-
Zupa długowieczności – przepis. Co kryje w sobie włoska minestrone?
Zupą długowieczności nazywana jest warzywna włoska zupa. Stanowi ona podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Jedna z rodzin zdradziła przepis na minestrone. Zobacz, jak zrobić zupę długiego życia.
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak obrać paprykę ze skóry? Sprawdzone sposoby
Papryka to popularny składnik wielu jesiennych dań. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, trzeba obrać warzywo ze skóry. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym zadaniem. Szybko i prosto.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Co się stanie, jeśli zjesz owoce po obiedzie? Tego się nie spodziewasz
Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie nie jest dobrym pomysłem. Taki zwyczaj może nam zaszkodzić i skutkować dodatkowymi kilogramami. Zobacz, dlaczego nie należy jeść owoców o tej porze dnia.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak jeść figi? Możecie je przyrządzić na różne sposoby
Owoce figowców pospolitych są pyszne i zdrowe. Jak jeść figi? Wcale nie musicie ograniczać się do spożywania ich na surowo.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
„Oddać to można butelki do skupu”. Mimo trudnej relacji, opiekuje się matką tak, że lekarze są zaskoczeni
Pan Adam, mieszkaniec gminy Kobylanka (woj. zachodniopomorskie), opiekuje się 78-letnią mamą Bożeną. – Psychicznie to ciężkie, ponieważ mieliśmy trudną relację – mówi.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co kawa robi z sercem? Badania są jednoznaczne
Czy osoby, które mają kłopoty z sercem i szerzej – z układem krążenia – powinny pić kawę? Badania naukowe w tej kwestii dają jednoznaczną odpowiedź.
ProduktyŻywienie -
Chai Masala – jak zaparzyć tę indyjską herbatę z mlekiem i przyprawami
Chai Masala jest połączeniem herbaty, aromatycznych przypraw i mleka. Ta pyszna i zdrowa herbata jest idealna na chłodne dni. Dowiedz się, jak ją zaparzyć.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć
Czy można jeść dynię na surowo? Tak, ale jest kilka warunków. Sprawdźcie, które dynie i w jakiej postaci są jadalne.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Czarny czosnek zwiększa odporność. Wzbogaca też smak potraw
Jeśli chcesz w naturalny sposób podnieść odporność organizmu, jedz czarny czosnek. Warto dodawać go do potraw również ze względu na walory smakowe. Zobacz, co to jest czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Mozzarella di bufala to wyjątkowy ser. Z jakiego jest mleka i jak go jeść?
Mozzarella di bufala to ceniony na świecie włoski ser produkowany z bawolego mleka. Warto go spróbować, jest kremowy w smaku i ma delikatną konsystencję. Pasuje nie tylko do pizzy.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Jak czyścić grzyby? Szybki i łatwy sposób
Jak czyścić grzyby w prosty i szybki sposób? Podpowiadamy! Po udanym grzybobraniu koniecznie należy pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Stosuj tę przyprawę i chudnij. Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka to pogromczyni tłuszczu. Jej małe, czarne ziarenka mają wielką moc. Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak żyć 100 lat? Poznaj 5 rad eksperta od długowieczności
Specjalista od długowieczności, autor książek o tej tematyce, Dan Buettner podaje 5 zasad, aby dożyć setki. Według niego na długość życia wpływ ma nie tylko to, co jemy i ile aktywności mamy, ale również to, z kim się przyjaźnimy.
ŻywienieMonika Witkowska
-
Co pić na wzmocnienie serca? Poznaj napoje dobre dla układu krążenia
Chcesz mieć zdrowe serce? Zadbaj o właściwą dietę i odpowiednie nawodnienie organizmu. Podpowiadamy, co pić na wzmocnienie serca i układu krążenia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Sprytne patenty
Jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki? Często jest to bardzo problematyczne i trzeba na to poświęcić naprawdę sporo czasu. Nie musi tak jednak być.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ugotować jajka, żeby nie pękały i dały się obrać? Te proste triki działają
Czy wiesz, jak ugotować jajka, żeby nie pękły, a potem dały się obrać? Jajka to, jak się wydaje, to łatwa do przygotowania przekąska. Trzeba jednak znać kilka trików.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Konfitura z derenia. Przepis na pyszną przekąskę
Konfitura z derenia ma ciekawy smak i wiele cennych właściwości. Sprawdź, jak ją przyrządzić i dowiedz się, dlaczego warto to zrobić.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Orzechy włoskie pomocne w odchudzaniu. Ile orzechów można zjeść dziennie?
Włoskie orzechy mogą być bardzo pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pomagają zapobiegać otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Ile orzechów powinno się jeść?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z nasion kolendry pomaga na wzdęcia. Ma też inne właściwości
Nasiona kolendry i wytłaczany z nich olej wspomagają trawienie i ograniczają wzdęcia. Kolendra to przyprawa, która wyjątkowo korzystnie działa na nasze zdrowie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Jak obrać i pokroić dynię? Praktyczne i szybkie sposoby
Jak obrać i pokroić dynię? To jedno z najczęściej zadawanych pytań w kuchni, gdy trwa sezon na to warzywo. Tłumaczymy, jak to zrobić.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
„Kupuj Świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY” – kolejna odsłona kampanii realizowanej przez resort rolnictwa
Na mocy unijnej deklaracji dzień 23 września oficjalnie uznano za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w całej Unii Europejskiej. Tego dnia rusza Kampania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pod...
Artykuł sponsorowany Wideo