-
Protokół autoimmunologiczny – sposób żywienia pomocny nie tylko przy Hashimoto
Protokół autoimmunologiczny (AIP) to specjalny model żywieniowy, którego zadaniem jest łagodzenie skutków i objawów niektórych chorób z autoagresji. Stosuje się go przede wszystkim przy chorobie Hashimoto, ale nie tylko, bo dieta ta...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Dieta trzustkowa – 5 podstawowych zasad
Trzustka to niezwykle ważny dla naszego zdrowia narząd gruczołowy, który odpowiada za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych. Choroby trzustki stają się coraz bardziej powszechne, a za część z nich odpowiadają nasze nawyki...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
„Mięso oddzielone mechanicznie” – czy takie produkty są zdrowe i bezpieczne?
„Mięso oddzielone mechanicznie” – termin ten znajdziemy na opakowaniach wielu produktów spożywczych. Należą do nich wędliny, dania gotowe, parówki, wyroby garmażeryjne, a także inne produkty mięsne, które nie mają wysokiej jakości. Czym...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zajadasz się grzybami? Możesz sobie zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien ich jeść
Grzyby to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, przekąsek np. zapiekanek oraz dań mącznych m.in. pierogów, krokietów, a także robimy z nich przetwory. W większości przypadków zjedzenie zbyt dużej...
ProduktySkładniki odżywcze -
7 rodzajów pokarmów, którym twoje serce mówi stanowcze „nie”
Kiedy różni doradcy każą ci słuchać głosu serca, nie lekceważ ich. Zwłaszcza w kwestii spożywanego jedzenia, ponieważ to właśnie ono może zaszkodzić twojemu sercu bardziej, niż zawód miłosny.
ProduktyŻywienie -
Sałatki pomagają schudnąć? Nie wszystkie! Które warto jeść, a które omijać?
Kiedy mowa jest o diecie, pierwsze danie, jakie przychodzi na myśl większości osób to sałatka. Jednak czy zawsze jest ona dobrym wyborem?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
GIS ostrzega przed bakteriami w serze. Wycofano dwie partie produktu
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie Listeria...
ŻywienieProdukty -
Masz 40 lat? Będzie ci trudniej schudnąć. 9 wskazówek, które mogą się przydać
Jeśli masz ponad 40 lat, możesz zauważyć, że łatwiej jest przytyć, a zdecydowanie trudniej zrzucić zbędne kilogramy. Zmiany w poziomie aktywności, nawykach żywieniowych i hormonach oraz w tym, jak twoje ciało magazynuje tłuszcz, mogą...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jesteś zdrowy? Nie odstawiaj glutenu
Profilaktyczne eliminowanie glutenu z diety jest popularne już od jakiegoś czasu. Za sprawą częstej wrażliwości na to białko i problemu celiakii, gluten nie cieszy się dobrą sławą. Tymczasem naukowcy ostrzegają i apelują o zachowanie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty
Japońscy naukowcy odkryli związek między jedzeniem grzybów a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Chociaż wielkość efektu jest stosunkowo niewielka, ustalenia prawdopodobnie zainspirują do dalszych badań.
Produkty -
17-latek oślepł z powodu niewłaściwej diety. Czym jest neofobia żywieniowa?
Niedawno do brytyjskiego szpitala trafił siedemnastolatek, który z powodów niedoboru stracił wzrok i ma problemy ze słuchem, a jego dieta opierała się głównie na chipsach, frytkach i białym pieczywie. O tym, jak uniknąć takich sytuacji...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jak marynować grzyby? Swoje triki zdradza właścicielka restauracji
Miłośnicy grzybów uwielbiają tę porę roku. Przeczesywanie lasów w poszukiwaniu podgrzybków, borowików i maślaków to prawdziwa gratka dla małych i dużych. Tylko co później zrobić ze stosem grzybów? Może część warto zamarynować?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jedz więcej tych pokarmów, by stracić jeszcze więcej kilogramów
Mnóstwo ludzi uważa, że odchudzanie polega na codziennym chrupaniu wyłącznie selera i liści sałaty. Istnieje jednak kilka różnych zaskakujących pokarmów, które możesz i powinieneś włączyć do swojego planu żywieniowego, aby poprawić...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Skuteczne odchudzanie bez bez efektu jo-jo? 9 wskazówek, dzięki którym odniesiesz sukces
Każdy, kogo choć raz dopadł efekt jo-jo, doskonale wie, jak trudno skutecznie zgubić nadprogramowe kilogramy. Jeśli ten problem dotyczy także ciebie, dowiedz się, co zrobić, żeby schudnąć na zawsze i bez uszczerbku na zdrowiu.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy stan zdrowia psychicznego da się poprawić suplementami?
Suplementy diety poprawiające kondycję zdrowia psychicznego stanowiły od zawsze dosyć kontrowersyjny temat. Jednak najnowszy przegląd badań ujawnia, czy jest to możliwe i które spośród dostępnych na rynku mają najlepsze działanie.
Produkty -
Zdarza ci się kichać po posiłku? Sprawdź, dlaczego
Kichanie jest wynikiem podrażnienia dróg oddechowych. Zatem dolegliwość ta, występująca przed, w trakcie lub po posiłku, może świadczyć właśnie o występowaniu w pożywieniu składnika drażniącego. Ale czy to musi być alergia?
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść wasabi? Korzyści zdrowotne, o których mało kto wie
Wasabi jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. W Polsce kojarzy nam się głównie z sushi. Jedni uwielbiają tę ostrą, zieloną pastę, inny nie są w stanie znieść jej smaku. Pytanie, czy jej spożywanie ma dobry wpływ na zdrowie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dieta wegetariańska może zwiększać ryzyko udaru mózgu?
Przestrzeganie diety bezmięsnej nie jest niczym nowym, jednak jej rosnąca popularność zmusza naukowców do przeprowadzenia szerszych badań. Jedne z ostatnich wykazały, że może zwiększać ryzyko udaru mózgu.
DietyProdukty -
Czerwone czy białe wino? Jedno z nich ma lepszy wpływ na jelita
Osoby pijące niewielkie ilości czerwonego wina mogą cieszyć się lepszym zdrowiem jelit. Trunek ten wiąże się również z niższym wskaźnikiem masy ciała i poziomem złego cholesterolu. Eksperci ostrzegają, że picie alkoholu jednak generalnie...
ProduktyŻywienie -
Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą
Przełom lata i jesieni to czas grzybobrania. Miłośnicy leśnych skarbów każdą wolną chwilę w tym okresie spędzają na przeczesywaniu traw i mchu. Warto przy tej okazji przypomnieć kilka ciekawych faktów ze świata grzybów – i to nie tylko...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
6 sposobów na skuteczną utratę wagi – bez głodu i efektu jo-jo
Masz za sobą kilka cudownych diet? Śledzisz wszystkie nowinki żywieniowe i głowisz się, jak zgubić zbędne kilogramy? A może znów dopadł cię efekt jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie schudnąć i zmienić swoje nastawienie do odżywiania.
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze