-
Takie pomidory od razu wyrzuć! Mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim
Pyszne i zdrowe pomidory dość szybko się psują. Kiedy pomidory nie nadają się do spożycia? Czy nadgniły lub nadpleśniały pomidor można uratować?
Produkty -
Oszukane miody na sklepowych półkach. Wyniki kontroli nie są optymistyczne
Jakość miodów, które można kupić w Polsce, sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Okazało się, że producenci oszukują nie tylko na etykietach, ale też fałszują miody. Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Produkty -
Salmonella w produkcie z Lidla. GIS apeluje do konsumentów
W partii salami została wykryta groźna bakteria. Produkt jest wycofywany z rynku, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść wędliny.
Produkty -
Pietruszka wygrała ranking na... najbardziej trującą roślinę. Jak to możliwe?
Pietruszka uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu najbardziej trujących roślin, który co roku tworzy ogród botaniczny w Hamburgu. Pod uwagę brane są rośliny, które mamy w swoich domach i ogrodach. Czy naprawdę pietruszka jest trująca?
Produkty -
Za słona zupa. Jak uratować przesoloną zupę?
Przesoloną zupę można uratować, jeśli wiemy, jakie do tego wykorzystać składniki. Sprawdź, co zrobić z przesoloną zupą, by poprawić jej walory smakowe.
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Śmierć od zatrucia pokarmowego? Sprawę 4,5-latka bada prokuratura
W Wyganowie pod Łodzią doszło do tragedii: nie żyje 4,5-letni chłopiec, a jego siostra, brat i mama przebywają w szpitalu. Rodzinę prawdopodobnie dotknęło ciężkie zatrucie pokarmowe.
Żywienie -
Triki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiu
Celebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
Żywienie -
Picie kawy w ciąży – czy kofeina wpływa na rozwój płodu?
Od momentu potwierdzenia ciąży, przyszłe mamy zaczynają stosować zdrową dietę, a także rezygnują z alkoholu. To konieczne, aby płód mógł prawidłowo się rozwijać. Co ciekawe, wiele przyszłych mam sięga po napoje z kofeiną np. kawę i...
Produkty -
Weganinie, czy zawsze jesz zdrowo?
Wielu chorobom sercowo-naczyniowym, chorobom układu krążenia, a nawet cukrzycy można zapobiegać dietą. Mowa oczywiście o odstawieniu niezdrowych produktów, a nawet o przejściu na dietę roślinną. Jednak czy każdemu wychodzi to na dobre?...
Diety -
Ciało obce w sałatce. Produkt jest wycofywany ze sklepów
Partia sałatki z buraczków i papryki jest wycofywana z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Produkty -
Ciastka z rakotwórczą substancją. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu partii ciastek ze sklepów TEDi. W produkcie wykryto substancje szkodliwe dla zdrowia.
Produkty -
Jest zgoda na mąkę ze świerszczy w żywności. Jeszcze w styczniu może pojawić się na europejskim...
Już nie tylko żytnia, pszenna, ziemniaczana – Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Na rynku europejskim pojawić się może jeszcze w tym miesiącu.
Produkty -
Czym jest „zespół chińskiej restauracji”? To musisz wiedzieć o glutaminianie sodu
Glutaminian sodu jest dodatkiem wzbudzającym bardzo duże kontrowersje. Zarzuca mu się, że powoduje bóle głowy, astmę, a nawet raka – liczne badania nie potwierdziły jednak związku przyczynowego. Z badań naukowych wynika, że szkodzi, gdy...
Produkty -
Toksyczne dodatki do żywności. Europa nie nadąża z regulacjami?
Silniejszy smak, ładniejszy wygląd, przyjemniejsza faktura, dłuższy termin ważności — to korzyści, które ciężko jest uzyskać bez wprowadzania do żywności specjalnych dodatków. Niestety, choć w Europie i innych rozwiniętych rejonach...
Produkty -
Kto powinien zrezygnować z cynamonu? Ta zdrowa przyprawa niesie pewne ryzyko
Cynamon to jedna z przypraw, które mogą być stosowane do dań wykwintnych oraz deserów. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Jak stosować cynamon, aby sobie nie zaszkodzić?
Produkty -
Czy pikantne jedzenie ma właściwości zdrowotne? Poznaj skutki uboczne kapsaicyny
Niektóre badania dowodzą, że jedzenie pikantnych potraw, które przyprawione są m.in. ostrymi papryczkami, może w pozytywny sposób wpływać na stan naszego zdrowia. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy się często raczyć się bardzo ostrymi...
Produkty -
Czy suplementów diety z kurkumą są bezpieczne dla wątroby?
Kurkuma to popularna przyprawa, która słynie z licznych właściwości leczniczych. Zawarta w niej kurkumina wykazuje m.in. silne działanie przeciwzapalne, które wykorzystywane jest w celach profilaktycznych i leczniczych. Okazuje się...
Składniki odżywcze -
Jak smażony bekon wpływa na twoje zdrowie? Podpowiadamy, jak go jeść, by nie szkodził
Smażony bekon to niezbędny dodatek do amerykańskiego śniadania, jednak w wielu kuchniach zajmuje on zaszczytne miejsce na liście ulubionych mięs. Czy bekon jest zdrowy? W jaki sposób jego częste spożywanie wpływa na nasz organizm?
Produkty -
Przyprawy pod lupą. W majeranku i oregano były inne rośliny
Przyprawy skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci skupili się przede wszystkim na jakości handlowej przypraw. Nieprawidłowości znaleźli m.in. w przypadku majeranku i oregano, do których dodano inne...
Produkty -
Ten rodzaj cukru najbardziej szkodzi twojemu zdrowiu!
W produktach spożywczych znajdziemy wiele różnego rodzaju cukrów. Jednym z nich jest powszechnie stosowany m.in. przez producentów napojów oraz słodyczy syrop kukurydziany (HFCS). Ten cukier dodany szkodzi zdrowiu, przyczyniając się do...
Produkty -
Czy można gotować wodę w mikrofalówce? Ekspertka tłumaczy, dlaczego to niebezpieczne
Gotowanie wody w czajniku i podgrzewanie jej w mikrofalówce to dwie różne rzeczy. Jak może się skończyć próba gotowania wody w kuchence mikrofalowej, wyjaśnia prof. Katarzyna Siuzdak.
Produkty -
Nadmierne spożycie czerwonego barwnika spożywczego może prowadzić do chorób jelit
Najnowsze badania na zwierzętach wykazały, że popularne barwniki spożywcze mogą zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Produkty -
„Złoto himalajskie” i „ładowarka energii”. Na co pomaga grzyb Cordyceps?
Grzyb Cordyceps od dawna wykorzystywany jest w celu wspomagania odporności. Jakie ma właściwości prozdrowotne?
Składniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Herbatka dla dzieci wycofywana z rynku. Wszystko dzięki skardze konsumenta
Herbatka owocowa dla niemowląt jest wycofywana z rynku, a Główny Inspektor Sanitarny wydał w tej sprawie ostrzeżenie. Jaki jest powód?
Produkty