-
Tyle pestycydów spożywamy wraz z owocami. Są wyniki badań
Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu – ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot....
Produkty -
Ile węglowodanów dziennie? Zapotrzebowanie na redukcji i diecie ketogenicznej
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi nie mniej niż 130 g. Co to oznacza i jaka powinna być podaż węglowodanów w diecie?
OdchudzanieSkładniki odżywczeDietyAlicja Kowalczyk
Quiz -
Zielarka o modzie na muchomora czerwonego: Tworzy się jakiś hermetyczny kult
– Tworzy się jakiś hermetyczny kult – mówi ekspertka zielarstwa Edyta Bodnar o zwolennikach jedzenia muchomorów czerwonych. W ostatnim czasie głośno było o wpisie influencerki, która pochwaliła się, że zamierza spróbować tego grzyba....
PrzepisyKatarzyna Świerczyńska
-
Niebezpieczna bakteria w rybie z Carrefoura. Produkt jest wycofywany
W partii wędzonego na zimno łososia została wykryta zbyt duża liczba bakterii Listeria monocytogenes – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Produkty -
Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Jest ostrzeżenie GIS
W partii metki łososiowej została wykryta bakteria Listeria monocytogenes. Spożycie wędliny może prowadzić do groźnej choroby. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, aby nie jeść wskazanej w komunikacie metki.
Produkty -
Czy można jeść muchomory czerwone? Jest ostrzeżenie ekspertów
Nowa internetowa moda może mieć tragiczne skutki – ostrzegają medycy. Dołączają do nich leśnicy. Chodzi o modę na jedzenie muchomorów czerwonych. Czy rzeczywiście muchomor jest trujący?
-
Węglowodany proste i węglowodany złożone – źródła i zapotrzebowanie organizmu
Węglowodany (sacharydy) to źródło energii, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z białkami i tłuszczami zaliczane są do grupy podstawowych składników odżywczych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej...
Składniki odżywczeOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Ta herbata zawiera szkodliwą dla tarczycy substancję. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z rynku partie miętowej herbaty. Powód? Obecność szkodliwego nadchloranu.
Produkty -
Kurze łapki do jedzenia to źródło kolagenu. Czy można je bezpiecznie jeść?
Kurze łapki w wielu krajach uznawane są za rarytas. Jakie mają walory zdrowotne i czy warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Przepisy -
Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?
Uszak bzowy jest grzybem mun, który rośnie na konarach drzew liściastych. Ma cenne właściwości lecznicze, dlatego warto poznać go bliżej.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?
Maślanka powstaje z mleka krowiego, ale wbrew pozorom nie zawiera masła. Jakie ma właściwości odżywcze?
ProduktyŻywienie -
Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby
Zatrucie grzybami może spowodować nie tylko własna pomyłka czy niewłaściwe przechowywanie zbiorów, ale też kupno grzybów z niesprawdzonego źródła. W Polsce świeże grzyby może oceniać klasyfikator grzybów lub grzyboznawca. Czym się różnią?
Produkty -
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Poznaj 4 tłuszcze, które są najzdrowsze i najlepsze.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sorbitol – zamiennik cukru. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Sorbitol to substancja słodząca, która dobrze rozpuszcza się wodzie. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Jadłeś tego grzyba? Przez trzy dni nie możesz pić alkoholu
Czernidłak pospolity to jadalny grzyb, ale pod żadnym pozorem nie można go łączyć z alkoholem. Co więcej, alkoholu nie należy spożywać kilka dni po zjedzeniu czernidłaka.
Produkty -
Popularne mity dotyczące grzybów. Wiara w nie może kosztować życie
Czy trujący grzyb jest gorzki? I czy można stosować „test cebuli”? Sezon na grzybobranie trwa, dlatego warto obalić popularne mity dotyczące grzybów.
Produkty -
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób
Okazuje się, że pomimo specjalnych pojemniczków na jajka, nie powinno się przechowywać ich na drzwiczkach lodówek.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Kurkuma – skutki uboczne. Czy kurkuma pomaga na wątrobę i żołądek?
Kurkuma to popularna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym trawienie. Jakie mogą być jej działania niepożądane?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy jadalnym grzybem można się zatruć? Quiz dla grzybiarzy-amatorów
Myślisz, że wiesz o grzybach niemalże wszystko? Rozwiąż ten quiz i sprawdź swoje możliwości!
Produkty Quiz -
Sód w organizmie – jego rola, funkcje, źródła oraz nadmiar i niedobór sodu we krwi
Sód to jeden z makroelementów, które musimy dostarczać do organizmu w określonych ilościach. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak stosunkowo łatwo możemy go „przedawkować”, narażając się na...
Składniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Masz te talerze w domu? Nie używaj ich do jedzenia!
Talerze z melaminy sprzedawne w sieci sklepów Action zawierają toksyczny formaldehyd, który migruje do żywności. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i wycofuje partię produktu.
-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy do pasteryzacji potrzebny jest cukier? Ekspertka radzi, jak zrobić zdrowe przetwory
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce nie mają żadnych objawów zepsucia. Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tłumaczy, jak...
Składniki odżywcze