-
Czym jest legumina i jak ją przygotować? Zapomniany deser naszych babć wraca do łask
Legumina to tradycyjny deser, który często serwowały nasze babcie. Jest prosty i niezwykle smaczny, jednak nieco zapomniany. Tłumaczymy, czym dokładnie jest legumina i w jaki sposób ją przyrządzić.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Co dodać do wody, żeby schudnąć? Masz to w lodówce
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to po przebudzeniu powinniśmy sięgnąć po szklankę wody. Zapewni organizmowi właściwe nawodnienie, usunie toksyny i ograniczy apetyt przed śniadaniem. Żeby zachować zdrowie i urodę, wodę powinno się...
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy można mrozić twaróg? Tak, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Zdarza się, że kupimy zbyt dużą ilość jakiegoś produktu. Żeby się nie popsuł, a przez to nie zmarnował – dobrym rozwiązaniem jest zamrożenie go. Czy jednak można to zrobić w przypadku twarogu? Podpowiadamy.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Ten objaw odwodnienia widać na twarzy. Często jest uważany za coś zupełnie innego
Odwodnienie jest bardzo częste u osób powyżej 65 roku życia, które nierzadko mają problem z piciem odpowiedniej ilości płynów. Objawy odwodnienia niejednokrotnie brane są normalny stan związany ze starzeniem się organizmu.
Żywienie -
Często męczą cię bóle głowy? Wyklucz te produkty. Zasady diety antymigrenowej
Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Istnieją pewne zasady żywieniowe, dzięki którym możesz złagodzić napady migreny, a nawet całkowicie je wyeliminować. To nie bajka. Poznaj listę antymigrenowych produktów i dowiedz się, które rzeczy warto...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jesteś na diecie? Śmiało możesz sięgać po grejpfruty, to niemal sama woda i minimum kalorii
Jedzenie grejpfrutów sprzyja smukłej sylwetce. Ten tropikalny owoc jest nie tylko bardzo smaczny, ale też świetnie nawadnia organizm. Możecie bez wyrzutów sumienia zajadać się nim nawet podczas diety.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Ta dieta pomoże w leczeniu depresji. Sprawdź, co musi się w niej znaleźć
W 2021 r. lekarze rozpoznali w Polsce depresję u ponad 680 tys. osób, zaś leki przeciwdepresyjne przyjmuje obecnie nawet 1,5 mln osób. To choroba, którą trzeba leczyć, jednak bardzo pomocny jest też odpowiedni sposób odżywiania.
DietyŻywienie -
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Bądź wege, jedz wege. Przepisy zdrowej diety wegetariańskiej
Eksperci w dziedzinie żywienia uznają dietę DASH za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest rekomendowana w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Świetnie nadaje się także dla wegetarian.
DietyŻywienie -
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dobra dieta dla seniora. Te składniki muszą się w niej znaleźć
W przypadku osób starszych trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i bogate w witaminy oraz składniki mineralne, gdyż organizm osób powyżej 60-65. roku życia słabiej je przyswaja.
DietyPrzepisyŻywienie -
Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Gęstość energetyczna – co to jest? Podział produktów i zalecenia, które z nich warto jeść
Gęstość energetyczna to termin, którego znaczenie powinny znać m.in. osoby chcące w korzystny dla zdrowia sposób zredukować masę ciała, osoby cierpiące na insulinooporność oraz osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i dostarczać do...
OdchudzanieŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dobra dieta dla rodziny. Tu znajdziesz przepisy na zdrowe dania
Wspólne posiłki to doskonała okazja do zacieśnienia więzi. Odpowiednio przyrządzone i zbilansowane pomogą zadbać o zdrowie całej rodziny. Jak je zaplanować, gdzie znaleźć ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania?
DietyŻywienie -
Są jak siostry, a jednak się różnią. Którą fasolkę szparagową wybrać – zieloną czy żółtą?
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać ok.400 gramów warzyw i owoców dziennie, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Fasolka szparagowa jest doskonałym wyborem na wzbogacenie diety. Zobacz, która odmiana...
ŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Chłodnik w nietypowej wersji. Główny składnik często mylicie z chwastem
Chłodnik jest pyszny, lekki, a także szybki i prosty w przygotowaniu. Co jednak, gdy mamy już odrobinę dosyć klasycznej wersji, czyli tej z botwinką? Sięgnijcie po roślinę, którą często uznajecie za chwast. Wyjdzie wam pyszny i bardzo...
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Pędy kwiatowe czosnku są jadalne i zdrowe. Dowiedz się, jak je przyrządzić
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska