-
Agrestówka obniża poziom cholesterolu. Przygotuj nalewkę wg tego przepisu
Nalewkę przygotowuje się z owoców agrestu, które wykazują prozdrowotne właściwości. Agrestówka wpływa m.in. korzystnie na trawienie i obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Podajemy sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Napar z liści orzecha włoskiego. Jak można go wykorzystać?
Liście orzecha włoskiego to surowiec zielarski wykorzystywany od wieków. Najczęściej zalecany przy biegunce i chorobach pasożytniczych, ale warto wiedzieć, że stosowanie wewnętrzne liści orzecha włoskiego budzi też liczne kontrowersje ze...
Produkty -
Masz stan przedcukrzycowy? Zastosuj te patenty, aby nie rozwinął się w cukrzycę
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pij napar z liści poziomki. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków
Jeśli lubisz smak poziomek, posmakuje ci z pewnością także napar z liści tej rośliny. Ma przyjemny aromat, słodko-cierpki smak i wiele cennych dla zdrowia właściwości. Picie naparu pozwala m.in. pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Placki z cukinii wyjdą mistrzowskie, jeśli dodacie ten jeden składnik
Chrupiące i delikatne placki z cukinii już w wersji standardowej są naprawdę pyszne. Znamy jednak sposób, by były jeszcze lepsze. Cały sekret tkwi w jednym składniku.
PrzepisyProduktyJoanna Biegaj
-
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Wystarczy prosta sztuczka z solą
Bakłażany można grillować, piec, smażyć, robić z nich pyszne pasty. Jednak każdą z tych potraw może zepsuć goryczka bakłażana. Jest prosty sposób, aby się jej pozbyć. Wystarczy zwykła sól.
ProduktyPrzepisy -
Jedz taką sałatkę na mocne kości. Sekretem jest dodatek odpowiedniego sera
Jest sycąca, a jednocześnie lekka i bardzo świeża. Ale to nie są jedyne zalety sałatki z grillowanym serem halloumi i bakłażanem. – Ta sałatka pomoże uchronić się przed osteoporozą – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy? Poznaj opinię eksperta
Syrop glukozo-fruktozowy to popularny zamiennik tradycyjnego cukru, wykorzystywany w przemyśle spożywczym. W ostatnich latach jego konsumpcja znacznie wzrosła. O wpływ tej substancji na zdrowie człowieka zapytaliśmy dietetyczkę Magdę...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zrobić z jagód? Pięć sprawdzonych przepisów z jagodami w roli głównej
Tego lata jagody pięknie obrodziły w lasach. Warto więc korzystać z sezonu na te wyjątkowe owoce. Podpowiadamy, co można zrobić z jagód. To sprawdzone przepisy na dania z jagodami.
PrzepisyProdukty -
Ajran – czy warto go pić? Poznaj przepis i zobacz, jak działa na organizm
Mówi się, że turecki ajran to taki polski kefir lub maślanka i nie jest to błędne stwierdzenie. Wszystkie te napoje korzystnie działają na pracę przewodu pokarmowego, nawadniają i działają orzeźwiająco. Dowiedz się, jak przyrządzić...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Cztery rodzaje płatków i świeże maliny. Przepis na pyszne śniadanie
Śniadanie to niezwykle ważny posiłek bez względu na porę roku. Ciekawą propozycją jest stworzenie mieszanki kilku rodzajów płatków, aby wzbogacić naszą „owsiankę”. Latem warto wykorzystać też sezonowe owoce np. maliny.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Sałatka z ryżem. Przepis na pożywny posiłek, łatwy do przygotowania
Nie masz pomysłu na posiłek, które jest połączeniem białka, węglowodanów i witamin? Koniecznie spróbuj sałatki z dodatkiem ryżu. Zdziwisz się, jak pyszne jest to danie. Wypróbuj przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Przygotowanie jajek na twardo bez gotowania jest możliwe. Będziecie nieźle zaskoczeni
Jajka na twardo większość z nas przygotowuje w jeden klasyczny sposób – gotując w wodzie. Jest jednak też inna, prostsza metoda.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Dieta przy insulinooporności. Co i jak jeść oraz dlaczego modne diety nie sprawdzają się?
Insulinooporność to zaburzenie metabolizmu glukozy, które może prowadzić do cukrzycy. Warto więc zadbać o odpowiednią dietę, która może uchronić przed rozwojem tej groźnej choroby. „Modne diety nie sprawdzają się w przypadku...
DietyProduktyMonika Witkowska
-
Daktyle – pochodzenie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Daktyle (owoce daktylowca) to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Suszone i świeże daktyle powinny znaleźć się w diecie m.in. osób intensywnie trenujących i zawodowo uprawiających sport....
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop z buraka – czy sprawdza się na kaszel? Jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Domowy syrop z buraka to doskonały sposób na objawy przeziębienia. Może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci i kobiet ciężarnych, bo nie powoduje skutków ubocznych. Jak zrobić syrop z buraka na kaszel mokry? Sprawdź!
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Focaccia – przepis na pieczywo drożdżowe rodem z Włoch
Włoska focaccia to pomysł na zdrową kolację. Poznaj przepis na danie, które jest smaczne i pięknie wygląda.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Brioche con gelato, czyli lodowa kanapka, którą uwielbiają Włosi. Przepis
Włosi uwielbiają brioszki z lodami. Lodowe kanapki jedzą na śniadanie, ale też późnym wieczorem. Stoją w długich kolejkach do lodziarni, żeby kupić ten przysmak. Spróbuj przygotować według sprawdzonego przepisu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Czekoladowe ciasto z wiśniami. Rozpustny przepis nie tylko na lato
Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie i kwaśne jednocześnie. Takie jest czekoladowe ciasto z wiśniami. Wyjątkowy deser zrobisz w niecałą godzinę.
PrzepisyProdukty -
Barwniki w kiełbasie wiejskiej i niedozwolone fosforany. Co wynika z kontroli mięsa w polskich sklepach?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę czerwone mięso i przetwory mięsne, które są dostępne w polskich sklepach. Co znaleźli kontrolerzy w mięsie?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Torrijas – przepis na hiszpański przysmak. Wystarczą: czerstwy chleb, mleko i jajka
Masz w domu czerstwy chleb, a nie chcesz go wyrzucać? Możesz przygotować z niego torrijas: łatwy i pyszny przysmak rodem z Hiszpanii. Podaj go na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska