-
Źle czujesz się po zjedzeniu jajka? Te objawy mogą wskazywać na uczulenie
Jeśli po zjedzeniu jajka, odczuwasz ból brzucha albo swędzi cię skóra, być może masz uczulenie na białko jajka kurzego. Choć najczęściej ten problem dotyczy dzieci, borykają się z nim również dorośli.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te owoce to naturalny spalacz tłuszczu. Jedz szklankę dziennie
Leśne jagody pomagają spalać tłuszcz podczas ćwiczeń – tak sugeruje nowe badanie. To ważne odkrycie dla osób, które chcą zdrowo schudnąć.
ProduktyOdchudzanie -
Jak przygotować warzywa do sałatki jarzynowej? Patenty na wyjątkową sałatkę z jarzyn
Gotowane warzywa, jajka i majonez – oto królowa polskich sałatek. Jak zrobić idealną sałatkę warzywną? Sprawdź, jak przygotować warzywa, aby były pełne smaku.
PrzepisyProdukty -
Groźne toksyny w popcornie. Jest ostrzeżenie dla konsumentów
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu części partii popcornu pochodzącego z Turcji. Ziarna były dystrybuowane w Polsce m.in. jako żywność ekologiczna.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
To mięso jest dużo zdrowsze od kurczaka. Jedz je częściej!
Gdyby Polacy częściej sięgali po ten rodzaj mięsa, byliby dużo zdrowsi. Jego delikatny smak i niska zawartość tłuszczu sprawiają, że perliczka uważana jest za najzdrowsze mięso. Zwana jest nawet przysmakiem królewskim.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten napój poprawia pamięć i koncentrację. Badaczka: „Sprawdziłam w laboratorium”
Jaki napój w szczególny sposób wspiera prawidłowe działanie mózgu? To matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. I są na to naukowe dowody.
ProduktySkładniki odżywcze -
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut
Sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie, kolację, na przyjęcie albo jako dodatek na kanapki. My proponujemy zdrowy przepis, gdzie główną rolę obok jajek grają awokado i sos jogurtowy.
PrzepisyProdukty -
Czy posypki cukrowe są zdrowe? Ich skład może zaskoczyć
Lody z posypką, ciastka z posypką i deser z posypką. Lubisz dodawać do deserów kolorowe posypki? Nie przesadzaj z ich ilością, a najlepiej zastąp je zdrowymi zamiennikami.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czosnaczek pospolity – ten popularny chwast zachwyca smakiem. Co zrobić z czosnaczku?
Czosnaczek pospolity rośnie niemal wszędzie. Najlepszy jest wczesną wiosną, kiedy charakterystyczne – o kształcie zaokrąglonych serc – liście wychodzą z ziemi.
Produkty -
Sernik bez spodu z białą czekoladą. Wyjątkowy przepis na domowe ciasto
Nic tak nie smakuje, jak dobre, domowe ciasto. Dziś polecamy tradycyjny sernik, ale w nieco innym wydaniu. Sekretem jest dodatek białej czekolady.
PrzepisyProdukty -
Te galaretowate stworzenia warto jeść. Zdradzamy 4 powody, dla których należy sięgać po meduzy
Meduzy to popularne parzydełkowce. Jednak rzadko lądują na talerzu. A szkoda. Mają bowiem wiele cennych składników odżywczych. Zobacz, co daje jedzenie meduz?
ProduktyPaulina Cywka
-
Najszybszy sos do jajek. Wystarczy, że masz w domu dwa składniki
Jajka podane z sosem zyskują na smaku. Jeśli wydaje ci się, że zrobienie takiego sosu jest trudne i pracochłonne – nic bardziej mylnego. Zdradzamy, jak zrobić najprostszy i najszybszy sos do jajek.
PrzepisyProdukty -
Co zdrowsze – koper czy szczypior? Pojedynek zielonych gigantów
Ile razy stoisz na bazarze albo w sklepie przy półce z warzywami i zastanawiasz się co wybrać – koper czy szczypior. Sprawdzamy ich właściwości zdrowotne.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak żyć długo i w dobrym zdrowiu? Mieszkańcy tego miasteczka wiedzą. Poznaj ich sekret
Długie i zdrowe życie to marzenie wielu osób. We Włoszech jest miasteczko, gdzie średnia długość życia mieszkańców wynosi ponad 90 lat. Poznaj sekrety ich długowieczności i skorzystaj z tej wiedzy.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jedz te 3 produkty! Zawarta w nich witamina zmniejsza ryzyko alzheimera, raka trzustki i jelit
Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najnowsze badania wskazują, że jeśli zadbamy o jej odpowiedni poziom w naszym organizmie, możemy zapobiec anemii oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę...
ProduktyMonika Witkowska
-
Mniej znana superżywność. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni
Superfood to nie tylko jagody goji, nasiona chia, jarmuż, kurkuma czy czosnek. Zobacz, co jeszcze zaliczamy do tej kategorii.
ProduktyPaulina Cywka
-
Rzeżucha dla zdrowych kości i urody. Na co jeszcze pomaga i jak uprawiać ją w domu?
Rzeżucha to tradycyjna ozdoba wielkanocnego stołu, o której często zapominamy przez pozostałe miesiące roku. Specjaliści uważają jednak, że ze względu na swe niezwykłe właściwości lecznicze powinna na stałe zagościć w naszej diecie....
ProduktyMonika Witkowska
-
Przy problemach z tarczycą nie rezygnuj z tego produktu. Zobacz, czego unikać przy Hashimoto
W łagodzeniu objawów chorób tarczycy, a do takich należy Hashimoto, niezwykle istotne znaczenie ma sposób odżywiania. Dobrze sprawdza się dieta oparta o produkty działające przeciwzapalnie. Nie można jednak zapominać o tym jednym składniku.
ProduktyMonika Witkowska
-
Tego warzywa lepiej nie jedz na czczo. Pomidor kontra nowotwór
Kto nie powinien spożywać pomidora na śniadanie? Na co pomaga, a na co może zaszkodzić? Poznaj tajemnicę tego warzywa.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pij minimum 8 szklanek wody dziennie. Unikniesz wielu poważnych chorób
Polacy piją za mało wody. Sięgają po nią zazwyczaj dopiero wtedy, gdy poczują pragnienie. A gdyby nie dopuszczali do odwodnienia organizmu, uniknęliby wielu poważnych chorób.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta herbata może pomóc w leczeniu depresji. Według naukowców działa jak antydepresant
Mimo że ten rodzaj herbaty znany jest od ponad 900 lat, to dopiero teraz badania dowiodły, że może wspierać leczenie depresji. Przeprowadzili je naukowcy z Kumamoto University i opublikowali na łamach magazynu „Nutrients”. Wyniki są...
ProduktyMonika Witkowska