-
Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność
Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten składnik w kawie budzi kontrowersje. Czy warto pić oleato?
Coraz częściej odchodzi się od picia „czystej” kawy i wzbogaca „małą czarną” różnymi dodatkami. Niektóre z nich zaskakują. Tak jest w przypadku picia kawy z oliwą z oliwek. Zobacz, dlaczego ten dodatek może okazać się złym wyborem.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Niedojrzałe awokado jest nie tylko twarde, ale też gorzkie w smaku. Co jednak, gdy kupicie takie w sklepie? Tłumaczymy, w jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie awokado.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak zrobić ziemniaczany farsz do pierogów? To wcale nie muszą być ruskie
Farsz z ziemniakami do pierogów najczęściej kojarzy się z pierogami ruskimi. Jeśli znudziła ci się ta opcja, wypróbuj nasze pomysły na farsze z ziemniakami.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić cukier cynamonowy? Jest idealny do kawy i ciast
Cukier cynamonowy to doskonały dodatek do kawy oraz wszelkiego rodzaju wypieków. Domowy cukier z cynamonem zrobisz w minutę.
PrzepisyProdukty -
Napar z siemienia lnianego na kaszel. Jak go zrobić?
Napar z siemienia lnianego jest dobry na kaszel. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. Ten niepozorny napój może pomóc w walce z przykrymi objawami przeziębienia i grypy. Zobacz, jak zrobić i stosować napar z siemienia lnianego.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak wybrać dobrą cytrynę? Zwróć uwagę na te szczegóły, a cytryna będzie soczysta
Cytryna cytrynie nierówna – jak wybrać tę świeżą i soczystą? Który owoc bardziej nadaje się do wyciskania soku, a który do ścierania skórki? Podpowiadamy, jak wybrać idealne cytryny.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak zrobić domową coca-colę? Prosty przepis na orzeźwiający napój
Domowa coca-cola to napój prawie identyczny w smaku do tej, którą możemy kupić w sklepie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Kremowa owsianka z dynią. Może być śniadaniem albo deserem
Owsianka z dynią to prosty sposób na pożywne, jesienne śniadanie. Ale taka owsianka może też być podana jako zdrowy deser.
PrzepisyProdukty -
Popularne parówki wycofywane ze sklepów. To kolejne ostrzeżenie GIS
Partia popularnych parówek jest wycofywana z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie – uważać muszą alergicy. To już drugi produkt wycofany w ostatnim czasie tego samego powodu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Róża ucierana z cukrem. Przepis na pyszną przekąskę
Róża ucierana z cukrem to prawdziwy przysmak. Choć róża jest znana ze swoich walorów wizualnych, to niewiele osób wie, że ten piękny kwiat znajduje też kulinarne zastosowanie. Radzimy, jak zrobić różę ucieraną z cukrem i do czego ją...
ProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Dieta na zimne stopy i dłonie. Co jeść na lepsze krążenie?
Czy istnieje dieta, dzięki której można rozgrzać lodowate dłonie i stopy? Są patenty, dzięki którym poprawimy krążenie i podniesiemy temperaturę całego ciała.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? Proste triki na pyszne ciasto
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? To pytanie zadają sobie zwłaszcza osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Skorzystajcie z naszych wskazówek, a ciasto wyjdzie pyszne.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Jabłko – właściwości, wartości odżywcze, odmiany
Jabłko to owoc, który w korzystny sposób wpływa na stan zdrowia. Jedząc jabłka codziennie, możemy usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów, zwiększyć odporność organizmu, a także zadbać o figurę i urodę. Jakie właściwości...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Szybkie i proste sposoby
Kurki są niezwykle delikatnymi grzybami, jednak zdarza się, że po ugotowaniu wyczuwamy w nich lekko nieprzyjemny smak. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Podpowiadamy!
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Koktajl z daktyli i migdałów uspokaja. Przepis dla zestresowanych
Po koktajl z daktyli i migdałów powinny sięgać osoby, które zżera stres. Poznaj niezawodny przepis na napój, który ukoi skołatane nerwy. Przyrządzisz go w 5 minut, raptem z kilku składników.
ŻywienieProduktyPrzepisySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uprażyć orzechy włoskie? Po co się to robi?
Prażenie orzechów włoskich ma wiele zalet. Nie każdy jednak wie, jak dokładnie należy to zrobić. Tłumaczymy, jak uprażyć orzechy włoskie oraz jakich błędów powinniście się wystrzegać.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Awokado – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, jak je wybrać i jak jeść
Awokado (smaczliwka wdzięczna, gruszka smaczliwka, Persea americana Mill.) to bardzo zdrowy, egzotyczny owoc, który od niedawna gości w diecie Polaków. Owoc awokado ma kształt gruszki i bywa nazywany masłem bogów. Cenne wartości odżywcze...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak zrobić crumble? To najlepszy deser dla zabieganych: tylko owoce i kruszonka
Crumble to prosty i szybki deser, który można jeść na ciepło i na zimno. Wystarczy, że masz owoce i kruszonkę.
PrzepisyProdukty -
Soja w boczku z Sokołowa. Jest ostrzeżenie dla alergików
Główny Inspektor Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie: w partii surowego boczku wykryto białko soi. To ważna informacja przede wszystkim dla alergików.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty