Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!

Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!

Dodano: 
Borówki
Borówki Źródło:Pexels / Jill Wellington
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?

Na łamach czasopisma „Nutrients” można przeczytać o potwierdzonych naukowo właściwościach borówek. Nad prawidłowym przebiegiem badania czuwał personel ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aalborg w Danii. Do udziału w eksperymencie zaproszono pacjentów z FGID (Functional gastrointestinal disorders), czyli czynnościowymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. To zespół objawów ze strony układu pokarmowego, którym nie towarzyszą zmiany morfologiczne w narządach. U pacjentów z FGID nieprawidłowości trudno też rozpoznać w badaniach laboratoryjnych, obrazowych i endoskopowych. Objawy FGID to przede wszystkim ból brzucha i uczucie dyskomfortu w jelitach. Do badania zrekrutowano też osoby z zespołem jelita drażliwego i niestrawnością czynnościową – szacuje się, ze takie zaburzenia dotyczą od 10 do 15 procent populacji.

Czy borówki faktycznie łagodzą bóle brzucha?

Od dłuższego czasu mówi się o tym, że znaczący wpływ na zaostrzenie lub złagodzenie FGID ma stan mikrobioty jelitowej, a jak wiadomo dieta ma na nią bardzo duży wpływ. Naukowcy z Danii postanowili sprawdzić te zależności na przykładzie borówek. Do badania zaproszono 55 osób, które podzielono na grupy. Pierwsza przez 6 tygodni otrzymywała 30 g liofilizowanych, czyli odpowiednio zakonserwowanych borówek. Dawka mieszanki odpowiadała 180-gramowej porcji świeżych owoców, charakteryzowała się dużą zawartością polifenoli (naturalnych związków) i błonnika. Druga grupa spożywała 30 g borówkowe placebo, o podobnej zawartości cukru, lecz o obniżonej zawartości polifenoli. Mieszankę przyjmowano dwa razy dziennie, 30 minut po śniadaniu i po kolacji.

Do ostatecznej analizy wybrano wyniki 43 osób. Okazało się, że spożywanie liofilizowanych borówek o 53 proc. złagodziło bóle brzucha i poprawiło ogólne samopoczucie pacjentów. U osób przyjmujących placebo dolegliwości żołądkowo-jelitowe również ustąpiły, ale w dużo mniejszym stopniu. Pacjentom z pierwszej grupy znacznie polepszyły się ogólne wyniki kliniczne. Poprawiła się też konsystencja ich stolca, ustąpiły zaparcia – ten efekt przypisuje się dużej ilości błonnika zawartego w mieszance. Za pozostałe pozytywne skutki odpowiedzialne są zawarte w borówkach polifenole.

Patrząc na wyniki badania, można wysnuć wnioski, że jeśli zmagacie się z bólami brzucha, możecie zjeść ok. 200 g świeżych borówek dziennie, najlepiej podzielonych na kilka porcji. Aby uniknąć dolegliwości żołądkowo-jelitowych, można zjadać te owoce każdego dnia.

W czym tkwi sekret borówek?

Dietetycy zachęcają do jedzenia jak największej ilości owoców bogatych w polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne. Borówki zawierają ich bardzo dużo – od 200 do 300 mg w 100-gramowej porcji. Badanie pokazało, że korzystnie wpływają też na mikrobiom, poprawiając działanie układu pokarmowego, łagodzą bóle brzucha. Polifenole poprawiają funkcje mózgu, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Poza tym borówki mają znakomite wartości odżywcze – charakteryzuje je duża zawartość witaminy C i błonnika. Zawierają fitozwiązki, takie jak kwas elagowy, wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Borówki pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwiwykazują działanie przeciwnowotworowe, co oficjalnie potwierdza Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research).

Borówki wzmacniają też naczynka krwionośne, a obecne w nich organiczne kwasy owocowe zmniejszają poziom wysuszenia skóry. Są szczególnie polecane osobom mającym problemy ze wzrokiem – ze względu na bogactwo witaminy A i B2.

Czy borówki pomagają na biegunkę?

Zaletą borówek jest również zawartość dwóch składników – garbnika i niebieskiego barwnika antocyjanowego, który ma właściwości antybakteryjne. Z kolei garbnik pomaga w regeneracji błony śluzowej jelit. Ze względu na ten miks borówki są skutecznym naturalnym środkiem antybiegunkowym. W przypadku biegunki, lepiej spożywać borówki suszone. Zalecana porcja to 50-100 g – wystarczy dobrze je przeżuć i połknąć. W walce z rozwolnieniem skuteczny będzie też napój na bazie suszonych borówek – wystarczy najpierw wsypcie je do szklanki i namoczcie w wodzie. W regeneracji błony śluzowej po biegunce mogą pomóc dżemy borówkowe.

Czy jagoda i borówka to to samo?

W Polsce borówki ze względu na swoje właściwości, doczekały się miana „superfoods”. Warto wiedzieć, że jagoda i borówka to dwa różne owoce. Borówka amerykańska ma większy rozmiar i specyficzny kolor – niebiesko – fioletowy. Różnicę możemy też zauważyć po przekrojeniu owoców – miąższ jagody będzie fioletowy, a borówki – jaśniejszy, wpadający w beż i jasny brąz. W smaku borówki są słodsze, a jagody bardziej kwaskowe.

W Polsce popularna jest jagoda kamczacka, o podłużnych, ciemnofioletowych owocach i kwaskowym posmaku. W jej 100 g znajdziemy aż 65 mg witaminy C, 59 mg wapnia i 48 mg fosforu. Podobnie jak inne odmiany zawiera znaczne ilości polifenoli, więc spożywanie jagody kamczackiej również pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy i złagodzi bóle brzucha. A przy okazji jagoda zadziała przeciwzapalnie, poprawi wzrok i wzmocni odporność oraz naczynia krwionośne.

Czytaj też:
Te owoce hamują rozwój cukrzycy i chronią przed nowotworami. Jedz je codziennie
Czytaj też:
Pij ten koktajl, a pozbędziesz się zaparć! Poznaj produkty, które ułatwiają wypróżnianie