-
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś...
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Jak schudnąć 10 kg? Czasem trudniej niż 30
Jak schudnąć 10 kg? Z pozoru może się wydawać, że stosunkowo łatwo, jednak często okazuje się, że redukcja niewielkiej nadwagi jest trudniejsza niż walka z otyłością. Poznaj 5 zasad odchudzania, które sprawdzą się w przypadku problemów z...
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze
-
Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Piotr Kucharski i jego przepis na prosty sernik z mango i... kozim serem
Kto z nas nie kocha sernika? Oczywiście, kwestia rodzynek jest dyskusyjna, ale sam sernik? To zdecydowanie jedno z najlepszych i najprostszych ciast. Jeśli masz ochotę zaszaleć, spróbuj sernika z kozim serem i mango.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo
-
Przez tydzień jadła zupki z proszku. Oto, co się z nią stało
Zalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
ProduktyŻywienie
-
Koszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo
-
Witamina B3 pomoże pacjentom z jaskrą?
Pierwsze na świecie badanie kliniczne prowadzone przez Centre for Eye Research Australia wykazało, że witamina B3 (nikotynamid) może odgrywać ważną rolę w ochronie przed uszkodzeniem komórek nerwowych, które prowadzi do ślepoty w jaskrze.
Składniki odżywczeProdukty
-
7 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania się w domu
W przypadku niektórych osób polecenie pozostania w domu przez cały dzień może zakłócić rutynowe posiłki i zwiększyć wyzwanie, jakim jest zdrowe odżywianie. Ale to wyzwanie może być szansą na poprawę swojej diety i ogólnego zdrowia.
DietyProduktyBezpieczeństwo żywności
-
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jak pozbyć się piwnego brzucha? Oj, łatwo nie będzie
Zamiłowanie do piwa zmieniło twój sześciopak w beczkę? Nie jesteś sam! Wygląda na to, że piwosze na całym świecie mają tendencję do tworzenia się oponki, zwłaszcza gdy się starzeją, a zwłaszcza jeśli są mężczyznami. Ale czy to naprawdę...
OdchudzanieDietyProdukty
-
Panowie! Naukowcy wykazali związek między nawykami żywieniowymi a rakiem prostaty
Korzystając z danych z badania przeprowadzonego w Montrealu w latach 2005–2012, zespół badawczy kierowany przez profesor Marie-Élise z INRS, wykazał związek między dietą a rakiem prostaty. Badania zostały opublikowane na łamach Nutrients.
DietyProdukty
-
Które bakterie naprawdę kwalifikują się jako probiotyki? Eksperci wyjaśniają
Częste nadużywanie tego terminu zmniejsza przejrzystość dla konsumentów i wprowadza zamieszanie co do tego, co naprawdę daje spożycie probiotyków.
Składniki odżywczeProdukty
-
Czy picie kawy bezkofeinowej w ciąży jest bezpieczne?
Kawa to popularny napój z kofeiną znany ze swoich właściwości pobudzających. Jednak kobiety w ciąży często zmniejszają spożycie kofeiny, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia dziecka. Kawa bezkofeinowa to popularna alternatywa,...
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Naukowcy: Niski poziom tej witaminy wydaje się być niezależnym czynnikiem ryzyka zakażenia COVID-19 i hospitalizacji
Wspólna grupa naukowców z Leumit Health Services (LHS) i Wydziału Lekarskiego Azrieli Uniwersytetu Bar-Ilan miała na celu określenie związków niskiego stężenia 25 (OH) D w osoczu z ryzykiem zakażenia COVID-19 i hospitalizacji....
Produkty
-
Jak obniżyć ciśnienie krwi bez leków? Naukowcy mają prostą radę
Zgodnie z nowymi badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie Warwick, spożywanie diety roślinnej może obniżyć ciśnienie krwi, nawet jeśli spożywa się niewielkie ilości mięsa i nabiału.
DietyProdukty
-
Nie tylko dieta. Jak zadbać o zdrowie jelit?
Trawią i wchłaniają pokarm, zatem oczywiste jest, że dla ich zdrowia istotna jest odpowiednia dieta. Ale nie tylko. Na to, jak będą działać jelita, olbrzymi wpływ ma dużo więcej czynników. Sprawdź, jak możesz o nie zadbać nie tylko za...
DietyProduktySkładniki odżywcze
-
Sassy Water – rewelacyjny napój na płaski brzuch czy zwykła ściema?
Sassy Water to prosty w przygotowaniu napój na płaski brzuch, który ma pomóc w pozbyciu się zbędnego tłuszczu. Pokochały go wielkie gwiazdy kina i muzyki, a także celebrytki, jednak czy faktycznie jest to dietetyczny hit? Poznaj prawdę...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeDiety
-
Napój, który pomaga pozbyć się oponki na brzuchu podczas... snu
Oponka na brzuchu to dość popularny problem. Tkanka tłuszczowa lubi się odkładać szczególnie w tym miejscu. Warto jednak zastanowić się, czy to aby na pewno sam tłuszcz. Winowajcą może być również nadmiar wody w organizmie. Wiemy, że...
OdchudzanieProdukty Quiz
-
Jak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?
Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi
Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inni kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Sondaż: Jak zmieniło się odżywianie Polaków po domowej izolacji? Zaskakujące wyniki
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Składniki odżywczeProduktyDiety
-
Czy jedzenie czereśni razem z pestkami jest niebezpieczne?
Jedzenie czereśni z pestkami może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przypadkowe połknięcie jednej lub dwóch pestek nie zakończy się poważnymi problemami zdrowotnymi, jednak spożycie większej ilości pestek czereśni, wiśni i innych owoców...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności