-
Wołowe czy wieprzowe? Jakie mięso będzie najlepsze na pulpety?
Wiele osób, chcąc przygotować pulpety lub klopsy, wybiera jak najchudsze mięso, głównie z indyka. Tymczasem kucharz radzi, by wybrać wołowe lub wieprzowe i wskazuje konkretny rodzaj mięsa.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmy
Przyspiesz metabolizm, wzmocnij kości i nabierz ostrości umysłu przy każdym posiłku. Jeśli masz 40 lat i więcej, te pokarmy mogą zdziałać dla ciebie wiele.
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?
Najlepsza pomidorowa to ta, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. W teorii wydaje się, że jest to jedna z najprostszych zup, tymczasem nie zawsze wychodzi idealnie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca?
Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? To pytanie od dawna spędza sen z powiek nie tylko miłośnikom jajek, ale także naukowcom. Czy nowe badania raz na zawsze rozwieją wątpliwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
Gofry nie tylko na słodko. Sprawdź nietypowe przekąski na seans filmowy przed telewizorem
Planujesz wieczór przed telewizorem? Zapewne przygotujesz popcorn, chipsy i paluszki. Zapomnij! To nudy! Co powiesz na gofry z chilli con carne?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
W jaki sposób jakość diety wiąże się z ryzykiem śmierci?
Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Święta prawda. Niektóre produkty spożywcze i ich jakość mogą sprzyjać rozwojowi chorób, które mogą doprowadzić do przedwczesnej śmierci. I odwrotnie – wybór danych produktów może zwiększyć nasze szanse...
OdchudzanieProduktyDietyŻywienie -
Wrocław. Uczelnia i samorząd w projekcie zmian nawyków żywieniowych mieszkańców miasta
Samorząd Wrocławia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju biorą udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie FoodSHIFT2030, który ma się przyczynić do zmiany nawyków żywieniowych mieszkańców stolicy...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Jak przyrządzić idealny stek na zwykłej patelni?
Stek wysmażony? A może lekko krwisty? Cóż, każdy wie, że przyrządzenie steku o odpowiednim stopniu wysmażenia jest prawdziwą sztuką. A czy w ogóle możliwe jest przyrządzenie go na zwykłej, domowej patelni?
ProduktyŻywienie Wideo -
Tabletki na włosy i paznokcie – jak wybrać najlepsze?
Tabletki na włosy i paznokcie mogą wpłynąć na ich kondycję, jednak nie zastąpią prawidłowo skomponowanej diety, która ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także urodę. Jakie tabletki na włosy i paznokcie wybrać? Jakie składniki...
Produkty -
Ty też zimą jesz więcej? Sprawdź, dlaczego
Dlaczego zimą częściej zaglądamy do lodówki? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, a większość z nich związana jest z naszym trybem życia oraz pierwotnymi instynktami, które nakazywały niegdyś naszym przodkom gromadzenie tłuszczu na...
ProduktyOdchudzanieDietySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego, po zjedzeniu sytego posiłku, mamy jeszcze miejsce na deser?
Deser niewątpliwie jest zwieńczeniem posiłku. Niektórzy nie wyobrażają sobie, by nie przekąsić czegoś słodkiego po obiedzie. Jak to możliwe, że po obfitym posiłku mamy jeszcze miejsce na kawałek ciasta czy lody?
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Dieta śródziemnomorska, paleo i post przerywany a odchudzanie. Nowe badania
Naukowcy skupili się na tych trzech dietach, ponieważ są one popularne i wiele osób uważa je za zdrowe. Co więcej, można ich wytycznych trzymać się przez całe życie.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto każdego dnia jeść garść orzechów włoskich? Nowe ustalenia naukowców
Nowe badanie sugeruje, że ludzie, którzy codziennie jedzą orzechy włoskie, mogą mieć lepszy mikrobiom jelitowy i mniejsze ryzyko chorób serca.
ProduktySkładniki odżywcze -
Magnez a choroba wieńcowa i zawał – nowe horyzonty
Magnez jest ważnym mikroelementem dla zdrowia ludzkiego. Najnowsze badania ze Stanów Zjednoczonych wskazują na potencjalną rolę niedoboru tego pierwiastka w chorobie wieńcowej.
Składniki odżywczeProduktyMikołaj Kamiński
-
Najlepsze przyprawy na poprawę zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?
Przyprawy stanowią nie tylko źródło smaku i aromatu potraw. Są również genialnymi środkami działającymi korzystnie na nasze zdrowie. Które są najlepsze?
ProduktyŻywienie -
Suplementacja witaminy D związana z potencjalną poprawą ciśnienia krwi u dzieci
Witamina D jest często suplementowana w okresie jesienno-zimowym nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci. Nowe badanie kliniczne wykazało, że wysokie dawki witaminy D u dzieci z otyłością mogą pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi.
Produkty -
Zamiast łykać witaminę C, sięgnij po te produkty
W okresie jesienno-zimowym wiele osób suplementuje witaminę C. Warto jednak pamiętać, że witaminy zdecydowanie lepiej przyjmować w naturalnej formie, a więc spożywając więcej warzyw i owoców. Sprawdź, jak objawia się niedobór witaminy C...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie Wideo -
Jak zrobić idealne faworki? Swój przepis zdradza Tomek Grabski
W czasie karnawału w cukierniach i kawiarniach królują... faworki. Zanim przyjdzie Tłusty Czwartek możemy sobie pofolgować.
ProduktyŻywienie Wideo -
Niedobór witaminy B12 może dawać objawy depresji. Co jeszcze powinno wzbudzić niepokój?
Niedobór witaminy B12 jest częstszy niż mogłoby się wydawać. A to dlatego, że witamina ta znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Które objawy wskazują na niedobór witaminy B12?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie Wideo -
Dlaczego senior powinien pić herbatę? Nowe odkrycia naukowców
Naukowcy odkryli niedawno, że picie herbaty wydłuża życie. Teraz donoszą, że może także dbać o zdrowie psychiczne osób starszych, zmniejszając ryzyko rozwoju depresji.
ProduktyŻywienie -
Cukier zmienia chemię w mózgu już po 12 dniach
Nowe badania na świniach wykazały, że spożycie cukru zmienia ośrodek w układzie mózgowym przetwarzający system nagradzania w podobny sposób jak środki uzależniające
ProduktyŻywienie