-
Fenomenalne korzyści picia wody z cytryną. Wystarczy jedna szklanka o poranku
Sok z cytryny jest popularnym dodatkiem stosowanym w napojach alkoholowych, gotowaniu i pieczeniu. Delikatny kwasek soku z cytryny poprawia smak wszystkich potraw. Ale na uwagę zasługuje także samo picie wody z cytryny – jest ona...
ProduktySkładniki odżywcze -
Grzyb kurczak czyli żółciak siarkowy. Co z niego zrobić i czy może być trujący?
Nazywany jest grzybem kurczakiem lub kurczakiem z lasu. Żółciak siarkowy pojawia się głównie w maju i czerwcu. Jest jadalny tylko pod pewnymi warunkami. Można z niego zrobić na przykład wegetariańskie nuggetsy.
Produkty -
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
ŻywienieProdukty -
Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię
W serze mozzarella w plasterkach wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes. Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu całej partii produktu.
Produkty -
Latem uważaj na cytrusy – możesz dostać przebarwień!
Cytrusy zawierają związki o działaniu fototoksycznym. Latem trzeba na nie uważać — kontakt skóry z sokiem tych owoców – na przykład podczas ich obierania — i wystawienie jej następnie na słońce może skończyć się uporczywymi przebarwieniami.
Produkty -
Bezpieczeństwo żywności – czym jest i od czego zależy?
Bezpieczeństwo żywności to działania i normy, które muszą zostać spełnione przy produkcji żywności. Co trzeba wiedzieć na ten temat?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Też je popełniasz w kuchni?
Jeśli jesteś domowym szefem kuchni, możesz nieświadomie popełniać błędy w gotowaniu, które odbijają się na jakości posiłków. Co do nich zwykle należy?
Żywienie -
GIS wycofuje z rynku kolejne akcesoria kuchenne. Produkt z Chin zawiera toksyczne związki
Łopatka kuchenna wyprodukowana w Chinach zawiera potencjalnie rakotwórcze substancje. Jest komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego.
Produkty -
Łopatka kuchenna wycofywana z rynku. Powodem rakotwórcze związki
GIS poinformował o wycofaniu z obrotu łopatki kuchennej. W produkcie znalazły się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Produkty -
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Te fakty o brokułach cię zaskoczą
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Są pełne witamin i składników mineralnych. Brokuły jednak szybko więdną i żółkną. Czy to oznacza, że nie nadają się do jedzenia?
Produkty -
Salmonella w roladkach z Biedronki. GIS wycofuje całą partię i ostrzega przed zatruciem
Chodzi o konkretną partię roladek z kurczaka, w której wykryto bakterie. Salmonella może spowodować groźne zatrucie pokarmowe.
-
Czarny bez – właściwości lecznicze. Poznaj zalety kwiatów i owoców
Czarny bez (Sambucus nigra) to jedna z roślin, które od wieków słyną z prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Jak działa czarny bez na nasz organizm? Jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśniamy?
Produkty -
Nie czyścisz grilla? To może się mocno odbić na twoim zdrowiu
Grillowanie jest nieodłącznym elementem letnich spotkań w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Potrawy z grilla mogą wydawać się dobrą i niskotłuszczową alternatywą dla tradycyjnych dań, pod warunkiem jednak, że grillujemy zdrowo i...
Żywienie -
Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić
Zdrowe posiłki o wiele łatwiej jest przyrządzać, jeśli zgromadzimy odpowiednie zapasy. Niektóre mogą leżeć w lodówce, za to inne muszą być mrożone. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywcze -
GIS ostrzega alergików, ALDI przeprasza. Żurawina i orzeszki wycofane z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka.
Produkty -
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?
Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
Składniki odżywczeProdukty -
Wszystko za czekoladkę. „Celem nie jest wyeliminowanie słodyczy, lecz odzyskanie nad nimi kontroli”
Osoby uzależnione od słodyczy walczą z poczuciem wstydu, wyrzutami sumienia, a czasem wstrętem do siebie. Choć nałóg zaczyna się niewinnie, potrafi zrujnować życie. O to, dlaczego zwykły batonik potrafi zmienić się w groźnego wroga,...
Składniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Recepta na zdrowe święta: mniej jedzenia, więcej spacerów
W polskiej tradycji kulinarnej są potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Zjadamy ich dużo – jeśli zdarza się tak tylko raz w roku, odczujemy pewien dyskomfort, jeśli przejadamy się często – zmierzymy się z...
Żywienie -
Zbyt dużo chemii. Kiełbasa wiejska wycofana ze sklepów
Sanepid wycofuje ze sklepów określone partie kiełbasy wiejskiej pieczonej. Powodem jest skład produktu, który przekroczył dopuszczalne normy bezpieczeństwa.
Produkty -
3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej
Chociaż kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, nie powinno się do niej wkładać wszystkich potraw.
Produkty -
Uwaga na zatrute „kinderki”! GIS wycofuje całe partie ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pasożyta Salmonella Typhimurium w opakowaniach słodyczy firmy Kinder. Wybrane partie trafią do utylizacji.
Produkty -
Salmonella w mięsie z Biedronki. GIS ostrzega
GIS ostrzega przed ćwiartką kurczaka oraz świeżym filetem z piersi kurczaka, które wyprodukowane zostały dla sklepów Biedronka. Firma Ferrero również poinformowała o wycofaniu kilku partii słodyczy.
-
Salmonella w popularnych hamburgerach. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje partię drobiowych hamburgerów marki Morliny. W mięsie wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
Produkty -
Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy
Rzodkiewka to odmiana rzodkwi, która w Polsce kojarzy się głównie z wiosennymi nowalijkami. Jakie ma wartości odżywcze?
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieAlicja Kowalczyk