-
Czy dziecięcy szampan to dobry pomysł?
Wedle tradycji o północy w noc sylwestrową powinniśmy wznieść toast lampką szampana. Zwyczaj ten dotyczy oczywiście osób dorosłych. A co z dziećmi? Dać im spróbować? A może kupić wersję „dziecięcą” bez alkoholu?
Produkty Wideo -
Jak upiec perfekcyjną bezę? Anna Starmach radzi
Uważasz, że beza to wyszła szkoła jazdy? Szczególnie, gdy mówimy o torcie bezowym? Coś w tym jest. Nawet najbardziej doświadczone gospodynie domowe mają czasem z bezą kłopot.
ProduktyŻywienie Wideo -
Otyłość u dzieci – problem XXI wieku. 10 wskazówek dla rodziców, by zatrzymać tę epidemię
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, jeśli plaga otyłości wśród dzieci nie zostanie zatrzymana, to do 2025 roku na świecie będzie już 70 mln otyłych maluchów do 5. roku życia. I chociaż standardy życia są wyższe, istnieje duże...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieSonia Młodzianowska
-
Jak uchronić się przed kacem?
Najprostszy sposób? Po prostu zrezygnować z alkoholu. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie bez niego sylwestrowej nocy, ani... żadnej imprezy. Jeśli nie potrafisz lub nie chcesz zmienić swoich upodobań, spróbuj chociaż ograniczyć ryzyko...
ProduktyŻywienie -
Alkoholizm. Zamiast abstynencji redukcja szkód?
Alkoholizm to choroba mózgu. Długo uważano, że tylko abstynencją można ją zaleczyć. Ale wielu nie jest w stanie zaprzestać picia. Alternatywa to redukcja szkód.
Produkty -
Jak szybko dieta może zmienić jakość nasienia?
Czy poczęcie dziecka się powiedzie, w dużej mierze zależy od jakości nasienia mężczyzny. Badanie, które zostało opublikowane w PLOS Biology , daje nowy wgląd w funkcję nasienia i może w dłuższej perspektywie przyczynić się do opracowania...
DietyProdukty -
Kochasz chleb ze smalcem? Oto, co musisz wiedzieć o tym przysmaku
Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem – kto z nas nie zna jego smaku? Miłośnicy zdrowego odżywiania pewnie już dostali dreszczy. Czy faktycznie smalec jest aż tak szkodliwy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jeśli nie masło, to co? Czym smarować pieczywo?
Mało czy margaryna? Pytanie to zadają sobie nie tylko osoby, które stosują dietę. Zarówno naturalne masło, jak i margaryna do smarowania mają wielu zwolenników oraz przeciwników, którzy żyją w stałym konflikcie i przerzucają się...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ajurweda na szczupłą talię? 4 triki do wykorzystania
Ajurweda jest hinduskim sposobem na dobre zdrowie oraz doskonałe samopoczucie. Ten dość skomplikowany system wiedzy medycznej, który wywodzi się z naturalnych metod leczenia, może sprawdzić się w przypadku osób, które chcą pozbyć się...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak rozpoznać produkty pełnoziarniste?
Produkty pełnoziarniste stanowią jedną z podstaw zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci np. pieczywa, często wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, oferując produkty, które z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 zamienników niezdrowych produktów, które stosujesz w kuchni na co dzień
Któż z nas nie pije porannej kawy, czy też nie przekąsi sobie czegoś czasem? Kolejne pytanie: jaka część z tych osób wybiera do swojej kawy niezdrowe dodatki, a preferowane słodycze to bardziej sztuczny słodzik niż baton? Wiemy, jak...
ProduktyŻywienie -
Dlaczego jagody goji zalicza się do superfoods?
Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Wyróżniają się one bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego względu zostały zaliczone do grupy produktów określanych mianem superfood. Termin ten odnosi się jedynie do...
ProduktySkładniki odżywcze -
Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie
Ostropest plamisty to jedna z chętniej stosowanych roślin leczniczych. Ostropest cechuje szerokie zastosowanie dzięki zawartości sylimaryny, czyli kompleksu działających prozdrowotnie flawonoliganów. Tradycyjnie ostropest plamisty...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zioła moczopędne – czy można stosować je na własną rękę?
Zioła są często stosowane w celu wspomagania leczenia różnych schorzeń oraz zapobiegania ich wystąpieniu. Pomagają one łagodzić objawy chorób, przyśpieszają efekty leczenia oraz redukują wiele nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych,...
ProduktyŻywienie -
Chcesz uniknąć raka jelita grubego? Jedz więcej tych produktów
Badanie, w którym początkowo badano aspirynę jako potencjalny środek zapobiegawczy przeciwko rakowi jelita grubego przypadkowo odkryło mechanizm, który może wyjaśnić, w jaki sposób owoce i warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby.
ProduktyŻywienie -
Od ortopedy do dietetyka, czyli jak dysbioza jelitowa wpływa na cały organizm
Masz problemy ze stawami? A może zmagasz się ze stanami depresyjnymi? Czy wiesz, że problem może tkwić w twoich… jelitach? O tym, czym jest dysbioza jelitowa, jak się ją diagnozuje i leczy dietą, opowiadają dr Edyta Adamczyk-Kutera,...
Artykuł sponsorowanyEwelina Celejewska
-
Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować?
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjne musli z mlekiem może się jednak szybko znudzić, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić. Czy wiesz, dlaczego warto jeść banany?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Ser pokrył się pleśnią – czy można go nadal zjeść?
Ser to popularna forma nabiału. Jeśli jednak zauważyłeś plamy na serze, możesz się zastanawiać, czy nadal można zjeść go bez narażania się na problemy. Pleśń może rosnąć na wszystkich rodzajach żywności, a ser nie jest wyjątkiem. Kiedy...
ProduktyŻywienie -
Nie wyrzucać, tylko oddać. Co zrobić po świętach z niezjedzonymi potrawami?
Zamiast wyrzucać jedzenie po świętach możemy się nim podzielić.
ŻywienieProdukty Wideo -
Codziennie pijesz kieliszek wina „do obiadu”? Oto, co ci się stanie
Czerwone wino – lubi je wielu z nas. Co się stanie, jeżeli będziemy pić codziennie jeden kieliszek do obiadu lub pod koniec dnia?
ProduktyŻywienie -
Czy wyższe spożycie magnezu może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej u kobiet?
Nowe badanie prospektywne oparte na danych z Inicjatywy Zdrowia Kobiet wykazało potencjalny odwrotny związek między dietetycznym magnezem a śmiertelną chorobą wieńcową serca u kobiet po menopauzie.
Składniki odżywczeProdukty