Ekspert ostrzega: tyle filiżanek kawy dziennie może ci zaszkodzić. Sprawdź bezpieczną dawkę

Ekspert ostrzega: tyle filiżanek kawy dziennie może ci zaszkodzić. Sprawdź bezpieczną dawkę

Dodano: 
Kawa w filiżance
Kawa w filiżance Źródło: Freepik
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie – pobudza, poprawia koncentrację.  Ale czy zastanawiałeś się, ile filiżanek dziennie można wypić, aby nie zaszkodzić zdrowiu? Poznaj opinię specjalisty. 

Kawa to nieodłączny element poranka dla wielu osób – bez niej trudno wyobrazić sobie udany start dnia. Jej aromat i smak sprawiają, że chętnie się nią delektujemy, celebrując każdą filiżankę. Dla niektórych to chwila relaksu, dla innych po prostu sposób na pobudzenie i dodanie sobie energii. Są też tacy, którzy nie poprzestają na jednej filiżance i wypijają ich kilka w ciągu dnia, czerpiąc przyjemność z każdej porcji kawy.

Ile kawy dziennie można wypić?

Wiele osób pijących kawę z pewnością zastanawia się, ile filiżanek tego napoju jest odpowiednie i jaką ilość kawy możemy wypić, żeby nie szkodziła naszemu organizmowi. Na to pytanie w opublikowanym przez siebie nagraniu odpowiada dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia.

Ogólnie przyjęło się uważać, że bezpieczna porcja kofeiny to 400 mg na dobę. Przy czym za umiarkowane spożywanie kofeiny należy uznać dawkę o połowę niższą, czyli około 200 mg na dzień – wyjaśnił specjalista.

Ekspert wytłumaczył, że średnio jedna szklanka kawy parzonej dostarcza około 80 do 140 mg kofeiny. Z kolei jedno espresso o objętości 30 ml zawiera około 60 mg kofeiny.

Można więc przyjąć, że dawki rzędu 600 mg na dobę, co odpowiada około 4-6 kawom dziennie, może prowadzić do objawów uzależnienia. Przy czym u niektórych osób objawy te mogą pojawić się przy niższych ilościach kofeiny (które są spożywane regularnie) – powiedział dietetyk.

Uzależnienie od kofeiny

Kawa, choć dla wielu jest codziennym rytuałem, może prowadzić do uzależnienia od kofeiny (kofeinizmu). Głównym symptomem takiego uzależnienia jest niezdolność do ograniczenia spożycia kofeiny, mimo świadomości negatywnych konsekwencji zdrowotnych, a także odczuwanie silnej potrzeby spożycia kofeiny. Dodatkowo rozwija się tolerancja na kofeinę, czyli potrzeba spożycia coraz większych ilości kofeiny, aby osiągnąć wcześniejsze efekty.

Regularne spożywanie kofeiny w dużych ilościach sprawia, że organizm przyzwyczaja się do jej działania, a nagłe odstawienie może wywołać nieprzyjemne objawy. W konsekwencji więc nagłe przerwanie spożywania kawy czy samej kofeiny może spowodować:

  • drażliwość,
  • spadek nastroju,
  • obniżenie sprawności fizycznej,
  • pogorszenie funkcji poznawczych.

Czytaj też:
Prosty dodatek zamienia kawę w „turbospalacz” tłuszczu. Wystarczą dwie sztuki
Czytaj też:
Taką herbatę na skołatane nerwy poleciła mi mama. Poprawia też odporność i nieziemsko smakuje

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl / YouTube/ Bartosz Kulczyński
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl