-
Piołun wraca do łask. Co potrafi to ziele?
Piołun to ziele, które do tej pory stosowano w ramach domowych, babcinych sposobów na uciążliwe dolegliwości. Coraz częściej jednak sięga się po napary z piołunu, które mogą między innymi przyspieszać trawienie. Co warto o nim wiedzieć i...
ProduktySkładniki odżywcze -
Najadłeś się białej kiełbasy? Sprawdź, czy warto sięgać po nią częściej
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest dodawana do żuru, często smażona – czy jednak jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto ją jeść częściej i na stałe wdrożyć do codziennej diety.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Czy już można przestać suplementować witaminę D?
Niedobór witaminy D dotyczy już co drugiej osoby na świecie. Trzeba wiedzieć, że jest ona ważna nie tylko dla mocnych kości, ale też dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a dodatkowo jej właściwy poziom zmniejsza ryzyko...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieSonia Młodzianowska
-
Mięta pieprzowa – jak wykorzystać jej właściwości prozdrowotne?
Ziele oraz liście mięty pieprzowej mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto hodować ją w przydomowym ogródku lub na balkonie. Roślina pomaga między innymi na wzdęcia, nudności i kaszel. Dowiedz się, kiedy jeszcze warto stosować miętę...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Trening na diecie roślinnej? Oto, co powinieneś jeść przed i po
Jeśli martwisz się wypracowaniem diety opartej na roślinach, która będzie wystarczającym źródłem energii do aktywności fizycznej, poznaj garść porad dotyczącą produktów, które warto jeść przed i po treningu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Miody prosto z pasieki
Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak poprawić działanie układu pokarmowego? Oto produkty, które wspomagają trawienie
Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane są przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy i minerały. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jak pozbyć się „oponki”? Kilka prostych sposobów na płaski brzuch
Płaski brzuch kojarzy się z wyrzeczeniami, katorżniczą pracą podczas treningów i ścisłą dietą. Jak się jednak okazuje, aby pozbyć się "oponki", wystarczy pamiętać o kilku zasadach i regularnie stosować się do nich. Oto kilka prostych...
OdchudzanieProduktyDietyŻywienie Wideo -
Zapomnij o kajzerce z szynką i serem. Przepisy na wypasione kanapki
Kucharz Piotr Kucharski zdradził przepisy na kanapki. Jak przygotować ich najbardziej wypasioną wersję?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jak słodkie napoje mogą wpływać na poziom cholesterolu i zdrowie serca
Zbyt dużo cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dwóch głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych. Badania pokazują, że do jego wzrostu przyczynia się picie słodkich napojów.
ŻywienieProdukty -
Strategie odchudzania, które przyniosą szybkie efekty. Garść porad
Strategie poparte nauką są wykorzystywane przez dietetyków i trenerów przy układaniu planów diety oraz ćwiczeń. Dzięki nim proces odchudzania będzie przebiegał efektywnie i szybko, a ty zyskasz zdrowy i silny organizm, bez narażania go...
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
Podatek od „małpek”, cukru i energetyków radykalnie zwiększy bezrobocie?
Sejm chce uchwalić podatek „cukrowy”. Branża protestuje argumentując, że oznacza on bezrobocie dla 15 tys. osób.
Produkty -
Jak wykorzystać resztki po świętach? Triki Piotra Kucharskiego
Piotr Kucharski zaprosił widzów "Dzień Dobry TVN" do swojej domowej kuchni we Wrocławiu. Zademonstrował w niej co zrobić z jedzeniem, które zostało po Świętach Wielkanocnych. Jak zrobić keks z resztek ciast?
ProduktyŻywienie Wideo -
3 produkty o wysokiej zawartości cynku, które są znacznie lepsze niż suplementy
Cynk jest tak zwanym mikroelementem. Ale to, że nie jest składnikiem odżywczym na równi z białkiem, tłuszczem lub węglowodanami, nie oznacza, że jest mniej ważny w diecie. Wręcz przeciwnie, jego niedobory znacznie odbijają się na naszym...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zaskakujące triki na spalenie kalorii... podczas siedzenia
Naukowcy wciąż próbują dowiedzieć się, dlaczego siedzenie jest tak duże szkodliwe dla zdrowia. Wiadomo, że im mniej się poruszamy, tym mniej potrzebujemy paliwa. Istnieją kreatywne sposoby na spalanie lub ograniczane kalorii w pozycji...
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Jak ugotować doskonały biały lub brązowy ryż? Oto 10 kroków, które ci pomogą
Gotowanie ryżu wydaje się proste. To znaczy, wszystko czego potrzebujesz to woda, garnek, widelec i trochę ciepła, prawda? Ryż jest jednak bardzo wybredny, a nawet doświadczeni kucharze zepsuli jedną lub dwie porcje.
ProduktyŻywienie -
Czy mąka się psuje? Oto, co należy wiedzieć
Ten stały element wyposażenia naszych kuchni ma krótszy okres przechowywania niż myślisz. Jak długo można przechowywać mąkę? Czy mąka ulega zepsuciu?
ProduktyŻywienie -
Zdrowe produkty, które powinieneś ograniczyć podczas kwarantanny
Problem z tymi produktami polega na tym, że niekiedy mogą być przedstawiane jako „zdrowe”, ale w praktyce lepiej ich nie jeść w nadmiernych ilościach.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety?
Zapewne nie masz szczęścia żyć w otoczeniu palm, ale dzięki popularnym owocom tropikalnym, takim jak smoczy owoc możesz poczuć się, jakbyś tam był. Czy warto go spożywać?
ProduktyŻywienieMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Wegański Whooper nie jest wegański. Reklamy zakazane, burza w sieci
Klienci mają prawo czuć się oszukani. Sprawa jest poważna, a Burger King może mieć kłopoty. Zakazano właśnie reklam nowego burgera firmy.
ŻywienieProdukty -
Jak zamrażać i rozmrażać chleb, aby smakował jak najlepiej?
Teoretycznie jest to bardzo proste: wystarczy wrzucić chleb do zamrażarki, a następnie go rozmrozić. Rzecz w tym, że każdy, kto kiedykolwiek rozmroził chleb, wie, że to wcale nie jest takie łatwe.
ProduktySkładniki odżywcze