-
Zdrowie i nostalgia na talerzu. Przypomnij sobie zasmażane buraczki
Burak to warzywo łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Szukając nowych pomysłów na dania z buraka, nie zapominajmy o smaku dzieciństwa – zasmażanych buraczkach, które w towarzystwie ziemniaków i kotleta mielonego tworzyły uwielbiany przez...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Salmonella w kefirze. Cała partia jest wycofywana ze sklepów
Groźne bakterie znalazły się w jednej partii kefiru z Łobżenicy. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Mniszek lekarski ma właściwości lecznicze. Poznaj jego zastosowanie i przeciwwskazania
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale, mniszek pospolity) to roślina powszechnie występująca na trawnikach, przydrożach i łąkach. Jego prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Można je wykorzystać w celu łagodzenia objawów częstych...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Nigdy nie jedz tego przy cukrzycy! Te 5 produktów zagraża życiu i zdrowiu
Cukrzyca to choroba krajów wysoko rozwiniętych, w dużej mierze zależna od diety. Na świecie cierpi na nią nawet 400 milionów osób, w Polsce ok. 4 mln. Lekceważenie przez cukrzyków zaleceń dietetycznych, może doprowadzić do poważnych...
ProduktyMonika Witkowska
-
GIS wycofuje z rynku popularną łyżkę. Nie używaj jej do gotowania!
Ta łyżka może być niebezpieczna dla żywności – alarmuje Główny Inspektor Sanitarny. Chodzi o chochlę, z której podczas gotowania mogą przedostawać się do żywności szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze substancje.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nocna owsianka czyli śniadaniowy hit dla zabieganych. Jak ją zrobić?
Nocna owsianka to patent znany od lat. Jej nazwa wzięła się stąd, że ta owsianka dosłownie – sama robi się w nocy. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść zdrowe śniadanie, a rano nie mają czasu na jego przyrządzanie.
PrzepisyProdukty -
Zdrowy, tani i pyszny deser. Wystarczy mieć jabłka i płatki owsiane
Zdrowe odżywianie nie oznacza konieczności rezygnacji z pysznych deserów. Jabłka i płatki owsiane, to produkty, które każdy ma w domu, są łatwo dostępne, tanie i zdrowe. Polecamy jabłka zapiekane pod pierzynką z płatków owsianych –...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Chorujesz na serce? Nie bierz tego suplementu na własną rękę!
Potas pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Jedna z nich to regulacja pracy serca. Jednak, kiedy chorujesz na serce, nie bierz preparatów z potasem bez konsultacji z lekarzem.
Produkty -
Sezon na czosnek niedźwiedzi. Wypróbuj najlepszy przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Nazywany cebulą czarownic albo czosnkiem cygańskim. Liście czosnku przypominają liście konwalii, ale ich aromatu nie da się z niczym pomylić. Na wiosnę przygotuj z nich obłędnie pyszne i zdrowe pesto.
PrzepisyProdukty -
Chcesz obniżyć cholesterol? Zrezygnuj z tych 4 produktów
Masz zbyt wysoki poziom cholesterolu? Wyeliminuj lub ograniczyć w diecie te 4 grupy produktów. Na szczycie listy znalazło się mięso i produkty mięsne. Zobacz, co jeszcze ci szkodzi.
ProduktyMonika Witkowska
-
Chronią przed rakiem, alzheimerem i są naturalnym środkiem przeciwbólowym. Włącz oliwki do swojej diety
Walory zdrowotne oliwy z oliwek są znane. Czasem może nam umknąć, że to właśnie oliwki są źródłem tego cennego produktu. W ostatnich latach naukowcy zwrócili uwagę na oleokantal, związek zawarty w obu tych produktach, ze względu na jego...
ProduktyMonika Witkowska
-
Kasza gryczana jest zalecana w diecie cukrzyków, ale nie tylko. Lepsza palona czy biała?
Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny. Zalecana jest cukrzykom i osobom, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Ma też szereg innych prozdrowotnych właściwości. Jest tania i nie wymaga czasu, żeby ją przygotować. Dowiedz się,...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Komu czerwone mięso szkodzi najbardziej? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Jego ustanowienie nie było podyktowane wyłącznie względami etycznymi czy ekologicznymi. Pod uwagę brano również negatywny wpływ wieprzowiny, wołowiny i innych produktów mięsnych na...
ProduktyPaulina Cywka
-
Czy można jeść jajka codziennie? Dietetycy są zgodni
Ile jajek dziennie można zjeść i czy w ogóle powinno się jeść jajka codziennie? Sprawdź, co na ten temat mówią specjaliści.
ProduktyDiety -
Na wiosnę jedz kwiaty forsycji. To jedno z najlepszych źródeł rutyny
Kwitnące na żółto krzewy forsycji to nie tylko ozdoba ogrodu. Kwiaty forsycji są jadalne i mogą zadziałać jak popularne suplementy diety.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Poznaj cztery kulinarne triki
Puree ziemniaczane to proste danie, które można zmienić w prawdziwą kulinarną perełkę. Sprawdź, jakie dodatki sprawią, że twoje puree będzie perfekcyjne.
PrzepisyProdukty -
Pospolity chwast pomoże w odchudzaniu. Jak wykorzystać w kuchni gwiazdnicę?
Gwiazdnica pospolita rośnie dosłownie wszędzie, można ją spotkać praktycznie na każdym trawniku. Ten chwast jest nie tylko jadalny, ale powinny się po niego schylić osoby, które są na dietach odchudzających.
ProduktyOdchudzanie -
To najzdrowsza przekąska dla serca. Ile orzechów dziennie można zjeść?
Orzechy można, a wręcz trzeba jeść codziennie. Ich zbawienną rolę dla zdrowia serca potwierdzili teraz skandynawscy naukowcy. Ile orzechów trzeba zjeść, aby odczuć ich prozdrowotne działanie?
ProduktyDiety -
Jak oddzielić białka od żółtek? Poznaj sprawdzone sposoby
Resztki żółtka w białku potrafią zepsuć niejeden przepis. Zwłaszcza, gdy chcemy ubić idealną śmietanę. Poznaj pięć sprawdzonych sposobów na to, jak oddzielić białka od żółtek.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak zrobić domowy kisiel? Prosty, tani i zdrowy deser zrobisz w 10 minut
Domowy kisiel to jeden z tych deserów, które często robiły nasze babcie: prosty, smaczny, tani i przede wszystkim – bardzo zdrowy.
PrzepisyProdukty -
Obniżają poziom cholesterolu w naturalny sposób! Jedz boczniaki
Boczniaki to powszechnie występujące grzyby, dostępne przez cały rok, a jednocześnie niezwykle zdrowe. Ze względu na zawartość lowastatyny mają udowodnione działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL). Włącz boczniaki do swojej...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska