-
Idealna polewa czekoladowa z kakao. Można ją zrobić w wersji tradycyjnej lub wegańskiej
Polewa czekoladowa z kakao jak na babcinym cieście? Bardzo łatwo ją zrobić, a podstawowy przepis można modyfikować w zależności od potrzeb.
PrzepisyProdukty -
To jedne z najlepszych świątecznych ciastek. Przepis na półksiężyce z migdałami i wanilią
Vanillekipferl to tradycyjne migdałowe półksiężyce z wanilią. Mają prosty skład, robi się je bardzo szybko i łatwo. Można je piec cały rok, ale idealnie pasują na Boże Narodzenie.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin
Kompot z gruszek to zdrowy napój, który może być alternatywą dla kupnych soków. Jak go przygotować?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPrzepisy -
Objawy niedoboru witaminy D3 - czym grozi niedobór witaminy D?
Na niedobór witaminy D3 w organizmie może wskazywać szereg oznak. Sprawdź, jakie sygnały powinny niepokoić.
Składniki odżywczeProdukty -
Ciasta na Boże Narodzenie: 3 przepisy na tradycyjne ciasta świąteczne
Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na Boże Narodzenie?. Poznaj przepisy na świąteczny piernik last minute, makowiec oraz keks.
ŻywieniePrzepisyProdukty -
To napój, który najbardziej obniża odporność. Odwadnia i zaburza pracę jelit
Numer jeden wśród napojów, które obniżają odporność? To alkohol. Jest kilka powodów, dla których picie w nadmiarze wpływa negatywnie na układ immunologiczny.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak działa grzybek tybetański?
Czy wiesz, czym jest grzybek tybetański? Okazuje się, że charakteryzuje się on szerokim działaniem prozdrowotnym. Dowiedz się, w jaki sposób działa, jakie ma właściwości i na co pomaga, a także jak przygotować z niego zdrowy kefir.
Artykuł sponsorowany -
5 korzyści zdrowotnych z picia cynamonowej herbaty
Herbata cynamonowa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Jakich?
ProduktySkładniki odżywcze -
Naturalne i zdrowe barwniki do lukru. Z czego je zrobić?
Ręcznie dekorowane pierniczki są ozdobą Świąt, ale też smakołykiem, po który chętnie sięgają najmłodsi. Podpowiadamy, jak zabarwić lukier, używając tylko naturalnych składników.
PrzepisyProduktyBezpieczeństwo żywności -
Planujesz świąteczne porządki? Te 6 powierzchni możesz umyć octem
Wiele osób używa octu do czyszczenia lodówki, jednak można użyć go do mycia wielu innych powierzchni. Gdzie najlepiej się sprawdzi?
Produkty -
Jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony? Magda Gessler zdradziła swój przepis
Barszcz czerwony to obowiązkowa potrawa wigilijna. Jak zrobić idealny barszcz wigilijny? Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Nadmiar tego pierwiastka może prowadzić do uszkodzenia organów
Nadmiar chromu w organizmie może doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji. Jakich?
ProduktySkładniki odżywcze -
Groźne aflatoksyny w solonych orzeszkach. Jest ostrzeżenie GIS
Partia solonych orzeszków jest zanieczyszczona aflatoksynami. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany ze sklepów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Naturalne zapachy na święta. Pięć pomysłów na aromatyczne ozdoby z pomarańczy
W grudniu sklepy pełne są odświeżaczy i sztucznych zapachów, które mają stworzyć świąteczną atmosferę. My podpowiadamy: weź pomarańcze i zrób sam naturalne, pachnące ozdoby.
Produkty -
Aloes – właściwości lecznicze i zastosowanie
Aloes to jedna z roślin, które często zdobią nasze domy i mieszkania. Chętnie decydujemy się na jego uprawę, bo obecny w liściach aloesu sok, ma właściwości lecznicze. Dowiedz się, jakie właściwości ma aloes i w jaki sposób można je...
ProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na zupę z zielonej herbaty. To proste i zdrowe danie dla każdego
Danie z zielonej herbaty i ryżu zrobisz w kilkanaście minut. Jest lekkie, pożywne i bardzo zdrowe. Wypróbuj przepis na chazuke.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Zły nastrój - jakie produkty pomogą odzyskać dobry humor?
Spożywanie zdrowej żywności może dostarczyć ważnych składników odżywczych kluczowych dla działania mózgu. Jednocześnie pozytywnie wpływa na twoje samopoczucie.
ProduktyŻywienie -
Kurkuma - właściwości przeciwzapalne i prozdrowotne. Jakie ma zastosowanie w medycynie?
Kurkuma ma bardzo charakterystyczny, żółto-pomarańczowy kolor, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań – potrafi nadać im niesamowitą barwę. Tymczasem niewiele osób ma świadomość, że ta powszechnie znana przyprawa wykazuje...
Składniki odżywczeProdukty Wideo -
Laseczki jadu kiełbasianego w paście kanapkowej. GIS: „Poważne zagrożenie”
Obecność laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) oraz toksyny botulinowej wykryto w paście warzywnej. GIS wycofuje produkt i ostrzega przed zatruciem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co to jest melasa? I czy jest lepsza, niż biały cukier?
Melasa to produkt uboczny procesu produkcji cukru m.in. z buraków i trzciny cukrowej. W przeciwieństwie do białego cukru melasa ma dość wysokie wartości odżywcze. Wyjaśniamy, jakie właściwości i zastosowanie ma melasa.
ProduktySkładniki odżywcze -
Skąd się biorą wzdęcia? Jak je leczyć?
Wzdęcia są nie tylko nieprzyjemne i bolesne, ale także mogą powodować unikanie kontaktów społecznych. Jak powstają, czy można im zapobiegać i jak skutecznie leczyć?
Produkty Wideo