jelitami. Sprawdź, czy pijesz jej odpowiednią ilość
Zdrowie jelit i odpowiedni mikrobiom jelitowy ma wpływ na zdrowie całego organizmu. To naukowy fakt. Sprawdź, jak na bakterie w jelitach wpływa codziennie picie kawy.
Produkty