-
Jesteś w ciąży i pijesz kawę? Uwaga! Twoje dziecko może mieć większą szansę na rozwój otyłości
Styl życia kobiet w ciąży wpływa na rozwój płodu i późniejsze zdrowie dzieci. Ważne są: zdrowe odżywianie, rezygnacja z używek, umiarkowana aktywność fizyczna. Pozostaje również dylemat dotyczący picia kawy przez kobiety ciężarne....
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Borówki dobre na cholesterol. Nowe odkrycia
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę śmierci w krajach rozwiniętych. Na rozwój tych chorób wpływa przede wszystkim styl życia. W ostatnim czasie pojawiły się wyniki badań mówiące o zbawiennym wpływie borówek na...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Jedz na zdrowie
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością – zalecał Hipokrates. Oto trzy produkty, które nie tylko odżywiają, lecz także leczą.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Suplementy na miarę XXI wieku
O niedoborach pokarmowych i ich niebezpiecznych konsekwencjach mówi się wiele. O suplementach również. Pytanie, jak wybrać te, które faktycznie pomogą zlikwidować niedobór?
DietyProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Śledzik po kołobrzesku
Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków.
ŻywienieDietyProduktyElżbieta Tomczyk-Miczka
-
1000, 1200, 1400, a może więcej? Ile kalorii jeść, by schudnąć?
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć? Nie ma jednej, uniwersalnej i sprawdzającej się w każdym przypadku odpowiedzi na to pytanie. Dieta odchudzająca powinna być zawsze dobierana w sposób indywidualny, bo tylko wówczas okaże się skuteczna....
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować?
Dieta ubogoresztkowa (dieta niskobłonnikowa) to jedna z diet leczniczych, które stosuje się w przypadku osób cierpiących na niektóre schorzenia układu pokarmowego. Dzięki diecie, która zawiera śladowe ilości błonnika, możliwe jest...
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Lista do zapamiętania
Chemia w żywności to fakt. Niestety, większość produktów spożywczych, które są przez nas powszechnie spożywane, ją zawiera. Nie wpływa to pozytywnie na nasz stan zdrowia, co potwierdzają liczne badania, jednak wpływ różnych „E” na...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie -
Veganuary – nowy trend żywieniowy. Na czym polega?
Veganuary to nowa akcja, którą zapoczątkowała brytyjska organizacja pozarządowa o takiej samej nazwie. Veganuary to nic innego, jak styczeń bez mięsa, a sama akcja ma na celu szerzenie wiedzy o weganizmie, który nadal przez wiele osób...
ŻywienieDietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Bilans wodny. Ile trzeba pić, by zachować zdrowie?
Woda jest niezbędnym nam do życia płynem. Organizm dorosłego człowieka w około 60-70% składa się z wody, dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego bilansu wodnego. Tylko wówczas organizm może funkcjonować w prawidłowy sposób, a my...
DietyŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyOdchudzanieDiety -
Cukier kontra słodziki. Mity i fakty
Cukier obwiniany jest m.in. o wpływ na rozwój epidemii otyłości czy próchnicy, ale mające go zastąpić słodziki też nie mają dobrej prasy. Dlaczego? Na to i wiele innych pytań dotyczących słodzików odpowiada prof. Magdalena...
ProduktyŻywienieDietySkładniki odżywcze -
Spożywanie tego pokarmu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Badania wykazały, że regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela, sardynki i pstrągi, wiąże się m.in. ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i cukrzycy, poprawą funkcji poznawczych, a nawet ochroną przed rakiem.
ProduktyŻywienie -
Czy istnieje związek między pamięcią a sposobem odżywiania? Nowe badania
Naukowcy znaleźli dowody na związek między spożyciem określonych grup pokarmów a utratą pamięci i współistniejącymi chorobami. Odkrycia wskazują na potrzebę opracowania właściwych dla wieku wytycznych dietetycznych, ponieważ związki mogą...
ProduktyŻywienie -
Ekspert: Chęć sięgania po kolejnego pączka jest uwarunkowana biologicznie
Nieodparta czasem chęć sięgania po kolejnego pączka – zwłaszcza w Tłusty Czwartek – jest uwarunkowana biologicznie. Odpowiada za to mechanizm układu nagrody w mózgu, który nagradza za to, co jest przystosowawczo korzystne dla organizmu,...
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Jak szybko spalić pączka? Cenne porady na Tłusty Czwartek
Tłusty czwartek już dziś i nie sposób odmówić sobie chociaż jednego pączka. Co więcej, rezygnacja z zakorzenionych w naszej kulturze słodkości, może skutkować pechem, przed czym przestrzegają nas stare, ludowe przesądy. W jaki sposób...
ProduktyOdchudzanieDiety -
Czy sok z selera pozwala schudnąć?
Sok z selera – to brzmi, jakby miało być zdrowe. I rzeczywiście jest, ponieważ ten napój zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jednak pytanie brzmi: czy pozwala także schudnąć?
OdchudzanieProduktyŻywienie -
5 sposobów na walkę ze spadkiem energii po południu
Popołudniowy spadek energii. Któż z nas go nie doświadczył? Warto wiedzieć, jak z nim walczyć, by nie wpaść w senność wtedy, gdy wydajność w pracy jest nam najbardziej potrzebna.
Produkty -
Eksperci: Cukier zwiększa ryzyko otyłości i jest toksyczny dla organizmu
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażenie na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów cukier jest toksyczny dla organizmu,...
ProduktyŻywienie -
Żurawina – czy faktycznie pomaga przy infekcjach dróg moczowych?
Żurawina uważana jest za naturalny lek na pęcherz i drogi moczowe. Faktycznie, dzięki wyjątkowym właściwościom leczniczym pomaga ograniczyć rozwój szkodliwych bakterii, jednak nie zawsze okazuje się skuteczna w przypadku poważniejszych...
Produkty -
Rakotwórcza żywność, czyli jaka? Tych produktów lepiej unikać?
Jakość dostępnych w sklepach produktów spożywczych z roku na rok jest coraz gorsza. Naturalną żywność zastępują produkty wysoko przetworzone, które pełne są sztucznych dodatków od żywości. Sprawia to, że w naszej diecie mogą znaleźć się...
ProduktySkładniki odżywcze