-
Wiele osób traktuje pestki arbuza niczym odpad. Ja robię z nich pyszną przekąskę na odchudzanie
Arbuz orzeźwia i świetnie smakuje. Ma też wiele prozdrowotnych właściwościach. Mnóstwo korzyści niesie za sobą jedzenie nie tylko miąższu, ale również pestek arbuza. Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy i wyrzuca je do kosza. To...
ProduktyŻywieniePrzepisyPaulina Cywka
-
Fasolka szparagowa z bułką tartą to już przeszłość. Znalazłam lepszy patent na to pyszne warzywo
Fasolka szparagowa serwowana ze zrumienioną na maśle bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa. Czasem warto jednak odejść od tradycji i nieco pokombinować. Poznajcie mój sposób na fasolkę szparagową w niecodziennym wydaniu.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dietetyk ostrzega przed lodami. Tych lepiej unikać jak ognia, bo zagrażają zdrowiu
Latem cukiernie, sklepy spożywcze i supermarkety kuszą klientów obniżkami cen lodów. Uważajcie jednak na to, jakie przysmaki wybieracie. Niektóre smakołyki zagrażają zdrowiu, choć na pierwszy rzut oka wyglądają pięknie i apetycznie.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Tę owsiankę zajada nawet moja mama, która ma problem z poziomem cukru. Przepis jest dziecinnie prosty
Owsianka dla diabetyka jest prosta w przygotowaniu. Nie zawiera cukru i nie wymaga gotowania. Każdy może wypróbować ten przepis ma zdrową owsiankę.
PrzepisyŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Tak nie przechowuj bobu. Jagna Niedzielska ostrzega przed tym groźnym błędem
Lubię bób, bo jest smaczny i zdrowy. Jeden błąd w jego przechowywaniu może jednak zniwelować pozytywny wpływ warzywa. Ostrzega przed nim Jagna Niedzielska.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Zamiast masła i śmietany biorę jedno warzywo. Makaron z sosem cytrynowym od razu staje się zdrowszy
Lekki i orzeźwiający makaron z sosem cytrynowym robię niemalże ekspresowo. Jest zdrowszy i smaczniejszy niż danie z włoskiej restauracji.
PrzepisyOdchudzanieŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Babcia nigdy nie używa żelfiksu, a jej dżemy są idealne. Jej patent jest dziecinnie prosty
Wiele osób wykorzystuje żelfiks i cukry żelujące podczas robienia dżemów. Kiedyś gospodynie domowe radziły sobie jednak bez tego typu „wynalazków”. Zagęszczały przetwory naturalnymi sposobami. Patent mojej babci jest świetny.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To śniadanie poleciła mi znajoma dietetyczka. Ma więcej białka niż klasyczna owsianka
Znudziła wam się owsianka? Szukacie alternatywy dla tego pożywnego dania? Ja poszłam za radą znajomej dietetyczki i postawiłam na komosankę. Zobaczcie przepis i dowiedzcie się, dlaczego warto ją jeść.
PrzepisyŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Te placuszki robię bez grama mąki. Ich sekretem jest zdrowszy składnik
Chcesz zrobić rodzinie pyszne placuszki na deser, ale w domu zabrakło mąki? Nie musisz od razu biec do sklepu. Wykorzystaj ten przepis i zaserwuj bliskim pyszne i puchate smakołyki ze zdrowszym zamiennikiem mąki. Będą rozpływać się w...
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ten deser z musem morelowym to dietetyczny hit. Zajadam się nim i chudnę
Deser może być pyszny, słodki, a zarazem zdrowy i dietetyczny. Taka jest moja przekąska z musem morelowym. Zrobisz ją bez wysiłku z paru składników.
ŻywienieProduktyOdchudzaniePrzepisyPaulina Cywka
-
Z tych tanich warzyw robię szybką zapiekankę na obiad. To mój HIT na upalne dni
Upał nie nastraja do gotowania. Gdy na dworze robi się gorąco, sięgam po przepisy, które nie wymagają długiego stania przy garnkach. Dziś polecam przepis na zapiekankę warzywną. Robi się ją bardzo prosto z kilku łatwo dostępnych składników.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Polacy jedzą jagody z krzaczka na potęgę. Sanepid ostrzega: Ta letnia przyjemność wiąże się z ogromnym ryzykiem
Sezon na jagody się zaczął i pierwsze owoce już można znaleźć w lasach. Wraz z nimi powróciło zagrożenie, z którego istnienia część z nas może nie zdawać sobie sprawy.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Tajska herbata orzeźwia i podkręca metabolizm. Zobacz, jak zrobić ją w domu
Kiedy upał daje się we znaki, każdy sposób na ochłodzenie jest na wagę złota. Gdy wysoka temperatura zaczyna mi mocno doskwierać, sięgam po tajską herbatę. Napój doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Przygotujecie go w kilka minut.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Bosacka oceniła skład popularnych parówek: „Smakują jakoś inaczej”
Parówki zwykle nie grzeszą dobrym składem. Jednak jeśli się chce, to można zmienić go na lepsze. Dowiódł tego producent popularnych parówek. Katarzyna Bosacka jest w pozytywnym szoku.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Te pierogi zaserwowała mi znajoma dietetyczka. Są znacznie zdrowsze od klasycznych i nie tuczą
Pierogi to pyszne, ale tuczące smakołyki. Nawet mała porcja może dostarczyć dużej liczby kalorii. Na szczęście znajoma dietetyczka pokazała mi, jak przygotować to danie w odchudzonej i równie smacznej wersji. Były tak dobre, że musiałam...
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Smaczne i dobre masło dostaniesz teraz w Lidlu „za grosze”. Zapamiętaj tę datę
Lidl szykuje kolejną gratkę dla fanów masła. Będzie je można kupić ponad 40 procent taniej. Sprawdź, co zrobić, by skorzystać z obniżki na masło extra.
ProduktyŻywienie -
Popularny chleb wycofany ze sprzedaży. GIS: „Może stanowić zagrożenie”
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał kolejny komunikat. Tym razem ostrzeżenie dotyczy wycofania z rynku wyrobów piekarniczych. Ich spożycie może zaszkodzić zwłaszcza jednej grupie osób.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Ta sałatka z 3 składników to mój pomysł na lekką kolację w upalny dzień. Świetnie smakuje i orzeźwia
Gdy temperatura na zewnątrz daje się mocno we znaki, zwykle nie mam ochoty gotować. Ale coś zjeść trzeba. Sięgam więc po szybki i prosty przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem. Po 10 minutach mam gotowy pyszny i pożywny posiłek.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Te akcesoria kuchenne zagrażają zdrowiu. Czym prędzej oddaj je do sklepu
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży popularnych przyborów kuchennych. Ich użytkowanie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Polacy zajadają się nim na potęgę. Dietetyk ostrzega: „Karma dla psa ma więcej mięsa niż ten pasztet”
Polacy uwielbiają pasztet. Wiele osób kupuje gotowe smarowidła, dostępne w sklepach i supermarketach. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza jeden produkt. Czy rzeczywiście warto w niego inwestować? Dietetyk nie pozostawia na znanym...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
To był śniadaniowy hit PRL-u. Tę pyszną zupę z kluseczkami robię szybko z 4 prostych składników
Pamiętacie, co jadało się na śniadanie w czasach PRL-u? Obowiązkowym punktem porannego menu była zupa mleczna z kluseczkami własnej roboty. Wracam do niej z przyjemnością. Jest pyszna, pożywna, a zarazem banalnie prosta w przygotowaniu.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka