-
Jak wybrać dobrą cytrynę? Zwróć uwagę na te szczegóły, a cytryna będzie soczysta
Cytryna cytrynie nierówna – jak wybrać tę świeżą i soczystą? Który owoc bardziej nadaje się do wyciskania soku, a który do ścierania skórki? Podpowiadamy, jak wybrać idealne cytryny.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Anna Lewandowska cierpi na dokuczliwe schorzenie. Z czym mierzy się trenerka?
Anna Lewandowska zmaga się z chorobą, która rzadko dotyka osób młodych. Zwykle pojawia się u seniorów po 65 roku życia. Mowa o SIBO. Na czym polega ta choroba i jak się objawia?
DietyŻywieniePaulina Cywka
-
Osoby na tej diecie muszą więcej zapłacić w sanatorium. To nie koniec dodatkowych kosztów
Okazuje się, że konkretna dieta podczas pobytu w sanatorium generuje większe koszty. Wyjątkiem jest posiadanie specjalnego zaświadczenia od lekarza.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Dieta na zimne stopy i dłonie. Co jeść na lepsze krążenie?
Czy istnieje dieta, dzięki której można rozgrzać lodowate dłonie i stopy? Są patenty, dzięki którym poprawimy krążenie i podniesiemy temperaturę całego ciała.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? Proste triki na pyszne ciasto
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? To pytanie zadają sobie zwłaszcza osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Skorzystajcie z naszych wskazówek, a ciasto wyjdzie pyszne.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Jabłko – właściwości, wartości odżywcze, odmiany
Jabłko to owoc, który w korzystny sposób wpływa na stan zdrowia. Jedząc jabłka codziennie, możemy usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów, zwiększyć odporność organizmu, a także zadbać o figurę i urodę. Jakie właściwości...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Szybkie i proste sposoby
Kurki są niezwykle delikatnymi grzybami, jednak zdarza się, że po ugotowaniu wyczuwamy w nich lekko nieprzyjemny smak. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Podpowiadamy!
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Polscy studenci z myślami samobójczymi. Co prowadzi do kryzysu?
Zdrowie psychiczne studentów w kryzysie. Samotni, zestresowani i przytłoczeni presją ze strony otoczenia, często już na pierwszym roku rezygnują z nauki.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Koktajl z daktyli i migdałów uspokaja. Przepis dla zestresowanych
Po koktajl z daktyli i migdałów powinny sięgać osoby, które zżera stres. Poznaj niezawodny przepis na napój, który ukoi skołatane nerwy. Przyrządzisz go w 5 minut, raptem z kilku składników.
ŻywienieProduktyPrzepisySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uprażyć orzechy włoskie? Po co się to robi?
Prażenie orzechów włoskich ma wiele zalet. Nie każdy jednak wie, jak dokładnie należy to zrobić. Tłumaczymy, jak uprażyć orzechy włoskie oraz jakich błędów powinniście się wystrzegać.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Awokado – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, jak je wybrać i jak jeść
Awokado (smaczliwka wdzięczna, gruszka smaczliwka, Persea americana Mill.) to bardzo zdrowy, egzotyczny owoc, który od niedawna gości w diecie Polaków. Owoc awokado ma kształt gruszki i bywa nazywany masłem bogów. Cenne wartości odżywcze...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMaja Błaszczyk
-
Smoothie „szarlotkowe” idealne na odchudzanie. Przepis na koktajl owsiano-jabłkowy
Smoothie szarlotka to koktajl idealny na śniadanie. Jest zdrowe i pyszne – smakiem przypomina jabłecznik. Dzięki zawartości błonnika smoothie „szarlotkowe” jest dobrym wyborem podczas odchudzania.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Dodaj pieprz do herbaty. Powstanie eliksir na odchudzanie
Herbata z pieprzem to napój, dzięki któremu można szybciej zgubić zbędne kilogramy. To idealna mikstura na odchudzanie dla zwolenników naturalnych rozwiązań.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie? Szybki i prosty trik
Choć orzechy włoskie są niezwykle smaczne, to wyczuwalna jest w nich też charakterystyczna gorycz, która może zniechęcać do ich jedzenia. Podpowiadamy, co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Rydze – jak wyglądają, kiedy zbierać, jak przyrządzić, wartości odżywcze
Popularny mleczaj rydz, zwany w skrócie rydzem, to pyszny grzyb jadalny z rodziny gołąbkowatych, który często gości na polskich stołach. Aby cieszyć się jego wyśmienitym smakiem, nie trzeba być szefem kuchni. Przepyszne rydze można...
ProduktyŻywienie -
Olej arganowy do jedzenia. Jak stosować płynne złoto z Maroka?
Nie każdy wie, że olej arganowy, oprócz stosowania na skórę, może być również spożywany. W kuchni marokańskiej jest popularny od lat. Warto go spróbować.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Sprawdzone przepisy
Co robisz z mięsem, które zostało po gotowaniu rosołu? Wyrzucasz je? To duży błąd. Mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia pysznych potraw. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Zupa długowieczności – przepis. Co kryje w sobie włoska minestrone?
Zupą długowieczności nazywana jest warzywna włoska zupa. Stanowi ona podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Jedna z rodzin zdradziła przepis na minestrone. Zobacz, jak zrobić zupę długiego życia.
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak obrać paprykę ze skóry? Sprawdzone sposoby
Papryka to popularny składnik wielu jesiennych dań. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, trzeba obrać warzywo ze skóry. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym zadaniem. Szybko i prosto.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Co się stanie, jeśli zjesz owoce po obiedzie? Tego się nie spodziewasz
Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie nie jest dobrym pomysłem. Taki zwyczaj może nam zaszkodzić i skutkować dodatkowymi kilogramami. Zobacz, dlaczego nie należy jeść owoców o tej porze dnia.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz