-
Jest dobra dla jelit. Poznaj też inne zalety fermentowanej wody ryżowej
Sfermentowana woda ryżowa znana również jako kanji, munji or maand to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jej zalety doceniają zwłaszcza mieszkańcy Indii i Azji. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten napój do swojego jadłospisu.
Składniki odżywczeProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Hesperydyna – co to jest, właściwości i naturalne źródła. Kiedy warto suplementować ten związek?
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ten pierwiastek obniża ryzyko demencji. Poznaj jego źródła w diecie
Im więcej magnezu w diecie, tym lepsza kondycja mózgu w wieku senioralnym i mniejsze ryzyko demencji. Zwłaszcza u kobiet. Jest jednak warunek, który należy spełnić.
Składniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Łagodzi objawy menopauzy, zapobiega nowotworom. Jedz tofu
Badania wykazały, że warto jeść tofu, gdyż ten rodzaj twarożku wytwarzanego z mleka sojowego zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dania z tofu, odpowiednio przyrządzone, mogą być też bardzo smaczne. Dowiedz się więcej o...
ProduktyMonika Witkowska
-
Syrop klonowy – czy jest zdrowszy niż biały cukier? Poznaj jego właściwości
Syrop klonowy od dawna cieszy się dużą popularnością i jest chętnie stosowanym dodatkiem do różnych potraw, deserów oraz zimnych i ciepłych napojów. Jak smakuje syrop klonowy? Podpowiadamy, czy ten naturalny produkt może zastąpić biały...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Zostały ci jaja po świętach? Sprawdź, jak długo można trzymać ugotowane jajka
Święta Wielkanocne to w większości domów taki czas, kiedy gotuje się najwięcej jajek w roku. Co zrobić, jeśli nie wszystkie ugotowane jajka zostały zjedzone w święta?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Syrop z agawy – czy jest lepszy dla zdrowia niż tradycyjny cukier?
Syrop z agawy to bardzo popularny zamiennik cukru. Ma słodki smak i niższy indeks glikemiczny od miodu, co na pierwszy rzut oka, wydaje się połączeniem idealnym. Niestety, syrop z agawy ma sporo wad. Sprawdź, czy syrop z agawy powinien...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Tych dwóch wielkanocnych potraw nigdy nie zamrażaj! Co można zamrozić po świętach?
Zostało ci świąteczne jedzenie? Część możesz zamrozić, ale są potrawy, których lepiej do zamrażarki nie wkładać. Sprawdź, czy można mrozić jajka, majonez, sałatkę jarzynową i świąteczne ciasta.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ocet balsamiczny pomaga nie tylko na trawienie. Poznaj też inne cenne właściwości tego produktu
Ocet balsamiczny jest rzadko spotykany w polskiej kuchni. A szkoda. Ma bowiem wiele cennych właściwości. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do diety.
OdchudzanieProduktyPaulina Cywka
-
Jakich warzyw nie można jeść na surowo? To zaskakujące
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać około 400 gramów warzyw i owoców dziennie, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Jednak są wśród nich takie warzywa, których nie powinno się jeść na surowo.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Picie alkoholu w święta? To zły pomysł
Coraz więcej Polaków uprawia tzw. binge drinking, czyli picie dużych ilości alkoholu w krótkim czasie, do upadłego. W święta i w weekendy to zjawisko się nasila. To bardzo niebezpieczny trend, który powoduje poważne konsekwencje dla...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Święcenie pokarmów na Wielkanoc to tradycja. Poznaj symbolikę i znaczenie święconki
Święconka (inaczej święcone) to najważniejsza wielkanocna tradycja. Pokarmy, które są w koszyczku, mają symboliczną wartość. Co oznacza i dlaczego w Wielką Sobotę chodzimy do Kościoła ze święconką?
ŻywienieProdukty -
Odchudzająca woda cytrynowa. Pij ją każdego dnia o tej samej porze!
Ten trik stosowany jest przez aktorki, piosenkarki i modelki na całym świecie. Wystarczy codziennie rano wypić na czczo szklankę wody z cytryną, aby uchronić organizm przed poważnymi chorobami, a przy okazji… schudnąć!
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Paska ukraińska, tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe
Bez niej nie odbędzie się żadna ukraińska Wielkanoc. Duża zajmuje poczesne miejsce na świątecznym stole, mniejsze nosi się w goście. Oto przepis pani Ołeny.
PrzepisyProdukty -
Babka wielkanocna inna niż wszystkie. Poznaj właściwości pistacji i upiecz babkę z tym zdrowym składnikiem
Baby i mazurki muszą koniecznie znaleźć się na wielkanocnym stole. Warto dla odmiany upiec babkę z dodatkiem niezwykle zdrowych pistacji, która jest bardzo smaczna i ma po przekrojeniu ciekawy bladozielony kolor. Pistacje to nasiona...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Groźna bakteria w sklepowych kiełkach. Sprawdź, czy nie masz ich w domu
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu. To grożna bakteria, a spożycie zanieczyszonej nią żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły dotyczące...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Sześć pomysłów na wielkanocne ciasta. Na liście mazurek Magdy Gessler, puszysty sernik i babka cytrynowa
Nie wiesz, jakie ciasto upiec na Wielkanoc? Skorzystaj z naszej ściągi i sprawdzonych przepisów. Na liście znajdziesz nie tylko tradycyjne wypieki, a dwie ostatnie propozycje z pewnością zaskoczą twoich gości.
PrzepisyProdukty -
Te 3 składniki pozwolą ci pokonać stres. Zobacz, jak włącz je do swojej diety
Ci, którzy stawiają sobie w życiu „wysoko poprzeczkę”, są najbardziej narażeni na stres. Objawy stresu są często nieoczywiste i nie zawsze z nim kojarzone. Okazuje się jednak, że wiele z nich można znacząco złagodzić, wprowadzając...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło
Jak zrobić na święta pyszne ciasto drożdżowe takie, jak robiły nasze babcie? Placek drożdżowy z kruszonką wyjdzie, jak zastosujesz się do tych wskazówek.
ŻywienieProdukty -
Przekonaj się do owsianki! Poznaj jej cenne właściwości i wartości odżywcze
Owsianka jest zaliczana do jednych z najzdrowszych śniadań, a jej częste spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
ProduktySkładniki odżywcze -
Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyk odpowiada
Specjaliści zgodnie rekomendują: jajka warto jeść, ale nie więcej, niż jedno dziennie. Trudno jednak tej zasady trzymać się w Wielkanoc, kiedy jajka są obecne niemal w każdej potrawie.
ŻywienieProdukty