-
Czy kurkuma wykazuje właściwości przeciwnowotworowe?
Kurkuma – przyprawa, o której każdy z nas słyszał. Wielu regularnie wykorzystuje w kuchni. Coraz więcej mówi się jednak o jej prozdrowotnych właściwościach, chociaż medycyna naturalna doceniła kurkumę już bardzo dawno.
Produkty -
Skutki uboczne zielonej herbaty. Czy jej nadmiar może szkodzić?
Picie zielonej herbaty w nadmiarze może doprowadzić do przykrych skutków ubocznych. Czym grozi nadmiar zielonej herbaty w diecie?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana wspiera przemianę materii i jest bogata w składniki odżywcze. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
ŻywienieProduktyMonika Piorun
-
Czy kupne mrożonki są zdrowe? Sprawdź, kiedy warto sięgać po mrożone truskawki i jagody
Sezon na polskie owoce jagodowe zakończył się, choć w październiku można jeszcze dostać świeże borówki i maliny. Jeśli spóźniłeś się, by samodzielnie zamrozić owoce, w sklepach mrożonki są dostępne przez okrągły rok. Czy warto po nie...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Łosoś dziki czy hodowlany? Który jest zdrowszy?
Łosoś to jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków ryb. Najchętniej sięgamy po łososia wędzonego. Jakie właściwości ma łosoś i czym różni się dziki od hodowlanego? Odpowiadamy.
Produkty -
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktyPrzepisyŻywienie -
Polscy naukowcy przebadali skład różnych orzechów. Tylko jeden rodzaj to źródło wapnia
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wzięli pod lupę 10 różnych rodzajów orzechów, aby sprawdzić je pod kątem zawartości wapnia, potasu, magnezu, selenu i cynku. Okazało się, że tylko jeden rodzaj orzechów można uznać za...
Produkty -
Czy witamina B17 leczy raka? Co warto wiedzieć o amigdalinie?
Poszukiwania leku na raka trwają od dawna. Co jakiś czas pojawiają się informacje, że chorobę tę można wyleczyć w bardzo prosty sposób. Jedną z takich „rewolucyjnych” metod jest stosowanie witaminy B17, czyli amigdaliny. Czym jest...
Bezpieczeństwo żywnościMaja Błaszczyk
-
Przechowywanie ryżu. Jak długo można przechowywać ryż?
Właściwe przechowywanie ryżu wydłuża termin przydatności zboża. Jak prawidłowo przechowywać produkty sypkie?
Bezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Miód manuka na przeziębienie i grypę. Jak go stosować?
Wiemy, że wiele osób kojarzy jesień z flanelą, zbieraniem jabłek i kremem z dyni, ale ta pora roku wielu osobom kojarzy się też z miodem manuka. Dlaczego? Ponieważ właśnie teraz ludzie nie przestają mówić o tym miodzie i jego mocach...
Produkty -
Skutki picia mleka krowiego. Czy nadmiar mleka może szkodzić?
Nadmiar mleka w diecie może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Jakie mogą być skutki picia mleka?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy banany powodują zaparcia? Możesz być zaskoczony
Wiele osób unika bananów ze względu na możliwe zaparcia i wzdęcia. Czy jednak banany faktycznie je powodują?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy żołędzie są jadalne?
Żołędzie z nasion dębu są jadalne i mogą stanowić pożywną przekąskę. Jakie mają właściwości żołędzie jadalne?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Prosta sałatka z dyni i szpinaku. Zrobisz ją w pół godziny
Sałatka z dyni to zdrowy pomysł na kolację, dodatek do obiadu albo drugie śniadanie. Z powodzeniem możesz poczęstować nią gości, bo pięknie prezentuje się na stole.
Przepisy -
Masz wysoki cholesterol? Powinieneś zacząć od diety
Zmiana diety to najprostszy i najskuteczniejszy sposób zadbania o własne zdrowie. Przy wysokim cholesterolu może okazać się, że wdrożenie leczenia farmakologicznego nie będzie wtedy konieczne.
DietyProdukty -
Co daje jedzenie kasztanów? Poznaj ich intrygujące korzyści dla zdrowia
Kasztany są pyszne, mają lekko słodki smak, można jeść je jako przekąskę, przyrządzić z nich zupę, czy ciasto. Warto sięgać po nie, zwłaszcza jesienią, gdyż są bogate w składniki odżywcze i mają szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz...
Żywienie -
Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku
Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle...
Przepisy -
Ile węglowodanów dziennie? Zapotrzebowanie na redukcji i diecie ketogenicznej
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi nie mniej niż 130 g. Co to oznacza i jaka powinna być podaż węglowodanów w diecie?
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościDietyAlicja Kowalczyk
Quiz -
4 popularne herbaty, których lepiej nie pić zbyt dużo. Mają skutki uboczne
Herbaty uważane są za zdrowe napoje. Jednak nawet naturalne napoje mogą nam zaszkodzić, jeżeli nie zachowamy umiaru podczas ich spożywania. Jakie skutki uboczne niesie za sobą picie zbyt dużej ilości herbat? Kiedy zachować ostrożność i...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczy
Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów. Jest jeden składnik, który doda jej aksamitności i pogłębi smak. I jest bardzo zdrowy!
PrzepisyProdukty -
Wysokobiałkowe śniadanie, czyli jakie? 7 pomysłów na wysokobiałkowe śniadania
Wysokobiałkowe śniadanie dodaje energii na resztę dnia. Jak przygotować zdrowe śniadanie z wysoką zawartością białka?
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk