Awokado można jeść na wiele sposobów. Najprościej: wystarczy po prostu pokroić je w plasterki i położyć na pieczywie (miękkie i kremowe odmiany można wręcz rozsmarować niczym masło). Dobre awokado wystarczy posypać szczyptą soli i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ale awokado, ze względu na swój delikatny smak i wyjątkową konsystencję, daje ogromne możliwości wykorzystania tego owocu w kuchni.
7 pomysłów na dania z awokado
Awokado to idealny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Ale może też w daniu zagrać główną rolę.
Sałatka z jajek i awokado
To prawdopodobnie najzdrowsza sałatka z jajek, a awokado gra tu jedną z głównych ról. To danie zrobisz dosłownie w 15 minut. Sprawdzi się na śniadanie i jako przystawka. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z JAJEK I AWOKADO
Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce
Brzmi i wygląda wykwintnie? Ale jest bardzo proste w przyrządzeniu. To danie można podać jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi lub zajadać się nim samemu. PRZEPIS NA CARPACCIO Z AWOKADO
Sos jogurtowy z awokado
Jogurtowy sos z awokado zrobisz dosłownie w kilka minut. To ultrazdrowy dodatek do różnych potraw na zimno i na gorąco. PRZEPIS NA SOS JOGURTOWY Z AWOKADO
Kremowe pesto z awokado
Tradycyjne pesto z dodatkiem awokado? Dlaczego nie! Gwarantujemy, że zakochasz się w tej wyjątkowo kremowej wersji pesto. PRZEPIS NA PESTO Z AWOKADO
Awokado pieczone w jajkami przepiórczymi
Jajka i awokado to duet idealny, dlatego to już kolejna propozycja na wykorzystanie tego połączenia. PRZEPIS NA AWOKADO PIECZONE Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
Smoothie z awokado
Nie masz pomysłu na awokado? Dodaj je do smoothie. Awokado nadaje koktajlom wyjątkowej kremowości, sprawdzi się zarówno jako dodatek do owoców, jak i warzyw. PRZEPISY NA KOKTAJLE Z AWOKADO
Tatar z łososia z awokado
To wyjątkowa propozycja na wyjątkowe okazje. Awokado doskonale pasuje do łososia, a w tej wersji zachwyci fanów kuchni lekkiej i zdrowej. PRZEPIS NA TATAR Z ŁOSOSIA I AWOKADO
Jak wybrać dobre awokado?
Jeśli lubisz awokado, to z pewnością znasz ten ból: piękny z pozoru owoc po przekrojeniu jest czarny w środku i nadaje się tylko do wyrzucenia. Nie ma jednej i pewnej reguły, jak wybrać idealne awokado, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Na półkach w polskich sklepach najpopularniejsze są dwie odmiany: kremowa Hass i twardsza Fuerte. Dobre awokado powinno mieć zdrową skórkę i nie powinno być poobijane. Awokado Hass ma charakterystyczną ciemnozieloną, lekko fioletową barwę. Przy nacisku powinno być lekko miękkie, ale nie puste w środku! Jeśli sięgasz po awokado Fuerte zwróć uwagę, aby skórka miała ładny, zielony kolor i nie była gąbczasta w dotyku.
Jeśli masz taką możliwość, warto sprawdzić kolor owocu pod szypułką – trzeba ją wtedy zwyczajnie oderwać (przy zapakowanym awokado niestety nie ma takiej możliwości). Kolor pod szypułką awokado powinien być jasnozielony, bez żadnych ciemnych plam i przebarwień. Jeśli kupione awokado jest zbyt twarde, trzeba dać mu kilka dni, aby mogło spokojnie dojrzeć.
Czytaj też:
Jak zrobić temari sushi czyli „kulki sushi”? Leszek Wodnicki dla „Wprost”Czytaj też:
Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje