-
Włosi zszokowani polskim nawykiem. Nie wyrzucajcie skórek parmezanu!
To, co Polacy wyrzucają, we Włoszech można kupić na kilogramy. Chodzi o skórki parmezanu. Włosi nie marnują ani okruszka. Podpowiadamy, w jaki sposób można je wykorzystać.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kawa z pieprzem zadziała jak spalacz tłuszczu. Oryginalny napój na rozkręcenie metabolizmu
Kawa z pieprzem? To połączenie może wydawać się dziwne, ale gwarantujemy: nie tylko dobrze smakuje, ale rozgrzewa i pobudza metabolizm.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Jak obrać czosnek? Trzy sposoby na łatwe obieranie czosnku
Obieranie czosnku to – zdaniem wielu – jedna z najbardziej nielubianych czynności w kuchni. Są jednak sposoby, które sprawią, że będzie to łatwe i szybkie.
ProduktyPrzepisy -
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Wystarczy w nią zapukać
Chcesz kupić idealną dynię i przygotować z niej pyszny posiłek? Nie wystarczy na nią popatrzeć, aby ocenić, czy jest dojrzała. Warto zastosować też inny sprawdzony sposób.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Mleko z miodem i czosnkiem – na co pomaga? Poznaj przepis
Mleko z miodem i czosnkiem to jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Ta specyficzna w smaku mikstura jest naturalnym remedium m.in. na uporczywy kaszel i drapanie w gardle. Sprawdźmy, co sprawia, że mleko z czosnkiem i miodem...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Połącz siemię lniane z imbirem. Napój na odchudzanie i wzmocnienie odporności
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
PrzepisyProdukty -
Jak pokroić mango w kostkę? Jest na to prosty sposób
Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
PrzepisyProdukty -
Tymianek na kaszel – czy to działa? Poznaj przepis na napar z tymianku
Ziele tymianku od wieków stosowane jest na układ oddechowy. Z jego właściwości korzystają nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej, ale także lekarze – tymianek znajduje się m.in. w składzie dostępnych w aptekach syropów na kaszel suchy...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić pieczone jabłka? Prosty i zdrowy deser na jesienne dni
Pieczone jabłka to prosty pomysł na rozgrzewający, pyszny i zarazem zdrowy deser. Można je zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyProdukty -
Mango i kardamon to miks, który wysysa tłuszcz. Przepis na indyjski koktajl odchudzający
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
OdchudzanieProduktyPrzepisySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dyniowe masełko do chleba. Jak zrobić pastę kanapkową z dyni?
Dyniowe masełko to pyszne połączenie dyni i masła orzechowego. Taka pasta kanapkowa z dyni jest idealna do grzanek i kanapek.
PrzepisyProdukty -
Maślak pstry. Co można z niego zrobić i czy trzeba obierać go ze skórki?
Maślak pstry, nazywany także bagniakiem, miodówką, twardzioszkiem i jakubem, to grzyb jadalny dość często występujący w polskich lasach. Wielu grzybiarzy zastanawia się, jak go wykorzystać. Podpowiadamy.
ProduktyPrzepisy -
Najprostsza wersja szarlotki. Wystarczą tylko dwa składniki
Kochasz szarlotkę, a nie masz czasu na robienie ciasta? Wykorzystaj ten pomysł, a pyszny jabłecznik zrobisz w niewiele więcej, niż pół godziny.
PrzepisyProdukty -
Guma guar (E412) – zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie
Guma guar to jeden z dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Ma właściwości żelujące i stabilizujące, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji żywności i jest powszechnie stosowana w innych gałęziach...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, że zakochacie się w batatach
To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Obłędna szarlotka na kruchym cieście. Sprawdzony przepis
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który lubi praktycznie każdy. Zresztą trudno się temu dziwić. Ten deser obłędnie smakuje, a w dodatku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Najlepsza szarlotka z budyniem. Przepis, który zawsze wychodzi
Szarlotka z budyniem to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jej zrobienie nie jest też wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gwarantujemy, że ciasto smakuje bajecznie.
ProduktyPrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ubić na sztywno pianę z białek? Nie popełnij tych błędów
Ubijanie białek to, wydawałoby się, jedna z najprostszych czynności w kuchni. Dlaczego jednak piana z białek nie zawsze wychodzi idealnie sztywna? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
ProduktyPrzepisy -
„Zielona kawa” to hit na pobudzenie i oczyszczenie. Jak przygotować kawę z pietruszki?
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz