-
Jak przytyć? Czy istnieją skuteczne sposoby, aby przybrać na wadze szybko i zdrowo?
Choć wśród tematów dotyczących diet króluje temat odchudzania, to wiele osób chce przytyć. Niedowaga i budowanie masy mięśniowej wymagają stosowania odpowiednio zbilansowanej diety. Co ważne – dieta na przytycie nie może bazować na...
ŻywienieDietyMaja Błaszczyk
-
Obniża poziom cholesterolu w naturalny sposób? Jedz awokado na śniadanie
Jedno awokado dziennie jedzone na śniadanie to sposób na zbicie złego cholesterolu. Podpowiadamy, jak przygotować pożywny posiłek i zdrowo zacząć dzień. Spróbuj zmiksować owoc z płatkami owsianymi.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Świeży koperek postoi znacznie dłużej. Zdziwicie się, jakie to proste
Świeży koperek zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jego wadą jest jednak to, że szybko więdnie i traci swoje walory. Co zrobić, żeby dłużej pozostał świeży? To niezwykle proste!
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Kotlety ruskie zrobią furorę w waszym domu. To tani sposób na obiad dla całej rodziny
Macie ochotę na urozmaicenie codziennego jadłospisu? Pomysł na kotlety ruskie sprawdzi się idealnie. Cała rodzina będzie się zajadać tą potrawą.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Zrób gazpacho. To hiszpański chłodnik doskonały na upały
Gazpacho to rodzaj chłodnika, który przygotowuje się na bazie dojrzałych pomidorów. Najlepiej smakuje w upalne dni, gdyż doskonale orzeźwia. Przepis na tę, znaną na całym świecie zupę pochodzi z Hiszpanii, z regionu Andaluzji. Przygotuj...
PrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Narwij tych kwiatów teraz, a zimą sobie podziękujesz. Jak działa dziewanna?
Żółte kwiaty oblepiające wysokie łodygi – to właśnie dziewanna. Roślina nie tylko wygląda efektownie. Kwiaty dziewanny to bardzo cenny surowiec w zielarstwie.
ProduktyŻywieniePrzepisy -
Uważaj na wakacyjne zatrucia. Jak długo może leżeć jedzenie po wyjęciu z lodówki?
Wakacyjne upały sprawiają, że żywność może szybciej się psuć. Jak nie dopuścić do zatrucia i jak długo jedzenie może leżeć poza lodówką?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Różowa lawendowa lemoniada hitem wakacji. Orzeźwia i działa uspokajająco. Jak ją zrobić?
Ten napój wygląda jak ekskluzywny drink, mimo że nie zawiera ani grama alkoholu. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim skutecznie orzeźwia i działa uspokajająco. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować domową lawendową...
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chcesz pozbyć się zaparć w naturalny sposób? Jedz agrest
Trwa sezon na agrest. Te niepozornie wyglądające owoce powinny włączyć do jadłospisu zwłaszcza osoby, które mają problem z zaparciami. Regularne ich spożywanie pomoże rozwiązać problem. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma agrest.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Prosty trik na błyskawiczne ciasto drożdżowe. Wyrośnie 2 razy szybciej
Przygotowanie ciasta drożdżowego niestety nie należy do najkrótszych czynności, ponieważ trzeba żmudnie czekać, aż wyrośnie. Co zrobić, żeby stało się to w tempie ekspresowym?
ŻywieniePrzepisyJoanna Biegaj
-
Nowy program lekowy szansą dla osób z depresją lekooporną
Nowy program lekowy jest skierowany do osób z depresją lekooporną. Daje on nadzieję na to, że chorzy będą mogli wrócić do normalnego funkcjonowania, realizować swoje pasje i pracować.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Tej kapusty używaj nie tylko do gołąbków. Jedz ją regularnie i ciesz się dłuższym życiem
Można z niej zrobić zupę, kotlety, surówkę czy zapiekankę, ale w Polsce najczęściej wykorzystuje się ją do gołąbków. Mowa o kapuście włoskiej, której regularne spożywanie może uchronić przed nowotworem i zapewnić dłuższe życie.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To popularny błąd podczas robienia mizerii, zdarza się najlepszym kucharkom. Ważny jest 1 szczegół
Mizeria to doskonała sałatka na lato, gdy trwa sezon na świeże ogórki. Wystrzegajcie się jednak banalnego błędu podczas jej przygotowywania – w ten sposób możecie popsuć cały smak.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Choroba afektywna dwubiegunowa – przyczyny, objawy i leczenie zaburzenia
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) to przewlekłe zaburzenie psychiczne, które charakteryzuje się zmiennym przebiegiem. Pierwsze są trudne do zdiagnozowania. Choroba afektywna dwubiegunowa zmienia sposób zachowania i postrzegania...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować
Orzechy włoskie są często wykorzystywane w kuchni. To popularny dodatek do deserów i ciast. Niewiele osób jednak wie, że można z nich zrobić również konfiturę. Najlepsza wychodzi, gdy sięgniemy po młode, niedojrzałe owoce. Podpowiadamy,...
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Podróż bez wymiotów i bólu brzucha? Podpowiadamy co jeść, aby uniknąć żołądkowego koszmaru
Czujesz nagły skurcz w żołądku, ale nie możesz skorzystać z toalety, ponieważ jesteś na autostradzie? Podczas podróży samochodem lub samolotem masz bóle brzucha albo nudności? Takie sytuacje mogą zamienić początek urlopu w żołądkowy...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kultowe ciastka z maszynki. Z tym przepisem będą smakowały jak za dawnych lat
Kruche ciasteczka robione w maszynce do mięsa kiedyś były hitem na polskich stołach. Są idealne na każdą okazję, będą się nimi zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdźcie, jak zrobić takie kruche ciastka z maszynki.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz
Jeśli chcecie zrobić syrop z zielonych orzechów i miodu to właśnie teraz jest najlepszy czas na to. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, a wasz organizm będzie wam naprawdę wdzięczny.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Gofry wyjdą lepsze niż te kupione nad morzem. Cały sekret tkwi w jednym składniku
Gofry kojarzą się przede wszystkim z pyszną przekąską, którą można kupić w budkach nad morzem. Znamy jednak sposób, żeby te domowe były jeszcze lepsze od tych nadmorskich. I wcale nie chodzi o dodatki w postaci bitej śmietany czy owoców.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Zamiast sięgnąć po kolejną kawę, zjedz to warzywo. Dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Wydaje się zaskakujące, że zielony ogórek może zastąpić wypicie filiżanki czarnej kawy. Dietetycy wskazują, że nie jest to jednak bezpodstawne stwierdzenie. Niektóre właściwości tego warzywa można porównać z działaniem kawy. Dowiedz się,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czym jest legumina i jak ją przygotować? Zapomniany deser naszych babć wraca do łask
Legumina to tradycyjny deser, który często serwowały nasze babcie. Jest prosty i niezwykle smaczny, jednak nieco zapomniany. Tłumaczymy, czym dokładnie jest legumina i w jaki sposób ją przyrządzić.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj