-
Daktyle – pochodzenie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Daktyle (owoce daktylowca) to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Suszone i świeże daktyle powinny znaleźć się w diecie m.in. osób intensywnie trenujących i zawodowo uprawiających sport....
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop z buraka – czy sprawdza się na kaszel? Jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Domowy syrop z buraka to doskonały sposób na objawy przeziębienia. Może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci i kobiet ciężarnych, bo nie powoduje skutków ubocznych. Jak zrobić syrop z buraka na kaszel mokry? Sprawdź!
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Focaccia – przepis na pieczywo drożdżowe rodem z Włoch
Włoska focaccia to pomysł na zdrową kolację. Poznaj przepis na danie, które jest smaczne i pięknie wygląda.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Brioche con gelato, czyli lodowa kanapka, którą uwielbiają Włosi. Przepis
Włosi uwielbiają brioszki z lodami. Lodowe kanapki jedzą na śniadanie, ale też późnym wieczorem. Stoją w długich kolejkach do lodziarni, żeby kupić ten przysmak. Spróbuj przygotować według sprawdzonego przepisu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Czekoladowe ciasto z wiśniami. Rozpustny przepis nie tylko na lato
Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie i kwaśne jednocześnie. Takie jest czekoladowe ciasto z wiśniami. Wyjątkowy deser zrobisz w niecałą godzinę.
PrzepisyProdukty -
Barwniki w kiełbasie wiejskiej i niedozwolone fosforany. Co wynika z kontroli mięsa w polskich sklepach?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę czerwone mięso i przetwory mięsne, które są dostępne w polskich sklepach. Co znaleźli kontrolerzy w mięsie?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Torrijas – przepis na hiszpański przysmak. Wystarczą: czerstwy chleb, mleko i jajka
Masz w domu czerstwy chleb, a nie chcesz go wyrzucać? Możesz przygotować z niego torrijas: łatwy i pyszny przysmak rodem z Hiszpanii. Podaj go na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pij napar z cynamonu! Wspomaga odchudzanie i niweluje ból głowy
Cynamon to niezwykle zdrowa przyprawa, która jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pozwala nie tylko zgubić bez wyrzeczeń zbędne kilogramy, ale niweluje także ból głowy, zwłaszcza ten spowodowany stresem. Wystarczy przygotować napar z...
OdchudzaniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie gotowce. Wyjdzie lepszy niż z pizzerii
Domowy sos czosnkowy jest niezwykle wyrazisty w smaku i bardzo aromatyczny. Robiąc go samodzielnie, możecie dostosować jego intensywność do własnych preferencji.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Bundz to jeden z najzdrowszych serów. Przygotuj z niego lekką przekąskę
Bundz uznawany jest za jeden z najzdrowszych serów, gdyż wytwarzany jest z owczego mleka. Warto się nim delektować nie tylko ze względu na ciekawy lekko orzechowy smak, ale też na korzystne dla zdrowia działanie. Dowiedz się, jak...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Czy skórki arbuza są jadalne? Już nigdy ich nie wyrzucisz
Skórki arbuza są jadalne, co może być dla wielu osób zaskoczeniem. Podpowiadamy, jak można wykorzystać je w kuchni.
ProduktyPrzepisy -
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty. Jak ją zrobić?
Surówka z kiszonej kapusty to jeden z klasyków tradycyjnej polskiej kuchni. Podpowiadamy, jak ją dobrze zrobić.
PrzepisyProdukty -
Turbot – skąd pochodzi ta ryba, jak smakuje, wartości odżywcze
Turbot (skarp) to jedna z najbardziej cenionych ryb. Turbot zachwyca wyjątkowym smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze. Niestety, wysoka cena turbota często sprawia, że rezygnujemy z jego zakupu. Sprawdź, gdzie żyje turbot i dlaczego...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Pij sok z ogórków kiszonych! Nawadnia i dostarcza cennych witamin
Rozpoczął się sezon na ogórki kiszone i małosolne. Warto wiedzieć, że nie tylko zakiszone warzywa stanowią cenne źródło substancji odżywczych, ale również sok, który wytworzył się w podczas kiszenia. Dodatkowo napój doskonale gasi...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowy ketchup. Będzie znacznie smaczniejszy, niż ten ze sklepu
Domowy ketchup będzie dużo smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie, ale też bezkonkurencyjnie zdrowszy. Tłumaczymy, jak go przygotować.
PrzepisyProduktyJoanna Biegaj
-
Deser z jogurtu i cytryny. Przepis na zdrowy i orzeźwiający smakołyk
Kremowy i jednocześnie kwaskowy mrożony krem z jogurtu naturalnego i cytryny sprawdzi się w upalne dni. Dodatkowo korzystnie zadziałają na organizm. Dowiedz się, jak go przygotować
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera
Babeczki z morelami pachną latem! Razem z pieczeniem zrobisz je w niecałą godzinę. Wystarczą proste składniki i dwie miski.
PrzepisyProdukty -
Czy można jeść cukinię na surowo? Niektórzy mogą być zaskoczeni
Jest tania, smaczna i bardzo wszechstronna, bo możesz ją piec, smażyć, gotować, zrobić z niej placki albo zapiekankę. A jak wykorzystać surową cukinię?
ProduktyPrzepisy -
Ciasto z czereśniami to niebo w ustach. Przepis
Zapach świeżo pieczonego ciasta przywołuje często wspomnienie rodzinnego domu. Warto zadbać o dobre wspomnienia i przygotować przepyszne ciasto idealne na letnie desery i podwieczorki. Poznaj nasz niezawodny przepis na ciasto z czereśniami.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jedz morele w upały! Ten owoc chroni przed słońcem
Morele to idealne owoce na upały. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale chronią też skórę przed słońcem i korzystnie wpływają na jej kondycję. Ochronne działanie zawdzięczają zawartemu w nich beta-karonowi. Dowiedz się, jakie morele wybierać.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Suszone pomidory – właściwości odżywcze i prozdrowotne. Sposoby na wykorzystanie w kuchni
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, które zyskują na smaku i wartościach odżywczych po obróbce termicznej. Suszone pomidory nie są składnikiem tradycyjnej kuchni polskiej. Do Polski przywędrowały z Włoch. Dlaczego warto jeść pomidory...
ProduktyPrzepisyMaja Błaszczyk