-
Pędy kwiatowe czosnku są jadalne i zdrowe. Dowiedz się, jak je przyrządzić
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te galaretki to kultowy przysmak PRL. Zrobicie je tylko z 3 składników
Zazwyczaj galaretkę podaje się jako osobny deser. Możecie jednak nieco urozmaicić ten przysmak, robiąc go w sposób, który królował kilkadziesiąt lat temu. Przepis jest szybki i prosty, nie będziecie potrzebować też wielu składników.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Herbata na odchudzanie działa? Które napary wspomagają redukcję masy ciała, a jakich lepiej unikać
Redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej to wyzwanie, któremu nie podołamy jedynie z pomocą herbat na odchudzanie. Podstawą skutecznego i zdrowego odchudzania jest odpowiednio skomponowana dieta i aktywność fizyczna. Herbata na odchudzanie to...
OdchudzanieProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Akademia Zdrowia Wprost: Dlaczego nie warto ciągle „być na diecie”, tylko jeść zdrowo
Zbyt duże restrykcje żywieniowe wprowadzane w krótkim czasie zazwyczaj kończą się klęską. Wcale nie musisz radykalnie zmieniać zachowania i rezygnować ze wszystkiego, co lubisz, aby jeść zdrowo i nie przybierać na wadze.
DietyŻywienie Wideo -
Zasady diety bulionowej. Czy da się na niej schudnąć i czy jest zdrowa?
Dieta bulionowa (rzadziej – buliona) to jedna z odchudzających diet eliminacyjnych. Jej stosowanie ma jednak zapewnić nie tylko spadek masy ciała, ale także oczyścić organizm z toksyn i poprawić kondycję skóry. Ważnym elementem diety...
DietyOdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Pijecie duże ilości alkoholu? Uważajcie, to może przyspieszyć postęp choroby Alzheimera
Na łamach pisma „eNeuro” zostały opublikowane wyniki badań nad związkiem dużego spożycia alkoholu a przyspieszeniem spadku funkcji poznawczych. Miłośnicy wysokoprocentowych trunków nie będą zadowoleni.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Ma antyrakowe i odchudzające właściwości. Jest mało znana w Polsce, a w smaku przypomina chrzan
Moringa to roślina nazywana „drzewem chrzanowym”, choć z polskim chrzanem ma niewiele wspólnego (poza ostrym smakiem). Od lat z jej właściwości korzysta medycyna wschodu i coraz bardziej doceniają ją Europejczycy. Jej działanie jest...
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z tym dodatkiem skradnie wasze serca. Może być jeszcze zdrowiej
Zamiast przygotowywać owsiankę w klasycznej formie – dodajcie do niej jeszcze jeden bardzo wartościowy składnik. Otrzymacie wspaniałą mieszankę struktur i smaków, a do tego będzie to doskonałe paliwo dla waszego organizmu na cały dzień.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Wygładza zmarszczki i korzystnie wpływa na skórę. Pij napar z rokitnika
Na owoce rokitnika warto zwrócić uwagę, gdyż są nieocenionym skarbem dla zdrowia i urody. Warto przygotować z nich napar i pić go codziennie. Jedną z jego zalet jest to, że korzystnie wpływa na skórę, rozprostowując pojawiające się na...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Frutarianizm – czy dieta owocowa jest zdrowa i jakie są jej zasady?
Frutarianizm to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu i styl życia. W dłuższej perspektywie stosowanie tej wyjątkowo restrykcyjnej diety może zagrozić zdrowiu. Jakie są zasady diety frutariańskiej? Czy ten sposób odżywiania jest...
DietyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Odkwaszanie organizmu – na czym polega według jego zwolenników i czy jest konieczne?
Odkwaszanie organizmu to jeden z tematów, który budzi liczne kontrowersje. Tymczasem w terminologii medycznej nie ma pojęcia „zakwaszenie”. W mediach możemy jednak znaleźć wiele informacji na temat przyczyn i objawów zakwaszenia...
ŻywienieDietyAlicja Kowalczyk
-
Czy powinno się jeść pestki jabłek? Dowiedz się, jakie mają właściwości
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce i jednocześnie bardzo zdrowe. Wiele osób zastanawia się, czy jedząc owoc, można jeść też jego pestki. Niektóre badania wskazują, że są one wartościowe, gdyż zawierają substancję zwaną...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czy kiwi można jeść codziennie? Przygotuj oczyszczający koktajl z tego owocu
Badania wskazują, że kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, które powinno się jeść codziennie. Regularne spożywanie tego owocu przynosi szereg korzyści, m.in. obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Co jeść i pić, aby odstraszyć komary? Naukowcy odpowiadają
Czosnek, witamina B, sok z cytryny albo gin z tonikiem. To tylko kilka rad z sieci, co jeść i pić, aby odstraszyć komary. Jednak czy to rzeczywiście zadziała?
ŻywienieProdukty -
Stosujesz głodówki i często nie jesz śniadań? Narażasz się na poważne choroby
Pomijanie śniadań może zwiększyć ryzyko infekcji oraz chorób serca – do takich wniosków doszli naukowcy z Icahn School of Medicine. Do jeszcze większych problemów zdrowotnych mogą doprowadzić regularne głodówki.
OdchudzanieDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten napój oczyści jelita w jeden dzień. Wypróbuj jednodniową dietę oczyszczającą
Kiedy bakterie, drożdże i wirusy żyjące w jelitach są w równowadze, cały organizm jest w dobrej formie. Warto więc zadbać o jego kondycję oraz swoje samopoczucie i raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą jelita. Przy okazji...
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Jeden popularny błąd sprawia, że czosnek traci swoje cenne właściwości. Czego trzeba się wystrzegać?
W kilka sekund możecie sprawić, że czosnek nie będzie już tak zdrowy. Wiele osób popełnia ten banalny błąd, nie mając w ogóle świadomości, że w ten sposób pozbawiają to warzywo jego dobroczynnych właściwości. Na czym on dokładnie polega?
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak pić więcej wody? To jeden z najprzyjemniejszych sposobów
Picie wody powinno być zdrową rutyną, szczególnie podczas upalnych dni. Wiele osób ma jednak kłopot, aby regularnie sięgać po szklankę wody. Jak sobie pomóc?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Na naszych talerzach często ląduje groźny dla zdrowia mikroplastik
Przeciętny Polak zużywa rocznie ponad 160 kilogramów plastiku, przy czym niewielki procent z tego trafia do ponownego przetworzenia. Zdecydowana większość trafia na wysypiska śmieci, a także do jezior, mórz i innych zbiorników wodnych,...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Owsianka w wersji instant. Szybka i wygodna, ale czy zdrowa?
Owsianki instant są wygodniejsze i szybsze w przygotowaniu. Wystarczy zalać je mlekiem lub wodą. Niektórych nawet nie trzeba przesypywać do miseczki lub kubka, ponieważ można kupić je w gotowych opakowaniach. Pojawiły się też wyciskane...
ŻywienieDietyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy pomidory są zdrowe i czy można jeść codziennie? Radzimy, jak najlepiej je spożywać
Chociaż pomidory można kupić w sklepach przez cały rok, to wiosną i latem są one najsmaczniejsze. Zawierają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy korzystnie działających na zdrowie. Dostarczają witaminy C, luteiny, likopenu i...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska