-
Nawet mała porcja smażonych potraw może zwiększyć ryzyko chorób serca
Smażenie potraw sprawia, że wchłaniają one część tłuszczu z oleju. Obecność tłuszczów trans w żywności nie pozostaje jednak bez wpływu na zdrowie.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Pijesz jedną butelkę wina dziennie? Oto, jak wpływa to na twój organizm
Zdaniem eksperta picie butelki wina dziennie nie szkodzi zdrowiu. Dodaje, że staje się to szkodliwe tylko w przypadku spożywania jednorazowo więcej niż 13 jednostek tego trunku.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?
ProduktyŻywienie
-
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta obfitująca w smażone potrawy i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka. Czy to oznacza, że trzeba raz na zawsze pożegnać się z takimi frykasami, jak bekon?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Jak wygląda dieta Jennifer Lopez? Możesz się zdziwić, czego unika
Według J.Lo to zdrowa dieta sprawia, że wygląda i czuje się tak dobrze. Piosenkarka pomija nieorganiczne produkty, kofeinę i… marchewki.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze
-
Przepis na domowy chleb. Jak zrobić idealny zakwas?
Pandemia koronawirusa i zamknięcie w domu sprawiły, że wiele osób zaczęło więcej czasu spędzać w kuchni, poszerzając swoje umiejętności. Jedną z trudniejszych rzeczy jest pieczenie domowego chleba. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Światowy Dzień Popcornu już dziś! Czy popcorn jest zdrowy?
Światowy Dzień Popcorn przypada 19 stycznia każdego roku. Ten rodzaj przekąski ma wielu miłośników, jednak czy jest zdrowy?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet
Gotowy w kilka minut, omlet to bogaty w białko nośnik dla wybranych smaków i doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Przygotowanie octu jabłkowego nie wymaga umiejętności, a cierpliwości. Wypróbuj ten przepis!
Ocet jabłkowy posiada wiele zdrowotnych właściwości. Kasia Wągrowska, czyli na Instagramie Kasia Ograniczam Się, podała przepis na jego łatwe przygotowanie.
ŻywienieProdukty
-
To dzieje się z twoim ciałem, kiedy codziennie pijesz piwo. Czy sięgniesz po kolejny kufel?
Większość ludzi postrzega piwo jako najmniej szkodliwy wybór, jeśli chodzi o alkohol. Sprawdźmy, jak jest naprawdę i jak częste picie piwa wpływa na ludzki organizm.
ProduktyŻywienie
-
Dlaczego warto dodawać papryczkę chili do potraw? O tym mogłeś nie wiedzieć
Papryczka chili nie tylko nadaje potrawie ostrości, ale przede wszystkim może (w rozsądnych ilościach!) pozytywnie wpływać na zdrowie. Dowiedz się, jakie ma właściwości i sięgaj po nią częściej.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo
-
Te proste triki sprawią, że ograniczysz spożycie cukru w zaledwie 7 dni
Dietetycy donoszą, że zaledwie jedna zmiana w ciągu dnia może pomóc ci ograniczyć lub wyeliminować cukier z diety. Proponują nawet 7-dniowe wyzwanie, które pozwoli zapomnieć o cukrze nawet największym fanom słodyczy.
ProduktyOdchudzanieŻywienie
-
Czy witamina D zapobiega powstawaniu nowotworów? Nowe badania
Witamina D zaliczana jest do prohormonów, które po odpowiedniej stymulacji wpływają na uwalnianie przez organizm niezbędnego hormonu steroidowego znanego jako kalcytriol. Badania wykazały ścisły związek między kalcytriolem a zmniejszonym...
Produkty
-
Chcesz mieć piękną skórę? Dermatolog wyjaśnia, jak działa na nią odstawienie alkoholu
Alkohol zwykle nam szkodzi, chyba, że mowa o czerwonym winie. Zdaniem dermatologa odstawienie alkoholu choćby na miesiąc może bardzo pomóc naszej skórze.
Produkty
-
Stosowanie octu jabłkowego może przynieść negatywne skutki. Co się do nich zalicza?
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Jednak w połączeniu z niektórymi lekami lub suplementami może on wywołać szereg skutków ubocznych.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Czy suplementy z witaminą D zapobiegają przeziębieniom i grypie? Nowe badania
Łykasz suplementy diety z witaminą D z nadzieją, że zapobiegną przeziębieniom i grypie? Naukowcy sprawdzili, czy to możliwe.
Produkty
-
10 zdrowych przekąsek, które mogą pomóc w utracie wagi
Szukasz przekąsek, które są zdrowe i nie dostarczają zbyt dużo kalorii? Sprawdź nasze propozycje, dzięki którym zachowasz szczupłą sylwetkę.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie
-
Jak zrobić idealne kluski śląskie? Prosty i sprawdzony przepis
Kluski śląskie możemy kupić na dziale garmażeryjnym w większości sklepów. To proste rozwiązanie dla zabieganych osób. Jeśli jednak chcesz oczarować gości lub rodzinę, samodzielnie przygotuj kluski śląskie. Jak zrobić idealne ciasto?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Chleb bananowy – przepis. Jak łatwo upiec go w domu?
Chleb bananowy to fit wersja tradycyjnego pieczywa. Przygotowuje się go w oparciu o dojrzałe banany, mąkę, brązowy cukier i przyprawy.
Składniki odżywczeProdukty
-
Te konkretne diety opóźniają początek choroby Parkinsona
To, co jemy, ma wpływ na zdrowie i kondycję całego organizmu – także mózgu i układu nerwowego. Z najnowszych badań wynika, że dieta MIND oraz diety śródziemnomorskie mogą nawet opóźnić rozwój poważnej choroby neurodegeneracyjnej –...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Ksylitol – co to jest? Jego właściwości i wartości odżywcze
Ksylitol wygląda jak cukier. Ma jednak mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Czy warto go używać? Zobacz, co to jest ksylitol i jak działa na organizm.
ProduktyŻywienie