-
Co zrobić z ciasta filo? Przepis na chrupiące cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi
Chrupiące ciasto filo, sezam, szpinak i wyrazisty ser halloumi. Z tych składników zrobisz obłędnie pyszne cygaretki. – Na każdej imprezie i spotkaniu ze znajomymi znikają w mgnieniu oka – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jak zrobić sernik, który nie opada? Radzi blogerka kulinarna
Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych, a przy tym zdrowych ciast. Sztuką jest jednak zrobienia sernika co nie opada. Poznaj rady blogerki kulinarnej i cukierniczki Marleny Skrodzkiej, której specjalnością jest ten rodzaj...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ziołowa herbatka z Biedronki zawiera toksyczne substancje. „Zagrożenie dla zdrowia dzieci”
Partia herbatki z melisy jest wycofywana z rynku. W ziołowej herbacie sprzedawanej w sieci Biedronka wykryto zbyt dużo toksycznych alkaloidów pirolizydynowych.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Sangria – tradycyjny hiszpański napój. Przepis na domowy drink
Sangria to napój, który najbardziej kojarzy się z latem i słoneczną Hiszpanią. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją w domu i spędzić letni wieczór, delektując się drinkiem. Zobacz, jak przygotować hiszpańską sangrię.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Mąka typu 480, 550 czy 2000. Co oznaczają cyfry na opakowaniu?
Na sklepowych półkach znajduje się bardzo wiele rodzajów mąki pszennej oznaczonych numerami. Zastanawiało cię, co tak naprawdę oznacza cyfra 450 lub 2000 na torebce mąki? Dowiedz się, czym różnią się poszczególne typy mąki pszennej i...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Suszenie warzyw i owoców. Jak zrobić to dobrze?
Suszenie to jeden ze sposobów na przechowywanie żywności. Susze z warzyw czy owoców łatwo przechowywać. Tylko czy rzeczywiście warto suszyć warzywa owoce?
ProduktyPrzepisy -
Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Okazuje się, że tradycyjne gotowane ziemniaki nie są najlepszą opcją dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak, przygotować ziemniaki, aby były najzdrowsze.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Nie daj się nabrać na „smerfowe lody”. Jak wybrać dobre lody?
Nie dajcie się nabrać na marketingowe sztuczki – apeluje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) zadając pytanie, czy „smerfowe lody” robi Gargamel z niebieskich ludków? Jednocześnie wyniki kontroli nadmorskich...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Tradycyjna konfitura z malin. Sprawdzony przepis
Można nią słodzić herbatę, kłaść na kanapki i wykorzystać do deserów. Tradycyjna konfitura z malin wymaga nieco zachodu, choć jej zrobienie jest bardzo proste.
PrzepisyProdukty -
Pudding z nasionami chia na odchudzanie. Przepis na zdrowy deser
Pudding chia z dodatkiem owoców to propozycja zdrowego deseru, ale z powodzeniem można też zjeść go na śniadanie. Zalecany jest osobom, które są na dietach odchudzających. Warto go spożywać, ze względu na niezwykle właściwości nasion chia.
PrzepisyProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
Miłośnicy kebabów mogą stracić apetyt. Kontrola ujawniła, co można znaleźć w tym daniu
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Placki jogurtowe puszyste jak chmurka. W przepisie ważna jest na jedna rzecz
Placki jogurtowe to idealna propozycja na lekkie śniadanie. Można je podawać z dodatkiem sezonowych owoców, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
PrzepisyProduktyJoanna Biegaj
-
Koktajl na płaski brzuch. Przepis z 3 składników
Płaski brzuch to marzenie wielu osób. Pierwszym krokiem do osiągnięcia celu jest rozpoczęcie dnia od białkowego posiłku. Dobrą propozycją na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, jest koktajl na bazie jogurtu. Wspomaga odchudzanie i...
OdchudzaniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Olej z pestek dyni chroni przed chorobami prostaty. Jak i ile go jeść?
Olej z pestek dyni ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. funkcje prostaty, chroni przed nowotworem prostaty. Ceniony jest również za charakterystyczny smak, który nadaje potrawom.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Chorizo – co to jest? Jak wykorzystać tę hiszpańską kiełbasę w kuchni
Chorizo to kiełbasa znana miłośnikom hiszpańskiej kuchni, a jednocześnie łatwo dostępna w polskich sklepach. Ta wędlina ma wiele cennych wartości odżywczych i można ją wykorzystać do różnych potraw. Dowiedz się, co to jest chorizo i...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd
Okazuje się, że zjedzenie niektórych słodkości wieczorem może korzystnie wpływać na jakość snu. Zobacz, co warto jeść, by dobrze spać.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Cold brew to kawa parzona na zimno. Jak zrobić ją w domu i czym różni się od klasycznej kawy?
Cold brew stała się w ostatnich latach niezwykle modnym napojem. Nic dziwnego, jest niezwykle smaczny, orzeźwiający i idealny na upalne dni.
PrzepisyProduktyJoanna Biegaj
-
Herbatka z kozieradki spala tłuszcz i ułatwia odchudzanie. Przepis na napar
Nasiona kozieradki mają wiele cennych właściwości. Picie naparu z nasion skutecznie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej i redukuje masę ciała. Są badania, które wskazują, że zwiększa też poziom testosteronu. Najlepiej pić herbatkę z...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić ziołową lemoniadę? Prosty sposób na upały
Ziołowe lemoniady to pomysł na pełne aromatu i świeżości letnie napoje. Lemoniady z ziołami można zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyProdukty -
Sięgasz po suplementy diety? Zwróć uwagę na trzy rzeczy
Suplementy diety to żywność – przypomina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a naukowcy apelują, aby z suplementów korzystać rozsądnie. – To nie są leki – podkreślają.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ser marynowany w oliwie z oliwek. Przepis na zdrową przekąskę
Ser marynowany w oliwie to przekąska bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Najlepiej nadają się do tego ser owczy oraz oliwa extra virgin. Dowiedz się, jak przygotować tę pyszną i zdrową marynatę.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska