-
Kurze łapki do jedzenia to źródło kolagenu. Czy można je bezpiecznie jeść?
Kurze łapki w wielu krajach uznawane są za rarytas. Jakie mają walory zdrowotne i czy warto je jeść?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?
Uszak bzowy jest grzybem mun, który rośnie na konarach drzew liściastych. Ma cenne właściwości lecznicze, dlatego warto poznać go bliżej.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Ile cukru ma piwo?
Zawartość cukru w piwie jest uzależniona od jego rodzaju. Ile cukru ma piwo bezalkoholowe, a ile piwa o wyższej zawartości alkoholu?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Poznaj 4 tłuszcze, które są najzdrowsze i najlepsze.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Witaminy – rola, podział i suplementacja
Witaminy to bardzo ważne związki, które powinniśmy dostarczać do organizmu wraz ze spożywanymi pokarmami. Niestety, zaspokojenie zapotrzebowania organizmu jedynie z pomocą diety, okazuje się bardzo trudne, dlatego coraz więcej osób sięga...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Odstawienie kawy. Jak detoks kawowy wpływa na organizm?
Kawowy detoks może poprawić sen i zmniejszyć trudności z koncentracją. Jak odstawić kawę?
DietyProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Białko – funkcje, zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko i źródła białka w diecie
Białka (proteiny) to jeden z bardzo ważnych składników pokarmowych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jakie funkcje pełni białko w ludzkim organizmie? Ile białka powinniśmy spożywać i jak uzupełnić niedobory tego...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
PrzepisyProdukty -
Tłuszcze w diecie – rodzaje, rola i jakie tłuszcze warto wybierać?
Tłuszcze, podobnie jak węglowodany i białka, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten najbardziej kaloryczny składnik diety powinien pokrywać około 25-30% zapotrzebowania energetycznego. Jakie funkcje pełnią tłuszcze w...
DietyProdukty -
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób
Okazuje się, że pomimo specjalnych pojemniczków na jajka, nie powinno się przechowywać ich na drzwiczkach lodówek.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Kurkuma – skutki uboczne. Czy kurkuma pomaga na wątrobę i żołądek?
Kurkuma to popularna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym trawienie. Jakie mogą być jej działania niepożądane?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy herbata jest zdrowa? Wady i zalety picia herbaty
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jakie ma właściwości i czy herbata jest zdrowa?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Sód w organizmie – jego rola, funkcje, źródła oraz nadmiar i niedobór sodu we krwi
Sód to jeden z makroelementów, które musimy dostarczać do organizmu w określonych ilościach. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak stosunkowo łatwo możemy go „przedawkować”, narażając się na...
Bezpieczeństwo żywnościMaja Błaszczyk
-
Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?
Jeśli chcesz wzmacniać odporność, w twojej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych kiszonek. Pomysłów na ich wykorzystanie w posiłkach jest całe mnóstwo.
Diety -
Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym
Przepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
Przepisy -
Czy superżywność naprawdę jest super? Ekspert wyjaśnia
Można powiedzieć, że nie ma tygodnia, aby superżywnością nie ogłoszono kolejnych produktów. Teraz na topie są m.in. jarmuż, komosa, kurkuma czy nasiona chia.
DietyProdukty -
Tapioka – bezglutenowy zamiennik tradycyjnej mąki. Jakie ma właściwości?
Tapioka jest produktem dostarczającym opornej skrobi, ale niewielu składników odżywczych. Jakie są jej właściwości zdrowotne? Jak gotować i gdzie kupić tapiokę?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy do pasteryzacji potrzebny jest cukier? Ekspertka radzi, jak zrobić zdrowe przetwory
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce nie mają żadnych objawów zepsucia. Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tłumaczy, jak...
Bezpieczeństwo żywności -
Minerały w diecie – jakie pełnią funkcje i co jest ich źródłem?
Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinniśmy zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie. Do składników mineralnych zaliczamy makroelementy, czyli pierwiastki główne i mikroelementy, czyli...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo