-
Ekspresowa szarlotka z kubka. Przepis na pyszny deser dla zabieganych
Szarlotka gotowa w mniej niż 10 minut? To możliwe. Ta nieco „oszukana” wersja ciasta z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu albo nie lubią spędzać go w kuchni. Zobaczcie, jak...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Mały myk sprawi, że placki ziemniaczane przestaną ciemnieć, a do tego staną się jeszcze smaczniejsze
Najprostszym rozwiązaniem, żeby masa ziemniaczana nie ciemniała, jest smażenie placków zaraz po starciu ziemniaków. Nie zawsze jednak to się udaje. Podpowiadamy, jaki patent wtedy wykorzystać.
ProduktyŻywienie -
Tak organizm daje znać, że brakuje mu błonnika. Sprawdź, czy problem dotyczy ciebie
Błonnik to włókno pokarmowe, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów. Zbyt mała ilość tego składnika w diecie prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Objawy niedoboru błonnika są dość niespecyficzne....
Składniki odżywczeŻywienie -
Mleko tańsze w Lidlu o ponad połowę. Spiesz się, bo promocja trwa tylko 3 dni
Znana sieć supermarketów przygotowała kolejną ciekawą ofertę dla swoich klientów. Tym razem akcja promocyjna dotyczy mleka. Sprawdź, co trzeba zrobić, by kupić mleko w Lidlu za pół darmo.
ProduktyŻywienie -
Ten budyń nie tuczy, a wspomaga odchudzanie. Sekret tkwi w 2 składnikach
Budyń zwykle uchodzi za wroga odchudzania. Wiele osób na diecie odmawia sobie tego deseru, wychodząc z założenia, że to źródło zbędnych kalorii, które sprzyja powstawaniu nadprogramowych kilogramów, a nie ich zrzucaniu. Jednak nie zawsze...
OdchudzaniePrzepisyŻywienie -
Nadmiar tego składnika w diecie „zapycha” tętnice. Nie chodzi tylko o tłuszcz
Niewłaściwy sposób odżywiania zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. To prawda znana nie od dziś. Negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wywiera jednak nie tylko nadmiar tłuszczu w diecie. Tętnicom szkodzą również zbyt duże ilości...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Znany dietetyk obala mity dotyczące odchudzania. Czwarta teza to „kompletna bzdura”
Temat odchudzania budzi spore zainteresowanie. Wiele osób poszukuje w sieci odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by zrzucić nadprogramowe kilogramy? Natrafia przy tym na mnóstwo różnych informacji i wskazówek. Niektóre rady, choć bardzo...
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywcze -
Ta wersja pizzy jednych bulwersuje, a innych zachwyca. Poznajcie mój sposób na włoski przysmak
Pizzę można zrobić na wiele różnych sposobów. W domowych warunkach do jej przygotowania wykorzystuje się zwykle piekarnik. Ja tym razem postawiłam na patelnię. Muszę przyznać, że włoski przysmak niczego nie stracił na tej „zamianie”. Za...
PrzepisyProduktyŻywienie -
Takie ziemniaki zawierają w sobie groźną truciznę. Mąż aż krzyknął, jak zobaczył, że po nie sięgam
Jedzenie niektórych ziemniaków może okazać się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Tłumaczymy, jakie warzywa lepiej wyrzucić i nie ryzykować ewentualnym zatruciem. Musicie zwrócić uwagę na ich kolor.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Co zrobić, żeby posiłek pięknie się prezentował? Wprowadziłam małe zmiany, a uzyskałam efekt „wow”
Choć najważniejsze jest, żeby serwowane danie było smaczne, to nie można zapominać o tym, że przecież też „jemy oczami”. Sprawdźcie, jakich trików użyć, by serwowane danie prezentowało się naprawdę wspaniale.
ProduktyŻywienie -
GIS wycofuje popularne ciastka. Wykryto w nich fragmenty metalu
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obiegu wyrobów ciastkarskich. Ich spożycie może zagrażać zdrowiu. Mogą zawierać niebezpieczne kawałki metalu.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak celebruje się picie kawy w innych krajach? O „kawie z garnka” usłyszałam pierwszy raz
Podróżowanie, poza odkrywaniem nowych kultur, tradycji czy miejsc, pozwala również na poznawanie ciekawych smaków kawy. To możecie jednak też zrobić również bez wychodzenia z domu, czytając o sposobach podawania kawy w innych zakątkach...
ProduktyŻywienie -
Jogurt i śmietana są już passe. Teraz tym składnikiem zabielam zupę pomidorową
Kiedy powiedziałam cioci, co dodaję do zupy pomidorowej, usłyszałam „Dziecko, bój się Boga. To już nie ma innych składników?”. Uznała mój przepis za wymyślny i ekstrawagancki. Zdanie zmieniła dopiero, gdy spróbowała mojej pomidorówki.
PrzepisyProduktyŻywienie -
To najczęstszy błąd podczas gotowania jajek. Dopiero teściowa zwróciła mi na to uwagę
Gotowanie jajek dla wielu z nas wydaje się czymś banalnie prostym. Zdarza się jednak, że przez chwilę nieuwagi jajko może wyjść niesmaczne. Jakiego błędu należy się wystrzegać?
ProduktyŻywienie -
Nie piekę już szarlotki w piekarniku. Znalazłam inny patent na pyszne ciasto z jabłkami
Szarlotka pieczona w piekarniku to klasyk. Postanowiłam jednak „przełamać” kulinarną tradycję i przygotować deser w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Efekt tych „eksperymentów” mocno mnie zaskoczył. Zobaczcie, w czym tkwi sekret mojego...
PrzepisyŻywienie -
Holenderki rozsmakowują się w tym napoju. Rozgrzewa, uspokaja i pobudza trawienie
Anijsmelk, czyli mleko anyżowe, to ulubiony napój Holenderek. Sięgają po niego zwłaszcza w okresie zimowym. Zresztą nie bez powodu. Mikstura ma wiele cennych właściwości. Wspomaga organizm w walce z infekcjami i nadprogramowymi...
PrzepisyProduktyOdchudzanieŻywienie -
Te napoje mogą zniszczyć wątrobę tak samo jak alkohol. Uważaj na to, co pijesz
Powszechnie wiadomo, że alkohol źle wpływa na wątrobę. Nie tylko on może jej jednak poważnie zaszkodzić. Tak działają również inne napoje – zwłaszcza gdy sięgamy po nie często, nie zdając sobie sprawy z negatywnych konsekwencji takiego...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa
Pierwszy raz spróbowałam placków ziemniaczanych w tej odsłonie, gdy byłam z wizytą w Bieszczadach. Zaserwował mi je znajomy, nie mówiąc, jaki „tajemniczy” składnik zawierają. Wzięłam pierwszy kęs i jedno stało się dla mnie jasne – nigdy...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Mama pokazała mi trik, jak uratować zwarzoną zupę. Białe farfocle już nie psują mojego dania
Zwarzenie się zupy jest jednym z częstych problemów, z którym borykają się osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Gdy dojdzie już do tego – obiad można jeszcze z łatwością uratować. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ŻywienieProdukty -
Nigdy nie rób tego podczas mrożenia żywności. Przez te błędy narażasz zdrowie
Mrożenie żywności jest jednym z najpopularniejszych sposobów przechowywania zapasów. Wiele osób niestety źle to robi, narażając się na nieprzyjemne konsekwencje. Należy pamiętać, że jedzenie trzymane w nieodpowiednich warunkach stwarza...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Tego nauczyłam się od Greków. Ich kuchnia jest „grzechu warta”, ale pozwala zachować figurę marzeń
Podczas odchudzania warto sięgać po patenty na piękną sylwetkę z różnych stron świata. Dobrym pomysłem jest inspirowanie się kuchnią grecką. Sprawdźcie, dlaczego greckie triki mogą pomóc wam pozbyć się niechcianych kilogramów.
OdchudzanieŻywienie