-
Pasta miso – prozdrowotne właściwości. Nie każdy powinien ją jeść
Pasta miso to jeden z tradycyjnych produktów kuchni azjatyckiej, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pastę miso? Jakie korzyści zdrowotne ona zapewnia?
Produkty
-
Jedz czarny kminek! Ochroni cię przed nadciśnieniem i zredukuje cholesterol
Czarny kminek to inaczej czarnuszka – roślina, której prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Olej z czarnuszki nazywany był „złotem faraonów”, bo leczono nim niemal wszystkie dolegliwości. Dziś wiadomo, dlaczego...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Co daje rezygnacja z cukrów prostych w diecie? Sprawdź, co do nich należy
Cukry proste kojarzone są z otyłością oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi. Choć przyczyniają się do rozwoju schorzeń dietozależnych, to nie trzeba całkowicie z nich rezygnować. Sprawdź, czym są cukry proste i kiedy nie szkodzą.
Żywienie
-
Złota kiszonka. Doskonale wzmacnia odporność, wspomaga trawienie
Chcesz wzmocnić odporność organizmu i poprawić trawienie? Żeby przygotować złotą kiszonkę, potrzebna będzie kapusta i dwie przyprawy o wyjątkowych właściwościach. Dowiedz się, jakie.
Przepisy
-
Jak często karmić niemowlę? Jak rozpoznać, że jest głodne?
Niemowlęta karmione piersią i niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym wymagają przestrzegania harmonogramu karmienia. W przypadku karmienia naturalnego zalecane jest karmienie na żądanie. Dzieci „na butelce” powinny otrzymywać...
Żywienie
-
Cierpisz z powodu przewlekłego zmęczenia? Te pokarmy mogą ci pomóc
Produkcja energii na poziomie komórkowym wymaga odpowiedniej podaży składników odżywczych, do których zaliczamy m.in. białko, węglowodany i tłuszcze. Jakie pokarmy pomagają redukować zmęczenie?
Produkty
-
Do czego wykorzystać wodę po ziemniakach? 3 nietypowe zastosowania
Przy gotowaniu z ziemniaków nie warto wylewać wody do zlewu. Ma ona wiele cennych właściwości i można ją wykorzystać w nietypowy sposób.
Żywienie
Alicja Kowalczyk
-
„Pamiętam smak domowej pizzy, którą robiła mama”. Szef włoskiej kuchni zdradza przepis
„Mama przygotowywała nam często pizzę, bo uwielbialiśmy się z siostrą nią zajadać. To był taki domowy placek z pomidorami, mozzarellą i oregano. Smakował wyśmienicie. Mogliśmy jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Do dziś mam ten...
Przepisy
Monika Witkowska
-
Te warzywa i owoce warto kupować w postaci mrożonej. Są zdrowe i pyszne
Które warzywa i owoce zachowują pełnię wartości odżywczych i można je kupować w postaci mrożonej? Sprawdź, co warto trzymać w zamrażarce.
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Jedna szklanka dziennie obniża ciśnienie i cholesterol. Pij na zdrowie
Sok z pomidorów jest uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. I co najważniejsze, w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu. Dowiedz się, co jeszcze kryje w sobie...
Produkty
-
Kawa wypłukuje witaminy i minerały. Jakich witamin lepiej z nią nie łączyć?
Kawa wypłukuje z organizmu nie tylko magnez, ale także niektóre witaminy. Sprawdź, jakich suplementów lepiej nie przyjmować razem z kawą.
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Ile kalorii dziennie potrzebujesz, żeby schudnąć?
Jeden je dużo i jest szczupły, inny „jak ptaszek” i tyje. Zależy to w dużej mierze od metabolizmu. Nawet dla osób tej samej płci i wieku te wartości mogą istotnie się różnić – wskazują dietetycy. Dowiedz się, ile kalorii powinny mieć...
Produkty
-
Tłusty czwartek 2023. Kiedy go obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy drożdżowe pączki?
W 2023 roku tłusty czwartek wypada 16 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. W ostatni czwartek przed Wielkim Postem możemy jeść pączki i faworki bez liczenia kalorii, bo jak mówi staropolski obyczaj – jeśli nie zjemy choć jednego...
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Czy dolewać mleko do kawy? Są najnowsze badania
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze dowodzi, że kawa z mlekiem ma działanie przeciwzapalne. Połączenie białek mleka i przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kawy podwaja ten efekt – twierdzą naukowcy. Nie wahaj się więc sięgać...
Produkty
-
Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?
Awokado to szczególny owoc, który może stanowić składnik każdej diety. Choć nie przypomina swoim smakiem innych owoców, to stanowi prawdziwą bombę cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść awokado?
Produkty
-
Czy bulion rosołowy rzeczywiście dobrze wpływa na kości?
Bulion od dawna uważany jest za wywar, który ma cenne właściwości prozdrowotne, zwiększające elastyczność kości. Czy rzeczywiście tak jest?
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Najlepsze diety 2023: dieta śródziemnomorska ponownie najzdrowszą dietą świata
Dieta śródziemnomorska została uznana w rankingu US News & World Report za najlepszą dietę na świecie 2023 roku. Na czym polega i jakie przynosi efekty?
Diety
Alicja Kowalczyk
-
Chcesz wiedzieć czy pijesz wystarczającą ilość wody w ciągu dnia? Sprawdź... w toalecie
Naukowcy wciąż spierają się, ile powinniśmy pić wody w ciągu dnia. Najnowsze badania mówią o 8 szklankach, co odpowiada 2 litrom wody. Okazuje się jednak, że u każdego człowieka zapotrzebowanie na wodę jest nieco inne. Sprawdź, po czym...
Produkty
-
Wczesne śniadanie pomaga zachować zdrowie. Naukowcy mają na to dowody
Jedzenie w ciągu dnia jest dużo zdrowsze niż jedzenie wieczorem i w nocy. Nowe badania przynoszą jednoznaczne odpowiedzi.
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Ten zdrowy napój może zaburzać wchłanianie żelaza. Nie przesadzaj z nim
Badania wskazują, że zielona herbata zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Jeśli więc delektujesz się zieloną herbatą każdego dnia, sprawdź, czy nie masz zbyt niskiego poziomu żelaza. Jego niedobory mogą prowadzić do...
Produkty
-
Co znaleziono w sałatce z buraków? GIS wycofał produkt
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, o wycofaniu ze sprzedaży partii Sałatki z buraczków i papryki. Producentem towaru jest firma VICTUS. Dowiedz się, co było powodem.
Produkty