-
Sałatka z mango i awokado. Zdrowe danie, które zrobisz w 10 minut
Brakuje ci pomysłów na zdrowe, zimowe sałatki? Połącz mango i awokado! Zrobienie tej sałatki zajmie ci nie więcej, niż 10 minut.
PrzepisyProdukty -
Niesamowite korzyści zdrowotne soku z buraka. Sięgaj po niego częściej zimą
Sok z buraków może oferować szereg korzyści zdrowotnych dzięki unikalnemu połączeniu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Składniki odżywczeProdukty -
Najzdrowsza dieta świata może narażać na pestycydy. Ważne ustalenia naukowców
Chociaż dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych, jest jedno „ale” co do jej spożywania.
DietyBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kawa może wywoływać stany zapalne w organizmie. Dlaczego?
Kawa może wywoływać reakcje zapalne w organizmie. Dlaczego tak się dzieje i czy można tego uniknąć?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
GIS wykrył fragmenty szkła w pasteryzowanych buraczkach. Produkt wycofywany ze sklepów
Główni Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu fragmentów szkła w buraczkach pasteryzowanych marki VICTUS.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kasza sorgo - co to jest i do czego służy? Właściwości zdrowotne
Sorgo to zboże, które nie zawiera glutenu, a w dodatku ma wiele wartości odżywczych. Jak je wykorzystać?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Tych produktów lepiej nie jeść zbyt często po 45. roku życia. Serce ci za to podziękuje
Po 45. roku życia warto zwracać uwagę na to, co się je, by nie obciążać serca. Jakie produkty mogą szkodzić?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
To najlepszy napój na spowolnienie procesów starzenia – według dietetyka
Chociaż samego starzenia nie da się zatrzymać, można pokusić się o spowolnienie tego procesu naturalnymi metodami.
ProduktySkładniki odżywcze -
Przerobią odpady na niezwykle cenne związki. PG ma pomysł na marnotrawstwo żywności
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy...
ProduktySkładniki odżywcze -
Hummus z buraków. Prosty przepis na zdrowy dodatek do kanapek
Sycący i pełen zdrowia. Hummus w wersji z burakiem zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i dodatkowe korzyści dla zdrowia. Zrobisz go dosłownie w 10 minut.
PrzepisyProdukty -
10 najgorszych produktów na śniadanie. Nie jedz ich dla własnego zdrowia
Kto nie chciałby cieszyć się smacznym, sycącym i pożywnym śniadaniem, które zapewni energię na nadchodzący poranek? Sprawdź, które produkty się do tego nie nadają!
Składniki odżywczeProduktyDiety -
Witamina E - korzyści prozdrowotne wynikające z suplementacji
Witamina E nie cieszy się tak dużą popularnością, jak inne, np. witamina C, A czy D. To nie oznacza jednak, że jest mniej ważna, a jej niedoborem nie powinniśmy się przejmować. Wręcz przeciwnie. Czy wiesz, że witamina E to jeden z...
Składniki odżywczeProdukty -
Biała kawa to nie latte. Jest najlepsza na śniadanie
Biała kawa to pyszny i delikatny napój z mleczną pianką. Czym różni się od innych rodzajów kawy i jak ją zrobić?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Dziewanna pospolita - jak wygląda i na co pomaga? Właściwości lecznicze
Dziewanna to jedna z roślin, które znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Wykazuje ona m.in. silne działanie wykrztuśne. Dowiedz się, jak wygląda dziewanna i kiedy warto zdecydować się na jej zastosowanie.
Produkty -
5 mitów na temat pieczywa – czas obalić je wszystkie!
Temat pieczywa w ostatnich latach stał się dość kontrowersyjny. Nie do końca wiadomo, czy jest zdrowy i dobry dla sylwetki. Niektórzy rezygnują z niego całkowicie. Czy słusznie?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Żelazo na anemie - czego unikać przy anemii?
Żelazo pełni w naszym organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Jego niedobór kojarzy nam się głównie z anemią, jednak czy aby na pewno wiemy, jak objawia się niedokrwistość? Sprawdź, które sygnały są niepokojące, kto jest najbardziej...
Składniki odżywczeProdukty -
Lucerna – właściwości, zastosowanie w lecznictwie
Lucerna (z łac. Medicago sativa) to roślina pastewna, która kojarzona jest przede wszystkim z paszą dla zwierząt. Ma jednak szerokie zastosowanie w lecznictwie, dostarczając organizmowi mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, jaki wpływ...
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościProdukty -
To ziarno zawiera dużo błonnika i białka. Nie doceniamy go
Kasza bulgur to zdrowa kasza, o której wartościach odżywczych często zapominamy. Dlaczego warto ją jeść?
ProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Uwaga! Popularne batony wycofane ze sklepów
Firma Bakalland wycofuje określone partie batonów ze względu na zanieczyszczenie ich fragmentami szkła.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pomidory koktajlowe - właściwości. Czy codzienne jedzenie pomidorów jest zdrowe?
Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Te owoce mogą chronić przed utratą wzroku. Powinni je jeść seniorzy
Jagody goji mogą chronić przed występowaniem chorób oczu, a także przed utratą wzroku. Mają niezwykłe działanie.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna