-
Bezpłatny poradnik dietetyczny. Nie pomijaj śniadań, jedz powoli
Osoby chorujące na otyłość mogą pobrać bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), a dokładnie z dostępnego dla każdego i darmowego Centrum Dietetycznego Online.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Ogórek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu. Czy warto jeść ogórki?
Ogórki w ponad 96 procentach składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie. Są też niskokaloryczne – 100 g ogórków to zaledwie 14 kcal. Nie ma wątpliwości, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć ogórków. Te warzywa mają...
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimą
Leczo ze słoików idealnie sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Wystarczy, że wyjmiecie słoik ze swojej spiżarni i odgrzejecie pyszne i aromatyczne danie.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Spotyka się z tym co trzeci chory na otyłość
Agresja werbalna wobec chorych na otyłość może przybierać bolesne formy, a w powszechnym użyciu funkcjonuje cały szereg obraźliwych określeń kierowanych do osób z otyłością. Dlatego język, który funkcjonuje wokół choroby otyłościowej,...
Artykuł sponsorowany -
Jak uniknąć raka trzustki? Dieta może w tym pomóc. Poznaj ważne zasady
Szacuje się, że rak trzustki to jeden z częściej spotykanych nowotworów. Coraz więcej naukowych dowodów mówi o tym, że niewłaściwa dieta ma bardzo duży wpływ na wystąpienie tego raka. Co warto jeść, aby uniknąć raka trzustki, a jakie...
ŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Okazuje się, że tradycyjne gotowane ziemniaki nie są najlepszą opcją dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak, przygotować ziemniaki, aby były najzdrowsze.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Miłośnicy kebabów mogą stracić apetyt. Kontrola ujawniła, co można znaleźć w tym daniu
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z pestek dyni chroni przed chorobami prostaty. Jak i ile go jeść?
Olej z pestek dyni ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. funkcje prostaty, chroni przed nowotworem prostaty. Ceniony jest również za charakterystyczny smak, który nadaje potrawom.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd
Okazuje się, że zjedzenie niektórych słodkości wieczorem może korzystnie wpływać na jakość snu. Zobacz, co warto jeść, by dobrze spać.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jedzenie tego chleba pomaga schudnąć. Zgubisz nawet 4 cm w talii
Czy rezygnacja z jedzenia chleba jest konieczna, aby schudnąć? Japońscy naukowcy mają dobre wiadomości dla osób, które mimo stosowania diety odchudzającej nie mogą pozbyć się „oponki” na brzuchu. Chodzi o zmianę pewnego nawyku żywieniowego.
OdchudzanieDietySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te przyprawy to pogromcy tłuszczu. Skutecznie odchudzają i wzbogacają smak potraw
Te cztery przyprawy zwane są pogromcami tłuszczu. Nie tylko podkręcają metabolizm, ale sprawiają, że potrawy nabierają oryginalnego smaku. Co ważne, są tanie i prawdopodobnie znajdziesz je w swojej kuchni.
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czerwony koktajl na odchudzanie sprawi, że boczki znikną znacznie szybciej
Czerwony koktajl na odchudzanie pomoże pozbyć się wam zbędnych kilogramów. Sprawdzi się świetnie jako podwieczorek lub drugie śniadanie.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Masz stan przedcukrzycowy? Zastosuj te patenty, aby nie rozwinął się w cukrzycę
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy? Poznaj opinię eksperta
Syrop glukozo-fruktozowy to popularny zamiennik tradycyjnego cukru, wykorzystywany w przemyśle spożywczym. W ostatnich latach jego konsumpcja znacznie wzrosła. O wpływ tej substancji na zdrowie człowieka zapytaliśmy dietetyczkę Magdę...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dieta błonnikowa – na czym polega, co można jeść i czy może zaszkodzić
Dieta błonnikowa pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zwiększenie podaży błonnika zmniejsza m.in. ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, chorób układu krążenia oraz otyłości. Dieta błonnikowa zalecana jest np. dla osób,...
DietyŻywienieOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Przygotowanie jajek na twardo bez gotowania jest możliwe. Będziecie nieźle zaskoczeni
Jajka na twardo większość z nas przygotowuje w jeden klasyczny sposób – gotując w wodzie. Jest jednak też inna, prostsza metoda.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Daktyle – pochodzenie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Daktyle (owoce daktylowca) to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Suszone i świeże daktyle powinny znaleźć się w diecie m.in. osób intensywnie trenujących i zawodowo uprawiających sport....
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop z buraka – czy sprawdza się na kaszel? Jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Domowy syrop z buraka to doskonały sposób na objawy przeziębienia. Może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci i kobiet ciężarnych, bo nie powoduje skutków ubocznych. Jak zrobić syrop z buraka na kaszel mokry? Sprawdź!
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Napój na odchudzanie z tym składnikiem pozwoli wskoczyć znowu w ulubione spodnie
Jeśli chcecie przyspieszyć utratę zbędnych kilogramów – warto sięgnąć po odchudzający napój. Zrobicie go z zaledwie trzech składników.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Choroba afektywna jednobiegunowa – przyczyny, objawy i leczenie
Choroba afektywna jednobiegunowa (depresja jednobiegunowa, epizod depresyjny) to zaburzenie depresyjne nawracające. Ta depresja endogenna, która nazywana jest także depresją nawracającą, diagnozowana jest, gdy u pacjentów występuje m.in....
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dieta alkaliczna – zasady, zalety i wady stosowania
Dieta alkaliczna bazuje na produktach o charakterze zasadowym. Mają one poprawić funkcjonowanie organizmu, redukując jego zakwaszenie. Sprawdź, na czym polega dieta alkaliczna i czy jest zdrowa. Czy działanie diety zasadowej zostało...
DietyŻywienieAlicja Kowalczyk