-
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?
Ryby wydają się dobrym składnikiem naszego jadłospisu. Niestety, coraz częściej słyszymy, że są one źródłem szkodliwych i kumulujących się w naszym organizmie toksyn, które mogą powodować m.in. rozwój nowotworów. Czy ryby są faktycznie...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Śliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!
Z wierzchu są niebieskawe, a w środku – dla kontrastu – mniej lub bardziej żółte. Zawarty w nich błonnik zwiększa objętość w żołądku i sprawia, że szybko stajemy się syci. Lepiej jednak nie popijać ich wodą. Doskonale sprawdzą się za to...
ŻywieniePrzepisySkładniki odżywcze Wideo -
Odżywianie a zdrowie mentalne. Związek jest większy, niż myślisz
Prawidłowe żywienie ma wiele wspólnego nie tylko ze zdrowiem w rozumieniu fizycznym, ale również ze zdrowiem mentalnym. W rzeczywistości ma na nie duży wpływ.
Żywienie -
Nie chcesz problemów z tarczycą? Nawet nie wkładaj tego do ust
Co piąty Polak ma problemy z tarczycą. Na kondycję jednego z najważniejszych gruczołów mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, stres, choroby, a także dieta. Z jakich produktów powinny zrezygnować osoby z chorą tarczycą, jakich substancji...
Żywienie -
Chcesz schudnąć? Jedz cukinię!
Po cukinię możesz sięgać bezkarnie, będąc na diecie. To warzywo, w stu gramach zawiera tylko 17 kcal. Badania dowodzą, że jedzenie cukinii przyspiesza metabolizm, a zawarty w niej potas zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.
Żywienie -
Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć
Dynia jest królową sezonu jesiennego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a po wydrążeniu sprawdzi się jako gustowny lampion. Jakie właściwości prozdrowotne ma dynia? Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do diety.
ŻywienieProdukty Quiz -
Kubki smakowe – budowa, lokalizacja i co powoduje zaburzenia
Za odczuwanie smaków odpowiadają kubki smakowe, w których znajdują się receptory smakowe. Dzięki nim rozróżniamy cztery podstawowe smaki. Gdzie znajdują się kubki smakowe? W jaki sposób rozpoznajemy smaki spożywanych napojów i pokarmów?...
ŻywienieProduktyMaja Błaszczyk
-
Oszczędzasz? Nie pij kawy przed zakupami – radzą naukowcy
Kofeina sprawia, że kupujesz bardziej impulsywnie i wydajesz więcej. Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Południowej Florydy.
Żywienie -
Lekarze przestrzegają przed „surową dietą”. Dowiedz się, dlaczego
Dieta oparta wyłącznie na surowych produktach stała się popularna już w latach 90., kiedy zaczęły ją stosować takie gwiazdy, takie jak Woody Harrelson i Demi Moore. Zwolennicy tej diety podkreślają, że powoduje ona nie tylko utratę wagi,...
Żywienie -
Chcesz poprawić sobie nastrój? Jedz te potrawy
Jak w naturalny i zdrowy sposób poprawić sobie humor? Wystarczy jeść określone produkty. Są smaczne, a dzięki zawartości pewnych substancji pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Sprawdź, jakie potrawy znalazły się na liście...
Żywienie -
Nadciśnienie? Cholesterol? Oto, co powinieneś jeść
Serce jest jednym z najważniejszych organów naszego ciała, można je wspomagać na wiele sposobów. Na jego zły stan wpływa głównie zła dieta, brak ruchu i używki. Dietetyk podpowiada jakie zmiany należy wprowadzić w diecie, aby cieszyć się...
Żywienie -
Jesteś zmęczony? Jedz te produkty, dodadzą ci energii
Jeśli często czujesz się zmęczony i brak ci energii to czas, żeby zmienić swój codzienny jadłospis. Sprawy nie załatwi picie większej ilości kawy i zjedzenie kolejnego słodkiego batonika – przestrzegają dietetycy. Sprawdź co jeść, żeby...
Żywienie -
Zbieraj te grzyby! To eliksir młodości
Sezon na grzyby już się rozpoczął. Do najchętniej zbieranych przez Polaków grzybów należą borowiki, podgrzybki i kurki. To błąd, że nie zbieramy też innych grzybów, bo niektóre z nich to istny eliksir młodości. Należą do nich boczniaki.
Żywienie -
Nie pij kawy po zażyciu leków! Endokrynolog ostrzega
Lekarze przestrzegają, żeby w żadnym wypadku nie popijać leków kawą, a nawet nie pić jej bezpośrednio po ich zażyciu. Problem mogą mieć zwłaszcza osoby chore na niedoczynność tarczycy. Zbyt szybkie wypicie kawy może doprowadzić do...
Żywienie -
Nie wyrosły ci ósemki? To znaczy, że jesteś ewolucyjnie zaawansowany
Jak dużo mówią o tobie własne zęby? Sprawdzają to naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Żywienie -
Czy jedzenie większej ilości białka ma sens? Nie w tych przypadkach
Wzrost spożycia białka – często powyżej zalecanego dziennego spożycia – jest podstawą wielu diet, ale czy spożywanie większej ilości białka ma sens w przypadku wszystkich?
Żywienie -
9 produktów, których powinny unikać kobiety w swojej diecie
Wbrew wielu mitom dotyczącym odżywiania zdecydowaną większość produktów spożywczych można jeść – oczywiście w rozsądnych ilościach. Mimo to nadal istnieje kilka pokarmów, których należy bezwzględnie unikać. Lista takich produktów ma...
Żywienie -
Męczy cię refluks? Te produkty mogą pogorszyć przykre objawy
Nie istnieje specjalna dieta na refluks żołądkowo-przełykowy, ale warto wiedzieć, jakie produkty mogą nasilać tę nieprzyjemną dolegliwość i unikać ich w diecie.
Żywienie -
Ser – wróg szczupłej talii czy niezbędne źródło białka?
Istnieje tak wiele różnych rodzajów sera, że trudno ich uniknąć w diecie. To jeden z najbardziej popularnych produktów żywnościowych. Dodawany jest też do potraw: omletów, sałatek, kanapek, dań z makaronu i mięsa. Dietetycy z portalu Eat...
Żywienie -
Jak jedzenie sera wpływa na twoją talię?
Czy jedzenie sera może pomóc w odchudzaniu? Okazuje się, że... to możliwe.
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy weganka w ciąży powinna jeść mięso?
W ciąży zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacznie wzrasta. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta wege w ciąży?
ŻywienieAlicja Kowalczyk