Zupa z tych warzyw przebija nawet obiad u mamy. Przepis „podkradłam” dietetyczce

Zupa z tych warzyw przebija nawet obiad u mamy. Przepis „podkradłam” dietetyczce

Dodano: 
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa Źródło: Freepik/KamranAydinov
Zupę pomidorową zna chyba każdy. Wydaje się, że ten obiadowy „klasyk” nie jest w stanie już niczym zaskoczyć. A jednak. Dietetyczka Dominika Hatala udowadnia, że to możliwe. Zobacz, w czym tkwi sekret jej przepisu.

Jeśli znudziła ci się tradycyjna pomidorowa, to sięgnij po pomysł na tę pyszną zupę w nieco innej odsłonie. To przepis dietetyczki Dominiki Hatali, która chętnie dzieli się w mediach społecznościowych patentami na zdrowe odżywianie. Przygotowanie takiej pomidorowej nie wymaga użycia żadnych wyrafinowanych składników. Nie zajmuje też wiele czasu. Wystarczy zmienić sposób obróbki pomidorów i gotowane warzywa zastąpić pieczonymi. Ta – na pierwszy rzut oka – drobna zmiana robi wielką różnicę. Nie chodzi tu tylko o przełamanie kulinarnej rutyny. Pieczenie wydobywa z warzyw głębię smaku i aromatu, dzięki czemu zupa staje się bardziej wyrazista i zyskuje nowe, lepsze „oblicze”.

Jak zrobić zupę pomidorową z pieczonych warzyw?

Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy wrzucić pokrojone warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec je w piekarniku, a potem zmiksować wszystkie składniki razem z bulionem warzywnym lub mięsno warzywnym, miodem, przyprawami i kilkoma listkami świeżej bazylii. Gotowa zupa jest dość gęsta. Nie potrzebuje więc ani makaronu, ani ryżu. Możesz ją serwować z kleksem kwaśnej śmietany i pokrojonymi grzankami. Dobrze sprawdzą się też kromki chleba podpieczone na suchej patelni z dodatkiem mozzarelli.

Przepis: Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw

Ta propozycja obiadowa zachwyca głębią smaku i aromatu. Musisz jej spróbować.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 25 g miodu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 10 listków bazylii
  • szczypta oregano
  • odrobina chili
  • sól pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywCebulę obierz z łupin. Pokrój ją na mniejsze części. Pomidory również podziel na kawałki. Pokrojone warzywa razem z czosnkiem wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  2. Łączenie składnikówUpieczone i przestudzone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj bulion, miód i  przyprawy, a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Podawanie zupyZupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami (opcjonalnie).

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z dodawania miodu do zupy, ale dzięki niemu pomidorowa zyskuje głębszy i ciekawszy smak.

Rada: Na zupę najlepiej nadają się świeże, soczyste i dojrzałe pomidory malinowe. Teraz w sezonie możesz kupić je za grosze praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Jak jeszcze można urozmaicić zupę pomidorową?

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i udoskonalać klasyczne przepisy, spróbuj wzbogacić swoją zupę o inne nieoczywiste dodatki, takie jak na przykład pieczony seler, purée z dyni, soczewica, fasola, starty imbir, cukier, kukurydza, chili czy suszona żurawina. Smakiem zaskakuje również pomidorowa z przepisu Ewy Wachowicz. Opcji nie brakuje, trzeba się tylko odważyć, by wyjść poza utarte kulinarne schematy.

Czytaj też:
Z tym dodatkiem ulubiona zupa Polaków jest jeszcze smaczniejsza. Robię ją ekspresowo
Czytaj też:
Włosi zajadają się tym makaronem z sosem na potęgę. Zdrowe składniki kupisz teraz za grosze

Opracowała:
Źródło: Instagram Dominiki Hatali (dietetyk powszechny)
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl