-
To co jesz, ma wpływ także na psychikę. Oto produkty, których lepiej unikać
Wiek XXI to czas szybkiego tempa życia i wszechobecnego stresu. Czy wiesz, że na stan psychiczny ma wpływ także spożywana żywność?
Produkty -
Jak zachować zdrowie podczas podróży w tropiki? Najważniejsze zasady
Jeśli planujesz egzotyczną podróż, pamiętaj, że przygotowania do niej powinny zacząć się na kilka tygodni przed nią. Sprawdź, o co zadbać przed wyjazdem, jakich zasad przestrzegać podczas pobytu w tropikach i na co zwrócić uwagę po...
-
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
ŻywienieSkładniki odżywczeOdchudzanieProduktyAnna Sierant
-
Czy śladowe pozostałości pestycydów w żywności stwarzają ryzyko dla człowieka?
Pestycydy są nam wciąż niezbędne, aby zapewnić żywność rosnącej populacji naszej planety. Śladowe ilości pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z...
-
Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Węglowodany, których nie trawi organizm – co do nich zaliczamy?
Czy wiesz, że nie wszystkie węglowodany są trawione przez ludzki organizm? To tzw. węglowodany niestrawne, do których zalicza się m.in. błonnik.
Składniki odżywczeProdukty -
Od izolacji RNA po napój likopenowy. Prof. Piotr Chomczyński: „Nauka powinna służyć ludziom”
Opracowana przez niego metoda izolacji RNA jest dziś wykorzystywana w laboratoriach na całym świecie. – Większość moich patentów dotyczy kwasów nukleinowych, jednak interesuję się też biomedycyną. Szczególnie dumny jestem z patentu,...
ProduktySkładniki odżywczeKatarzyna Pinkosz
-
Poważna pomyłka na etykiecie. Batony proteinowe wycofywane z rynku
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu całej partii batonów proteinowych. Omyłkowo naklejona niewłaściwa etykieta wprowadza w błąd, co może być groźne dla alergików, a dokładnie osób uczulonych na jajka.
Produkty -
Po której stronie jest wyrostek? Jak objawia się zapalenie wyrostka robaczkowego?
Ból brzucha często skłania nas do zadania sobie pytania: po której stronie jest wyrostek? Nie ma się czemu dziwić, bo silny ból brzucha wskazuje na zapalenie wyrostka robaczkowego, które może doprowadzić do powikłań. Gdzie znajduje się...
-
Soda na refluks. Czy soda oczyszczona pomoże na zgagę?
Soda oczyszczona to środek, który nie tylko świetnie łagodzi obrzęki, ale również wspomaga walkę z refluksem. Jak ją stosować?
Produkty -
Czy można przechowywać chleb w lodówce? Tylko w jednym przypadku
Upały wymuszają większą dbałość o to, w jaki sposób przechowujemy żywność. Chodzi nie tylko o jej trwałość, ale też bezpieczeństwo. Jak prawidłowo przechowywać chleb?
Produkty -
Listerioza – co to za choroba i jak ją leczyć?
Listerioza to jedna z odzwierzęcych chorób bakteryjnych, które zagrażają współczesnej ludzkości. Do zakażenia bakterią Listeria monocytogenes dochodzi drogą pokarmową po spożyciu np. niepasteryzowanych produktów mlecznych. Jak objawia...
Alicja Kowalczyk
-
Sieć TK Maxx wycofuje partię słodyczy. Może być niebezpieczna dla alergików
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku partii wegańskich trufli sprzedawanych w sieci TK Maxx. Słodycze mogą zawierać alergeny mleka.
Produkty -
Grzyby trujące: jak zatruwają organizm?
Grzyby trujące stanowią dla nas śmiertelne zagrożenie. Z tego względu, zanim wybierzemy się do lasu, powinniśmy zdobyć niezbędną każdemu grzybiarzowi wiedzę. Niestety, grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz, bo jeżeli zbierze...
-
Refluks żołądkowo-przełykowy: nieprzyjemne objawy, diagnostyka
Refluks żołądkowo-przełykowy to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Schorzenie to może rozwinąć się w każdym wieku np. pod wpływem działania silnego stresu, a także wskazywać na dysfunkcje...
-
Szałwia lekarska – jak wygląda, uprawa, właściwości lecznicze
Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) to roślina lecznicza, która znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym oraz kosmetologii. Jej wyjątkowe właściwości są znane i wykorzystywane od wielu wieków. Szałwia lekarska rośnie...
Składniki odżywcze -
Zdrowe grillowanie? Zapomnij o polewaniu piwem i nakłuwaniu mięsa
Grill to idealna opcja na letnie przyjęcie w ogrodzie, czy obiad na działce. Ale czy wiesz, że popularne nawyki dotyczące samego grillowania mogą być szkodliwe dla zdrowia?
-
GIS wycofuje kolejny produkt. Sprawdź, czy nie masz go w kuchni
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku szczypiec kuchennych stosowanych do gotowania czy grillowania. Jeśli masz takie w domu – nie używaj ich do przyrządzania jedzenia.
Produkty -
Czy mycie naczyń gąbką to dobry pomysł? Sprawdzili to naukowcy
Badania sugerują, że gąbka nie jest najbardziej higienicznym sposobem mycia naczyń. Jest jednak alternatywa.
-
Popularne drażetki czekoladowe znikają ze sklepów. To decyzja GIS
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu drażetek czekoladowych Lentilky. Powód? Polska etykieta, która wprowadza w błąd.
Produkty -
Ocet jabłkowy na odkwaszenie organizmu – poznaj właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą odkwasić organizm i poprawić pracę układu trawiennego. Co warto o nim wiedzieć?
ProduktyDietySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd
Smakiem świeżych truskawek można cieszyć się cały rok. Wystarczy je zamrozić. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej mrozić truskawki.
ProduktyPrzepisy -
Ważny komunikat dla alergików. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z rynku całą partię marynowanych pieczarek. Powód to zanieczyszczenie produktu silnym alergenem.
Produkty -
Restrykcyjne diety szkodzą chorym na Hashimoto. Co jeść, by wspomóc tarczycę?
– Niedobór kalorii, niedożywienie białkowe, witaminowe i mineralne, to jedne z najczęstszych przyczyn problemów z tarczycą. Przy Hashimoto, zamiast skupiać się na restrykcyjnych dietach, trzeba zadbać o dobre, wartościowe odżywianie....
ŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz