-
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Niewielkie ilości mlecznej czekolady spożywanej o poranku mogą wbrew pozorom przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz przyspieszenia tempa spalania tłuszczu – twierdzi międzynarodowy zespół neurobiologów z Hiszpanii i USA.
DietyProduktyŻywienieMonika Piorun
-
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
Zapomnij o pełnych cukru marmoladach i słodkich konfiturach! Nowoczesne wersje popularnych przetworów wcale nie wymagają używania kalorycznych dodatków. Wyjaśniamy, jak zrobić banalnie prosty dżem ze składników, które znakomicie się...
PrzepisyProdukty -
Ile węglowodanów zawiera kawa i jak je zredukować?
Może wspomagać odchudzanie, ale też zaprzepaścić smukłą sylwetkę. Jak wydobyć z kawy to, co najlepsze?
DietySkładniki odżywcze -
Skuteczna walka z otyłością - klucz do sukcesu
Nasi pacjenci to często osoby zmęczone długoletnim staraniem się o utrzymanie wagi ciała wymagającym wielu wyrzeczeń. Zgłaszają się do nas, gdy dochodzą do wniosku, że w swojej walce doszli do ściany, której sami nie są już w stanie...
Artykuł sponsorowany -
10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań
Keczup wcale nie musi składać się tylko z samych pomidorów. Jeśli dodamy do nich garść świeżych truskawek, powstanie obłędnie smaczny sos, który idealnie skomponuje się z letnimi potrawami. Jak go przygotować?
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Mamy większą nadwagę niż nasi przodkowie. Dlaczego?
Wskaźnik otyłości na całym świecie od 1980 roku prawie się podwoił. Ma na to wpływ wiele czynników, które naszym dziadkom mogły być niemalże obce.
Diety -
Chcesz szybciej schudnąć? Łącz ze sobą te produkty, efekt będzie spektakularny!
Stosujesz zdrową dietę i regularnie ćwiczysz, a mimo tego nie możesz schudnąć? Przedstawiamy kilka wskazówek żywieniowych, jak łączyć ze sobą produkty, aby skuteczniej pozbyć się zbędnych kilogramów.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Woda kokosowa nawadnia 10 razy lepiej niż zwykła woda. 7 powodów, dla których warto ją pić (nie tylko) w upały
Od dawna uznaje się ją za naturalny eliksir młodości, a na jej punkcie oszalała nawet sama Madonna, która pije ją częściej niż zwykłą wodę. Na czym polega fenomen tego niezwykłego napoju?
ProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?
Deser wcale nie musi być kaloryczny – zwłaszcza jeśli do jego przygotowania wystarczą świeże, sezonowe owoce. Jak zrobić wyśmienity sorbet z truskawek, jagód, brzoskwiń lub melonów? To banalnie proste!
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo -
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu
Jakie produkty spożywcze warto włączyć do codziennego jadłospisu zdaniem badaczy z Harvard Medical School w USA? Oto lista najbardziej wartościowego pożywienia.
Składniki odżywczePrzepisyDietyProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Przepis na zdrową wersję „Nutelli”... bez cukru – idealny (nie tylko) dla wegan
Jeśli jesteś czekoladowym skrytożercą i szukasz prostego sposobu na przygotowanie ulubionego kremu w nieco zdrowszej i zdecydowanie mniej kalorycznej wersji – sprawdź, jak zrobić obłędnie smaczną "domową Nutellę".
PrzepisyDietySkładniki odżywcze Wideo -
Dzieci, które jedzą więcej wysoko przetworzonej żywności, szybciej przybierają na wadze
Chcesz, by twoje dziecko utrzymywało zdrową sylwetkę? Ogranicz w domu żywność wysoko przetworzoną, od której łatwo nabierze nadwagi.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
80 proc. Polaków z otyłością nie uważa jej za chorobę
Otyłość może powodować wyższe ryzyko ponad 200 schorzeń i powikłań. Nierozpoznana i nieleczona ma poważne konsekwencje dla zdrowia.
Żywienie -
10 produktów, których lepiej unikać, by nie mieć raka jelita grubego
Czego nie jeść, by nie zwiększać ryzyko raka jelita grubego (okrężnicy) – jednego z najczęściej występujących nowotworów w Europie? Oto lista najbardziej szkodliwych produktów.
Składniki odżywczeProduktyDietyMonika Piorun
-
Dlaczego awokado jest zdrowe? Oto lista właściwości, o których warto wiedzieć
Awokado od lat plasuje się wysoko na liście najbardziej wartościowych pod względem składników odżywczych roślin na świecie, ale mało kto wie, co się w nim kryje.
Składniki odżywczeProdukty -
Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!
Światowej sławy mistrz kuchni zdradził sekret przygotowania idealnych płatków owsianych, którymi będą się zajadać nie tylko dorośli, ale także dzieci.
PrzepisySkładniki odżywczeDietyMonika Piorun
Wideo -
Jak twój telefon może wpływać na to, co jesz i ile ważysz? Nowe badania
Okazuje się, że od tego, w jaki sposób korzystamy ze smartfonów mogą zależeć nasze zwyczaje żywieniowe. Dlaczego telefony komórkowe mogą mieć spory wpływ na naszą sylwetkę?
Diety -
15 naturalnych produktów bogatych w witaminę A. Które rośliny mają jej najwięcej?
Co jeść, by zapewnić prawidłowy poziom witaminy A w naszym organizmie? Oto lista wartościowych pokarmów, które warto włączyć do naszego codziennego menu.
Składniki odżywczeProduktyDiety -
Jak przestać myśleć źle o swoim ciele? Podpowiada psycholog
Akceptacja siebie nie jest dla każdego prostym zadaniem. Jednak z pomocą budujących przekonań można spojrzeć na siebie przychylniejszym okiem.
-
Jak schudnąć? Bywa, że dieta i ruch to za mało. Wtedy wkraczają inne metody
Jeśli już rozwinie się choroba otyłościowa, samymi dietą i ruchem najczęściej wiele nie zdziałamy, by się wyleczyć. Zdrowa, zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna to bardzo skuteczne sposoby, ale zapobiegania otyłości. Dowiedz...