-
Nadmiar kwasu foliowego – objawy, skutki uboczne
Kwas foliowy to witamina B9, niezbędna nie tylko dla kobiet w ciąży. Jakie jest zapotrzebowanie na kwas foliowy i czym grozi jego nadmiar w organizmie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Woda z cytryną na czczo – właściwości, fakty i mity
Woda z cytryną na czczo świetnie oczyszcza i nawadnia organizm. Jakie są właściwości napoju?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czekolada odmładza i chroni przed promieniowaniem UV. Te fakty o czekoladzie cię zaskoczą
Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – ocenia dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Produkty -
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieProduktyAnna Sierant
-
W jakich owocach jest witamina B12?
Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wspomaga pracę mózgu. W jakich owocach ją znajdziemy?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ile wapnia dziennie? Właściwości i źródła wapnia w diecie
Wapń to pierwiastek, który wpływa na budowę kości i zębów. Ile wapnia w diecie stanowi normę?
ProduktyAlicja Kowalczyk
Wideo -
Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.
ProduktyPrzepisyBezpieczeństwo żywności -
Dieta 800 kcal – na czym polega? Efekty i przeciwskazania
Dieta 800 kalorii to dieta niskokaloryczna, która może wywołać szybki efekt jojo. Czy taka dieta jest bezpieczna?
OdchudzanieProduktyDietyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Węglowodany, których nie trawi organizm – co do nich zaliczamy?
Czy wiesz, że nie wszystkie węglowodany są trawione przez ludzki organizm? To tzw. węglowodany niestrawne, do których zalicza się m.in. błonnik.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Od izolacji RNA po napój likopenowy. Prof. Piotr Chomczyński: „Nauka powinna służyć ludziom”
Opracowana przez niego metoda izolacji RNA jest dziś wykorzystywana w laboratoriach na całym świecie. – Większość moich patentów dotyczy kwasów nukleinowych, jednak interesuję się też biomedycyną. Szczególnie dumny jestem z patentu,...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Pinkosz
-
Domowe sposoby na stany lękowe. Poznaj naturalne sposoby na nerwy
Domowe sposoby na stany lękowe mogą pomóc wyciszyć organizm i przywrócić mu równowagę. Jak sobie pomóc?
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Niedobór jodu – objawy, przyczyny, leczenie
Niedobór jodu może niekorzystnie wpływać na pracę tarczycy i układu nerwowego. Jakie są objawy niedoboru jodu?
Alicja Kowalczyk
-
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2. Dlaczego i jakie mają właściwości?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Niedobór kwasu foliowego – objawy i suplementacja kwasem foliowym
Niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do niedokrwistości, chorób układu krążenia czy osteoporozy. Jak go rozpoznać?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Niedobór witaminy D u dzieci – przyczyny i skutki
Niedobór witaminy D u dzieci może doprowadzić do krzywicy i chorób serca. Dlaczego należy dzieciom podawać witaminę D?
ProduktyEwelina Celejewska
-
Niedobór witaminy B6 – objawy i skutki niedoboru B6
Witamina B6, pirydoksyna, bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek w organizmie. Jak objawia się niedobór witaminy B6?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Chcesz pozbyć się dokuczliwych objawów menopauzy, jedz brzoskwinie!
Brzoskwinia to niewielki owoc, ale niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminy A i C, ale też bor, który znacząco łagodzi objawy menopauzy. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, który...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Niedobór jodu a depresja i zaburzenia tarczycy
Niedobór jodu może doprowadzić do obniżenia zdolności uczenia się i doprowadzić do rozwoju chorób tarczycy, Jak rozpoznać niedobór jodu?
Alicja Kowalczyk
-
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie. Jak używać rdestu japońskiego?
Rdest japoński to roślina ceniona w medycynie naturalnej Japonii. Wykorzystuje się ją m.in. w leczeniu boreliozy.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Objawy niedoboru sodu i potasu. Czy niedobór sodu jest groźny?
Niedobory sodu i potasu mogą mieć różne przyczyny i są niebezpieczne. Mogą doprowadzić do upośledzenia działania mięśni czy nerek.
ProduktyAlicja Kowalczyk
Galeria -
Szałwia lekarska – jak wygląda, uprawa, właściwości lecznicze
Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) to roślina lecznicza, która znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym oraz kosmetologii. Jej wyjątkowe właściwości są znane i wykorzystywane od wielu wieków. Szałwia lekarska rośnie...
Bezpieczeństwo żywności