-
OdchudzanieŻywienieSchudnij 5 kg przestrzegając codziennie tych kilku zasadJeszcze 5 minutek, jeszcze 5 kilogramów... Czas leci, a kilogramy nie? Kluczem do utraty wagi i utrzymania jej na dobrym poziomie jest wypracowanie zdrowych nawyków, które możesz praktykować bez trudu każdego dnia.
-
ProduktyŻywieniePrzez tydzień jadła zupki z proszku. Oto, co się z nią stałoZalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieKoszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowoKardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
-
ŻywienieSkładniki odżywczeJak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? SondażPodczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
-
Składniki odżywczeŻywienieBłonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pełnowartościowe pokarmy roślinne są dla ciebie dobre. Coraz więcej badań pokazuje, że odpowiednie spożycie błonnika może korzystnie wpłynąć na trawienie i zmniejszyć ryzyko chorób...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
-
DietyŻywienieNagromadzenie wody w organizmie latem. Jak z nim walczyć?Nagromadzenie wody w organizmie powoduje, że z dnia na dzień może przybyć nam nawet kilka kilogramów. To w szczególności kobiecy problem, który ma m.in. bezpośredni związek z wahaniami hormonalnymi i cyklem menstruacyjnym. Latem nadmiar...
-
OdchudzanieŻywienieQUIZ: Jakie zachowania utrudniają utratę wagi?Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Sprawdź, co wiesz o codziennych zachowaniach, które mogą niweczyć twoje wysiłki związane z odchudzaniem.
-
ProduktyŻywienieW serach z Lidla wykryto groźne bakterie. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówceGłówny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wszystkich rodzajów sera korycińskiego swojskiego, który kupić można było w sklepach sieci Lidl. Wykryto w nim bakterie Listeria monocytogenes - czynnik etiologiczny...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieLubisz gorzką czekoladę? Oto powód, by sięgać po nią częściej. Badania nie kłamią!Otwórz usta. Włóż kostkę gorzkiej czekolady. Przeżuwaj powoli i delektuj się. Uśmiechnij się szeroko i poczuj ulgę. Ta z pozoru grzeszna przyjemność... pomaga twojemu sercu.
-
OdchudzanieŻywienieTen jeden trik pozwoli ci zrzucić dwa razy więcej kilogramów. Jest prostszy niż myślisz!Jeśli masz motywację do odchudzania, ale wydaje ci się, że liczba na twojej wadze ani drgnie, możesz rozważyć prowadzenie dziennika żywności. Badania pokazują, że śledzenie tego, co jesz, jest skutecznym narzędziem do utraty wagi.
-
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAlarm w Wieliczce i okolicach. Woda skażona bakteriami coli – nie należy jej pić!Rządowe Centrum Bezpieczeństwa poinformowało, że w Wodociągu Publicznym Wieliczka doszło do skażenia wody bakterią grupy Coli. Wody w części powiatu nie można spożywać. Nie nadaje się też ona do mycia.
-
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienieCo producenci dodają do żywności i po co?Producenci żywności lubią anonsować, że ich produkt nie zawiera konserwantów, zdając sobie sprawę z tego, że wielu konsumentów obawia się szkodliwego wpływu na zdrowie tego rodzaju składników produktów. Poznaj prawdę o stosowanych w...
-
ProduktyŻywienieBadanie: Jak koronawirus zmienia to, co jemy i kupujemy?W związku z pandemią COVID-19 nieco chętniej gotujemy, marnotrawimy trochę mniej jedzenia. Rzadziej też wybieramy się do sklepów stacjonarnych. Nawykom żywieniowym i zakupowym Polaków przyjrzała się prof. Grażyna Wąsowicz z Akademii...
-
Żywienie7 szkodliwych skutków przejadania się. Które z nich odczuwasz?Przejedzenie towarzyszy nam często – zwłaszcza wtedy, gdy jemy coś naprawdę smacznego. Nim się obejrzymy, zjedliśmy już za dużo. A co dalej? Tutaj zaczynają się problemy. Jest ich co najmniej siedem.
-
DietyŻywieniePodatek cukrowy i od „małpek” znów w Sejmie. Zapłacimy więcej za słodkie napoje?Ministerstwo Zdrowia jeszcze raz skierowało projekt ustawy o podatku cukrowym do Sejmu.
-
OdchudzanieDietyŻywienie8 diet, o których na pewno nie słyszałeś! Którą wypróbujesz tego lata?Myślisz, że już wszystko stracone i nie ma szans, byś schudł do urlopu? Jeszcze nic nie jest przesądzone. Wakacje to doskonały czas na walkę ze zbędnymi kilogramami. Zebraliśmy 8 ciekawych diet odchudzających, które stają się coraz...
-
DietyOdchudzanieŻywienie10 powodów, by przejść na dietę Sonoma. Spróbuj jej już dziś!Dieta Sonoma to nowy i zyskujący na popularności sposób odchudzania. A przede wszystkim – zdrowa metoda żywienia. Dlaczego warto spróbować tej diety? Istnieje ku temu co najmniej 10 powodów.
-
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieKasza jaglana wycofywana ze sprzedaży. „Możliwe przekroczenie dopuszczalnego poziomu glifosatu”Sieć hurtowni Selgros poinformowało swoich kontrahentów o konieczności wycofania z obrotu kaszy jaglanej firmy Melvit. Przy partii zastosowano za dużo pestycydu glifosat.
-
Składniki odżywczeŻywienieJak poziom żelaza we krwi wpływa na długość życia?Nowe badanie na szeroką skalę wykazało, że poziom żelaza we krwi może mieć wpływ na długość życia. Naukowcy przebadali milion osób i doszli do szokujących wniosków.