-
Jaka dieta skutecznie obniża wysoki cholesterol? Naukowcy nie mają wątpliwości
Starasz się zdrowo odżywiać, uprawiasz aktywność fizyczną, a mimo to nie możesz pozbyć się wysokiego cholesterolu? Jest na to sposób. Naukowcy odkryli, jaka dieta najskuteczniej obniża poziom cholesterolu.
DietySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Młoda kapusta jest zdrowsza od kiszonej. Dowiedz się, jak ją przyrządzić
Zaczął się sezon na młodą kapustę. To niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona, dużo żelaza i wapnia. A do tego jest pyszna. Dowiedz się, jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem.
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Nie możesz schudnąć? Dowiedz się, jakie są 3 najczęstsze błędy w diecie
Gdy kolejna próba zrzucenia zbędnych kilogramów kończy się klęską, warto zastanowić się, gdzie popełniamy błąd. Problem pomaga rozwiązać dietetyczka Agnieszka Jeżewska. Ekspertka wskazuje, jakich 3 błędów unikać, żeby skutecznie się...
OdchudzanieŻywienieMonika Witkowska
-
Czego nie dodawać do owsianki? Te produkty sprawią, że nie będzie już tak zdrowa
Owsianka jest bardzo ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. W mgnieniu oka można ją jednak popsuć, dodając nieodpowiednie składniki. Tłumaczymy, czego lepiej unikać w połączeniu z płatkami owsianymi.
ŻywienieSkładniki odżywczeJoanna Biegaj
-
Chroni przed cukrzycą i wspomaga trawienie. Jedz go codziennie!
Koperek to jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Korzystnie działa na zdrowie. Warto zadbać, by na stałe zagościł w jadłospisie. Można dodawać go do zup, ziemniaków, sałatek i przyrządzić sos, który wzbogaci smak potraw. Wypróbuj...
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy jedzenie surowych pieczarek jest zdrowe? Tak, ale pod jednym warunkiem
Pieczarki zwykle dusimy lub smażymy. Wiele osób wychodzi z założenia, że tylko grzyby poddane obróbce termicznej nadają się do spożycia. Czy rzeczywiście? Okazuje się, że jedzenie surowych pieczarek wcale nie jest tak szkodliwe, jak się...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Czy można jeść surowe płatki owsiane? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Danie numer jeden przyrządzane z płatków owsianych to bez wątpienia owsianka. Najczęściej, aby ją przyrządzić, gotuje się krótko płatki owsiane. Ale czy można jeść płatki owsiane na surowo? I czy da się zrobić owsiankę bez gotowania?
ProduktyŻywienie -
Był szał na mleko migdałowe, teraz czas na mąkę. Obniża cholesterol, ale to nie wszystko
Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJoanna Biegaj
-
Pasternak czy pietruszka? Dzięki tym sposobom już nigdy ich ze sobą nie pomylisz
Pasternak i pietruszka to bardzo podobne warzywa. Myli się jednak ten, kto stawia między nimi znak równości. Zobacz, co zrobić, by nie popełnić tego błędu.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ogórki kiszone to samo zdrowie, ale nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?
Ogórki kiszone są zdrowe, jednak czy dla wszystkich? Okazuje się, że nie. Tłumaczymy, kto nie powinien ich jeść lub musi ograniczyć ilość spożywania kiszonych warzyw.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Siemię lniane – zdrowe i tanie superfoods
Aby wzmonić organizm i usprawnić pracę układu trawiennego, warto sięgać po to, co najlepsze składniki. A nie ma nic lepszego, niż produkty prosto z natury – takie jak siemię lniane. Nasiona lnu pospolitego polecane są osobom cierpiącym...
Artykuł sponsorowany -
Pij herbatkę z kwiatów bzu jako kurację wiosenną. Działa oczyszczająco, pomoże na kaszel i świetnie smakuje
Sezon na kwiaty bzu czarnego dopiero się rozpoczyna i warto korzystać z niego, ile się da. Napoje z kwiatów bzu są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale i od wieków cenione za swoje właściwości lecznicze.
ProduktyŻywieniePrzepisy -
Napój, który zadziała jak zastrzyk energii i zdrowia. Krótka lista składników
Ten napój z kilku składników przygotujecie w naprawdę szybkim czasie. Pity rano doda energii, a jego pyszny smak nastroi was dobrze na cały dzień.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeJoanna Biegaj
-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy wypić ostatnią kawę przed snem? Są zalecenia i jest wyjątek
Przez lata uważana za używkę, dziś jest rekomendowanym przez specjalistów składnikiem codziennej diety. Dlaczego warto pić kawę i o jakiej porze sięgnąć po ostatnią filiżankę?
ŻywienieProdukty -
Zapomnijcie o klasycznych naleśnikach. Ten dodatek sprawi, że wyjdą o wiele lepsze
Naleśniki budyniowe sprawdzą się idealnie do przygotowania „na słodko”, wyjdą jednak znacznie lepsze od tych klasycznych. Cała tajemnica tkwi w jednym dodatkowym składniku.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zielona herbata na „kobiece sprawy”. Pomocna podczas miesiączek i w endometriozie
Dobre wieści dla miłośniczek zielonej herbaty. Są dowody naukowe, że ten napój może łagodzić bóle wywołane miesiączką, mięśniakami i endometriozą. Sprawdź, ile filiżanek zielonej herbaty powinno się pić, aby zmniejszyć dokuczliwe objawy...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zamienniki cukru – czy warto je stosować i czy faktycznie są zdrowsze niż biały cukier
Biały cukier jest nie tylko wrogiem szczupłej sylwetki, ale także przyczynia się do rozwoju poważnych chorób. Zaliczamy do nich choroby dietozależne np. cukrzycę typu 2 i otyłość. Coraz większą popularnością cieszy się dieta bezcukrowa,...
ŻywienieProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można najeść się oczami? Popatrz 30 razy na zdjęcie pizzy
Od patrzenia na zdjęcia jedzenia chce ci się jeść? Naukowcy udowodnili, że może być zupełnie odwrotnie. Jest jednak jeden warunek.
OdchudzanieŻywienie